A sírok beültetésénél figyelembe kell vennünk az adott évszakot, a sír környezeti igényeit, és hogy milyen gyakran tudjuk majd látogatni és gondozni.

Tavasztól őszig más-más virágfajtákkal ültethetjük be a sírt, ám a növények kiválasztásánál tudni kell hány órán keresztül éri majd a nap a növényeket, esetleg egy fa árnyékában helyezkedik el a nyughely és árnyékos egész nap, vagy félárnyékos a fekvése.

Milyen gyakran látogatjuk majd a sírt, minden héten, havonta egyszer, vagy megbízzuk a temetőt, hogy gondozzák helyettünk.

A sírt évszak szerint is beültethetjük, különböző növényekkel.

Tavasszal:

Színváltó kutyatej: Jól bírja a szárasságot sárga virága szép színfoltot ad.

Tulipán: közepes vízigényű, több színben is ültethetjük.

Árvácska: Közepes vízigényű, nagyon szép színfolt lesz.

Nyáron:

Pázsit szegfű: közepes vízigényű, csoportosan ültessük.

Begónia: aránylag jól viseli a szárasságot, erősen naptűrő növény.

Napvirág: Vízigényes, de nagyon szereti a tűző napot.

Bársonyvirág: Közepesen vízigényes egész nyáron át virágzik.

Ősszel:

Krizantém: Közepesen vízigényű a fagyokig virágzik

Törpe őszirózsa: Vízigényes csoportosan ültetve a legszebb

Erica: Vízigényes, de gyönyörű színfolt lesz, évelő növény

Őszi hagymás növények ideális ültetési évszaka, amelyek majd tavasszal nyílnak elsőként.

Ha úgy gondoljuk nem lesz elég időnk kijárni, gondozni a sírt, válasszunk kisméretű törpe örökzöldeket, amelyeknek elég a természetes csapadék, ám fontos hogy tényleg törpe növésű legyen, mert egy tuja akár két méter magasra is megnőhet.

A talaj kiszáradása ellen szórjuk be a földet fenyőkéreggel, amely megakadályozza a gyors kiszáradást, és emellett dekorációs célt is szolgál.

Kialakíthatunk különböző formákkal, színekkel és növényekkel, kör vagy téglalap alakban is.

Néhány növénynek elég a természetes csapadék is, ilyen pl. az ezüstös levelű senecio, vagy a kövirózsák, amelyekkel a szegély is beültethető, de a porcsinrózsa, vagy a varjúháj is jó választás lehet.

Talajtakaró növénynek ideális a kakukkfű, a veronika, a madárhúr, vagy a közkedvelt pázsitszegfű. Zöld színű talajtakaró a dichondra, amely nem igényel túl sok ápolást, mégis egybefüggő zöld dekoratív felületet ad.

Törekedjünk itt is a színek és a formák összhangjára, a kiválasztott növényeket csoportosan ültessük el, színek szerint.

Örökzöldeknél válasszunk olyan fajtát, amelyet lehet metszeni, így nem fenyeget a túl növény veszélye. Ideális lehet a bukszus, a babér, a törpe labdarózsa, és magyal is. Ezeket a növényeket minden ősszel és tavasszal vissza lehet vágni, így szabályozni lehet a magasságot.

Azokra a sírokra, ami teljes árnyékban fekszik, mert épp egy nagy fa alá esik, ültessük árnyliliomot, nefelejcset, lobéliát, páfrányt, vagy fuksziát.


Mivel a hely kisebb, mint kertünkben a növényeket kordában kell tartani, hogy a sír szép és rendezett maradjon, így a sarj növényeket inkább szedjük ki a tövek mellől, és ajánljuk fel a temetőnek beültetésre.

Akár néhány jól megválasztott növénnyel is egész évben szép harmonikus sírkertet hozhatunk létre, amely méltó nyughely lesz, szeretünk részére.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!