Azt, hogy a növényeknek vízre van szükségük a növekedéshez, mindenki tudja, de azt hogy a vízből mikor és mennyit juttassunk ki a talajra, azt már kevesebben. Szerencsére a növények többsége beéri a sima vezetékes csapvízzel is, bár jól tudjuk, hogy ez erősen tisztított és klórozott, így vannak olyan érzékeny kis mimózák, amelyek ezt nem tűrik olyan jól, ilyen pl. az azálea.

Nekik és a legtöbb növénynek a legjobb a locsoláshoz a természetes esővíz.

Egy 100 nm-es kert öntözéséhez kb. 200 db tízliteres vödör vizet kell kilocsolnunk ahhoz, hogy a növények szépen fejlődjenek. Mivel az időjárásunk is igen változékony lett, májusban nagy esőzések vannak, majd nyáron hetekig egy csepp eső sem esik, így a locsolást csak esővízből megoldani elég nehéz feladat. A növényeket mindig csak kora reggel vagy késő este locsoljuk meg, mert ha napközben a melegben locsoljuk meg őket, ráadásul hideg vízzel könnyen kiégethetjük a leveleket, és a növény sokkot kaphat. Ha a legmelegebb órákban kezdünk el locsolni, a víz nagy részre elpárolog, és nem jut le a gyökerekig.

Ha van rá lehetőségünk, a legjobb megoldás, ha kertünkben furatunk egy kutat, de ha erre nincs lehetőségünk, a kerti csapra kérjünk a vízműtől egy kedvezményes elszámolást, ebben az esetben egy külön vízórát kell felszerelni a kerti csapra, és a vízműtől egy szakembert kell kihívni aki ezt hitelesíti. Ha kerti fúrt kutat szeretnénk, ebben az esetben is hatósági engedélyre lesz szükségünk, ezt a helyi önkormányzattól tudjuk beszerezni.

Az esővizet érdemes összegyűjteni, főleg a mostani időjárási viszonyok miatt, erre a célra megfelel egy üres nagy méretű műanyag hordó, de szaküzletekben többféle méretben kapható esővízgyűjtő tartály, amelyek árai igen széles skálán mozognak.

Ha nem szeretnénk túl sokat költeni a locsolásra, de a virágos vagy a zöldséges kertről sem szeretnénk lemondani, alkalmazzunk talajtakarást, amely meggátolja a talaj kiszáradását. Erre a célra használhatunk mulcsot, szalmát, fűnyesedéket, vagy talajtakaró növényeket is ültethetünk. A növényeket érdemes rendszeres időközönként jó alaposan megöntözni, mert ha túl kevés vizet locsolunk ki, az a gyökerekig el sem jut. A zöldségeknél a túl kevés víz is okozhat gondot, a paradicsom héja pl. felreped, ha nem kap egyenletesen vizet. Az erkélyre ültetett egynyári és évelő növények még érzékenyebbek a locsolásra, hiszen itt a kis cserép méret miatt a föld akár egy nap alatt is kiszáradhat. Így ezeket a növényeket, nyáron érdemes naponta kétszer is meglocsolni, kora reggel és késő este.

Ha nem tudjuk meddig érdemes egy cserepes növényt locsolni, engedjünk egy vödörbe vizet, majd merítsük bele a cserepet a vízbe, addig, amíg buborékok szállnak fel. Így a földet jó alaposan át tudjuk nedvesíteni, és ezt hetente többször is megtehetjük.

A locsolás mennyiségét mindig igazítsuk hozzá az időjáráshoz, ha a hőmérséklet kissé lehűlt kevesebb vízre lesz szükségük a növényeknek, míg a melegebb napokon akár többször is kell locsolni. Nagy kerttel rendelkezőknek érdemes egy öntöző rendszert kiépíteni, főleg ha a kert nagy részén zöldségeket termesztünk, vagy zöld gyep felület található. Ha az erkélyen vagy teraszon sok kis cserepes növényünk van, de épp szeretnénk elutazni pár napra, itt is érdemes házilag barkácsolni egy öntöző berendezést, vagy ma már készen is vásárolhatunk ilyen kis ügyes szerkezetet a szaküzletekben.

Már a kert beültetésénél gondoljunk arra, hogy a locsolás bizony pénzbe kerül, ha nem szeretnénk magas vízszámlákat fizetni, de szeretnénk szép kertet, válasszunk örökzöldeket, vagy szárazság tűrő növényeket, pl. levendula, rozmaring, kövirózsa, amelyeket elég csak ritkán locsolni.

Ha szeretne még több hasznos kertészeti tippet, és ötletet, olvassa el ezeket a cikkeket is:

Ültessünk articsókát ,mert nem csak szép de finom is! >> Ültessünk árnyliliomot kertünkbe! >>Tudta ön hogy a levendulától megszépülhet?