A szezon végén, a hűvösebb, csapadékos idő beálltával, a téli időszak közeledtével bekerülnek ismét a telelőbe, hogy egy fagyoktól mentes helyen teleljenek, várják a következő vegetációs időszakot.

Már nem mai dolog, hogy kaktuszok nőhetnek a magyar kertekben, és kint lehet hagyni ezeket a növényeket a téli időszakban is, hóban, fagyban, jégben, hideg esőben, és mégis mennyire nem ismertek ezek a növények, pedig megkímélnénk magukat a tavaszi és őszi behurcolkodástól, ha tetemes a gyűjtemény, akkor néhány napba bele is telhet.

Elég széles a paletta, néhány faj azért ismert már, régebben bekerült a kertjeinkbe, az egyik ilyen faj, az Opuntia humifusa, sárga virágokat hoz, növekedése terülő-fekvő, az azévi hajtásai nőnek csak felfelé, szinte teljesen tövistelen, néha egy-egy tövist azért nevelő, glochidium szőrős növény(ezek glochidiumok szigonyként állnak az óvatlanul hozzá érők kezébe, ez jellemzően az Opuntia családra).  A másik elterjedtnek tekinthető faj, a kárminpiros virágú Cylindropuntia imbricata, ez elég nagytermetűre tud nálunk is nőni, bokros növekedésű, messziről nézve nem is tűnik kaktusznak, mert úgy besűrűsödhetnek az idősebb növények szártagjai, több típusa is ismert, de sajnos ezek általánosan nem terjedtek még el hazánkban, például van olyan ritka ágállású, típusa is, amelyek gyertyatartóra hasonlítanak, nagyon karakteres ez a faj a változataival.

Szerencsére sokkal több faj és család is nevelhető a kertjeinkben, a paletta nem merül ki az Opuntia és Cylindropuntia család tagjaiban, kétségtelen, hogy ezek a legelterjedtebbek, de az Echinocereusok, az Escobariak, Mammillariák, Pediocactusok, Sclerocactus-ok, között is találhatók hidegtűrő, télálló formák, néhány fajt felsorolok később.

 

Fagytűrés, télállóság

Érdemes tisztázni, hogy mi a különbség a fagytűrő és a télálló kaktuszok között.

Az előzőek bizonyos hidegtűréssel rendelkeznek, de ha az általuk elviselt minimum hőmérsékletnél hidegebbet kapnak, akkor a növény elpusztul. A fagytűrőket tovább lehet még osztani aszerint, hogy a téli csapadék okozta fagytűrésről van-e szó, ez azt jelenti, hogy száraz teleltetés esetén télállóként viselkedik a növény hazánkban, viszont, ha kap a nyugalmi periódusban, télen csapadékot, akkor fagyérzékennyé válik, jelentősen romlik a hidegtűrése. Érdekesség még az, hogy vannak olyan fajok amelyek rendelkeznek télálló és fagytűrő formákkal ami az élőhelyükkel magyarázható, ezért jó ismerni a kaktusz élőhelyét vagy megbízható forrásból beszerezni a növényeinket.

A télálló fajok a hazai körülmények között előforduló hideget gond nélkül elviselik, csapadékvédelmet sem igényelnek, mert a télen lehulló csapadéknak is ellen állnak.

 Ezeket a kaktuszokat egy számukra megépített kőkertben érdemes elhelyezni, a talajt lazítani kell, ha kötöttebb. A kert legyen lejtős, hogy a csapadék le tudjon folyni, ne álljon meg a tövek alatt.

 

Milyen fajok jöhetnek szóba?

Felsorolom a kertben nevelhető, hazánkban megvásárolható fajokat:

Télálló fajok: Cylindropuntia davisii, Cylindropuntia imbricata formák, Cylindropuntia kleiniae(télálló formái), Cylindropuntia leptocaulis(hidegtűrő formái), Cylindropuntia versicolor formák, Cylindropuntia whipplei formák.

Opuntia basilaris csapadéktűrő formái, Opuntia compressa, Opuntia engelmennii, Opuntia fragilis, Opuntia hystricina csapadéktűrő formái, Opuntia phaeacantha változatai, Opuntia polyacantha változatai, Opuntia rhodntha, Opuntia tortispina, és még sok faj és fajhibrid.

Echinocereus baileyi, Echinocereus chloranthus, Echinocereus coccineus, Echinocereus engelmannii, Echinocereus fendleri, Echinocereus reichenbachii, Echinocereus triglochidiatus, Echinocereus viridflorus.

Escobaria leei, Escobaria (Neobesseya) missouriensis, Escobaria, (Coryphantha) vivipara típusok, Mammilaria meiacantha, Mammilaria wrightii?,  Pediocactus simpsonii, Sclerocactus havasupaiensis, Sclerocactus intermedius, Sclerocactus parviflorus, Sclerocactus whipplei.

Ezek a fajok közül kereskedelmi forgalomba kevés kapható, néhány cég palettáján lelhetők csak fel, leginkább kaktuszgyűjtők gyűjteményében találkozhatunk.

Tóbiás Zoltán


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!

 

Tóbiás Zoltán, 2019-11-26