A Leicester Egyetem kutatói a kemoterápiának ellenálló sejtek feltérképezésére kurkumint, a kurkuma gyökér kivonatát használtak. mely egyúttal a curry fő összetevője is. Hosszú távú elképzelésük az, hogy a kivonatot felhasználják majd a vastagbél daganat kezelésénél. A vastagbélráknak évente több, mint 600 000 halálos áldozata van világszerte – ez a nyugati világban a harmadik legnagyobb számú a rákos elhalálozások körében.

„Kezelés után a rák kis része megmaradhat, így a betegség kiújulhat. Ezek a sejtek a többitől eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek mintegy immunissá teszik őket a kemoterápiás kezelésekre. Korábbi laboratóriumi kutatások igazolták, hogy a kurkumin nem csak a kemoterápiás kezelések hatékonyságát növeli, de az ellenálló sejtek számát is csökkenti, megakadályozva így a betegség visszatérését. Reméljük, hogy munkánk a kurkumin hatásmechanizmusának jobb megértéséhez vezet. Továbbá, azon betegek beazonosításában is segíthet, akik a leginkább élvezhetik a kurkuminos kezelés előnyeit” -  mondta el a vezető kutató, Dr. Karen Brown.


A gyömbérek családjába tartozó kurkuma leginkább a narancssárga curry fűszer alapanyagaként ismert, de orvosi célokra is használják már évszázadok óta. Az Alzheimer-kór, a köszvény és más betegségeknél világszerte vizsgálják lehetséges előnyeit. Dr. Lynne Howells kutató elmondta, hogy kutatásaikat a Hope Against Cancer szervezet támogatta, mely az egyetem más kutatásait is finanszírozza.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!