Hobbikertész vagyok. Ismereteimet szakirodalomból és saját -esetleg más - tapasztalataiból szerzem be. A célom igen gyakorlatias : A növény zöld esetleg virágzik is, de akkor a leghasznosabb, ha még emellett terem is. Ha meg terem a gyümölcse, levele öregedésgátló,egészségmegőrző hatású legyen. Most a lycium chinesis (Goji bogyó ) növény szaporítási és némileg a tartási tapasztalatairól írok. Az anyanövényt mindig leigazolt kertészetből szerzem be és igyekszem vegetatív módon szaporítani,hogy a jó tulajdonságok biztosan átörökítődjenek. A növény magról is szaporítható,de magonc igen kényes. A bujtatásos vegetatív a célravezetőbb módszer már azért is,mert igen jól gyökeresedik.

Ez inkább praktikus,mint szakmai tanács,miszerint az anyanövényt sosem bántom,mindig a dugványnövényen "kísérletezem ". Emiatt két növényt mindig megtartok : a törzsállományt és egy szép,egészséges dugványt. Csak a legszebb szaporulatot tartom meg és növelem tovább. Kora tavasszal puha még nem fás hajtásokat levágok 3-4 íz hosszan és vízbe teszem. Szépen gyökeresedik. Később,pl. nyáron az anyacserép mellé teszek egy kis cserepet és abba lehajtok egy ágat. Előtte az leveszem a leveleket, a föld alá ne kerüljön levél. Ha nagyon biztos szeretnék lenni dolgomban a föld alá kerülő ágat előbb megnedvesítem és bekenem gyökereztető hormonnal, de nem muszáj.


Amikor ledugtam, betakarom földdel és egy meghajlított gémkapcsot rászúrok, hogy ne jöjjön fel. Persze az ágat nem szabad megsérteni. Ezután belocsolom, a földje állandóan nedves legyen,persze a tálkában ne álljon a víz. A goji bogyó szereti a vizet eleve is. A sikeres gyökereztetés egyik feltétele,hogy a ledugott ág földből kiálló része legalább három íz hosszú legyen.. A növény talajra igénytelen,de víz és fényigényes. Ha kevés a víz lekonyulnak a levelei,de semmi csüggedés öntözés után nemsokára újra fölegyenesednek. A hideget bírja,de én fokozatosan szoktatom hozzá.


Az egyéves kis növényt nem hagyom kint -persze lehet, hogy túl aggályoskodó vagyok - utána is körbebugyolálom a cserepét kívülről. Csak három év múlva virágzik,jobb a kötése,ha több egyed van egymás közelében. A termése a csipkebogyóéhoz hasonlatos. Papíron hagyjuk kicsit magától megaszalódni és máris ehető kefirrel,müzlivel..stb. A termésben lévő magok sokáig csíraképesek. Nem tévesztendő össze itthoni rokonával az ördögcérnával,mely mérgező. A ginseng hatóanyagait tartalmazza többek között,de 500 szor erősebb koncentrációban. sok sikert és jó egészséget kíván, Péter - hosszú élet növényhobbikertész
Beküldő neve : Halmy Péter


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!