A poszméhek fontos szerepet töltenek be a beporzásnál, így ha sok gyümölcsfa van a kertünkben, az ő munkájuk szinte nélkülözhetetlen.

Ahhoz hogy a méhek jól érezzék magukat kertünkben, természetesen fontos a sok virágzó növény és fa, de ezen kívül egy kis menedéket is építhetünk számukra, ahol nyáron megpihenhetnek.

Ehhez ássunk a kertünkben egy cserép nagyságú lyukat, majd béleljük ki szalmával. Helyezzünk el a gödörben egy virágcserepet fejjel lefelé, úgy hogy a cserép vízelvezető lyuka legyen a talajfelszínen. Szórjuk rá kavicsot, és a kavicsokra tegyünk egy nagyobb lapos követ.

Fülbemászók:

A fölbemászók számtalan kártevőt és élősködőt fogyaszt el kertünkben, ezért érdemes őket is megvendégelni. Ehhez keressünk egy virágcserepet, majd tegyünk bele egy maréknyi szalmát, és fedjük necc hálóval. Akasszuk ki a cserepet egy közeli bokor aljára, úgy hogy a fülbemászók bele tudjanak költözni. Érdemes a lakóhelyet úgy elhelyezni, hogy a közelben olyan növény legyen, amelyet előszeretettel megtámadnak a levéltetvek, így a fülbemászók rendszeres kimásznak majd lakmározni.

Katicabogarak és hasznos madarak

Ahhoz hogy minél több hasznos rovart és madarat csalogassunk kertünkbe fontosak a színes és feltűnő vagy épp illatos virágok. A nagyfejű sárga napraforgó mind a méhek, katicabogarak és madarak kedvence lesz, hiszen a kisebbeket a színe, míg a madarakat a benne található magvak fogják vonzani.


Az illatos virágok már messziről csalogatják magunkhoz a hasznos lakókat, így ne feledkezzünk meg pár tő levenduláról, rózsáról, mézecskéről, vagy violáról sem.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!