Gyümölcsbornak nevezzük a különböző gyümölcsök, virágok, termések levének erjesztéssel készült mérsékelt fokú alkoholos italokat.

A bor elnevezést kizárólag a szőlőből készült italra vonatozik, bár ez csak Magyarországon van így, külföldön a gyümölcsbort is bornak hívják. Nálunk a más gyümölcsből, vagy virágból és termésből készült italt kizárólag gyümölcsbornak hívhatják.

A gyümölcsbor fogyasztása kis mértékben ugyanolyan jótékony és gyógyító hatással bír, mint a bor. A gyümölcsbor készítése igen nagy szakértelmet kíván, és sok odafigyelést.

A gyümölcsöket kellően át kell válogatni, és csak a legszebb és legjobb minőségű gyümölcsöket használjuk fel az ital elkészítéséhez. A túlérett és az éretlen gyümölcs is ronthat a gyümölcsbor állagán és íz világán.

A gyümölcsöket összezúzzuk, majd 48 órán keresztül állni hagyjuk, ügyelve arra, hogy lé alatt tartsuk őket, így elkerüljük az ecetedését. Többször is keverjük át őket, majd egy tiszta vászonkendőt át szűrjük le a levét. Az így kapott gyümölcslevet levegőtől elzárva kell erjeszteni, demizsonban, vagy más tároló eszközben.

A természetes erjedés a gyümölcs vagy más termés összetételétől is függ, de mivel a gyümölcsök és más összetevők nem tartalmaznak elég cukrot, így ezt külön kell hozzáadni. Ez a legfontosabb hozzávaló, hiszen a cukoralakul át majd alkohollá. A végén az ideális erjesztésre érett gyümölcs cukor tartalma kb. 15-20%, sav tartalma pedig 8% Erjesztésre a legjobb 16-18 C közötti hőmérséklet.


Az erjedés végén a bort lefejtjük, és demizsonokba töltjük. A második fejtésre kb. 3-4 hét múlva kerül sor, amikor a bor már elérte a kívánt szín és íz fokot. Ezt úgy tudjuk a legjobban lemérni, ha egy üveg bort 5-6 órán keresztül dugasz nélkül hagyunk, majd újra ledugaszoljuk, és 4-5 napig 20-25 fokon állni hagyunk. Ha ez idő alatt a bor nem zavarosodik be, palackérett lett.

Nézzünk néhány finom és zamatos házilag is elkészíthető gyümölcsbort:

Almabor:

Borkészítésre a legjobb a 0,8-1% savtartalmú, és 80-10 % cukor tartalmú őszi almák. A nyári almából készült borok igen rövid ideig tárolhatók.

Áfonyabor:

A bor készítéshez egyaránt alkalmas a vörös és a fekete áfonya is.

1 kg áfonyát fél liter vízben puhára főzzünk, és a levét kipréseljük. 1 l gyümölcslére kb. 65 dkg cukrot számítsunk hozzá, 3 gr borkősavat, és kiskanál borélesztőt. Ezt is kétszer háromszor érdemes átfejteni, két-három hét elteltével.


Eperbor:

Az epreket jó alaposan átmossuk, átválogatjuk, majd összezúzzuk, és négy napon keresztül előérleljük. Préselés után 5 liter eperléhez adunk 3 liter vizet, 25 gr borkősavat, és 2 kg cukrot. Demizsonba töltjük, és kétszer átfejtjük. Érdemes ezt a fajta gyümölcsbort hamar elfogyasztani, mert sokáig nem lehet tárolni.


Mazsolabor:

1 kg mazsolát átmosunk, majd hozzáadunk fél kilogramm cukrot, és 5 liter vizet. Öt percig forraljuk, majd ha kihűlt hozzáadjuk a 2dkg borkősavat, 1 dkg borélesztőt, majd demizsonba töltjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk kiforrni, majd egyszer átfejtjük és adunk hozzá 1,5 dl konyakot.

De ezen kívül számtalan finom gyümölcsbort lehet készíteni, ilyen a málnabor, a narancsbor, a meggybor, szamócabor, szilvabor, barackbor.

Gyógynövényekből is készülhet gyümölcsbor, erre a célra felhasználható az áfonya, az articsóka, a bodza, a csipkebogyó, a galagonya és a hárs is.

A bor kis mennyiségben gyógyír, de nagy mennyiségben már káros is lehet.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!