Az utóbbi évtizedek kutatásai egyre inkább rávilágítottak a tényre, mely szerint manapság a férfiak közül is egyre többen elégedetlenek saját testükkel. Az áhított kinézetet a férfiak leggyakrabban fogyással, vagy az izomtömegük gyarapításával próbálják meg elérni. Korábban a szakértők úgy gondolták, a testi diszmorfia hátterében főként a szexualitás áll, a mostani vizsgálatok szerint azonban úgy tűnik, a testiségnél sokkal fontosabb az, hogy a férfiak mit gondolnak saját kinézetükről.

A Sydney Egyetem és az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói összeállítottak egy kérdőívet, amellyel a vizsgálatban részt vevők önképét vizsgálták meg a klasszikus férfi és női szerepkörök és viselkedésformák tekintetében. Az eredmények szerint az izmosodni vágyó, izomdiszmorfiás férfiak sokkal nagyobb arányban részesítették előnyben a hagyományos férfias értékeket, mint azok az anorexia nervosás társaik, akik fogyni szerettek volna, és akik inkább a hagyományos női szerepkörökhöz vonzódtak.

"Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy az anorexiás férfiak kevésbé voltak férfiasak, vagy hogy az izomdiszmorfiások kevésbé voltak nőiesek mint a kontrollcsoportban lévő egészséges férfiak. A kutatási eredmények mindössze azt jelzik, hogy a férfiak egyre inkább úgy érzik, mindenképp szükségük van arra, hogy meghatározzák saját férfiasságuk mibenlétét a modern világban" - nyilatkozta Dr. Stuart Murray, a Redleaf Practice munkatársa, a mostani kutatás vezetője.

"Ha a továbbiakban is hasonló eredményekre jutunk majd a későbbi kutatások során, az hatalmas előrelépés lehet az étkezési zavarokkal küzdő férfiak új kezelési módszereinek kifejlesztését illetően" - tette hozzá Stephen Touyz professzor, a Sydney Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársa. A kutatás részletes leírása a Journal of Eating Disorders című tudományos szaklap legfrissebb számában olvasható.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!