A legtöbb kertben térelválasztónak gyepet alkalmazunk, ám ennek a gondozása és ápolása időt és fáradtságot igényel. Ha ön is úgy gondolja, hogy elege van az állandó öntözést és trágyázást igénylő pázsitból, cserélje le kavicságyra, amely nem csak esztétikus, de semmilyen gondozást nem igényel.

 

Ezek a kis apró kerekded kövek tökéletesen helyettesítik a pázsitot, amikor a térelválasztás vagy a tér kitöltése a cél. A kavicságy modern hatást kelt a kertben, esztétikus, nyugtató hatású és akár egy pihenőhely, vagy egy játszóterület is kialakítható rajta.

A kavics kiválasztásánál több szempontot is érdemes figyelembe venni, pl. a terület nagyságát, a talaj szerkezetét, a vízelvezetést, stb.

Egy kisebb kertbe 10-20 nm.-es területre elég, ha egy 20 cm mély árkot ássunk ki, majd kb. 10 cm magas kavicsréteget terítünk el. Ez lesz a vízelvezető réteg, majd erre jön rá még 10 cm kőzúzalék és végül a finom szemcsés kavicsréteg. Legvégül tömöríteni kell az egészet, így amikor esik az eső a víz egyenletesen fog elfolyni és nem alakulnak ki nagyobb tócsák. Ha nagyobb felületre szeretnénk kavicságyat kialakítani érdemes egy kertépítő szakember segítségét kérni.

Hogy még esztétikusabb és formásabb legyen a kert, érdemes szegélykövekkel is körbevenni a kavicságyásokat. A szegélykő lehet tégla, de akár betonlap is, amelyeket érdemes habarcságyásba beágyazni így stabil kertet ad a kavicsrétegnek.

Ha nem szeretnénk egyhangú unalmas felületet a kertben, ültessünk különböző formában sziklakerti növényeket, vagy egy kör formában egyszerűen toljuk félre a kavicsot, és ültessünk be egynyári illetve évelő növényeket. Egy másik megoldás, ha a kavicságy közepére elhelyezünk pár nagyobb dézsát, vagy cserepet és ezekbe ültetünk be különböző színes virágokat, növényeket.

A kavicságy nem csak nagyobb üres felületek kitöltésére alkalmas, de a virág és zöldség ágyások elválasztására is tökéletesen megfelel.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!