vasárnap, 17 december 2017

Így védekezzünk az influenza járvány ellen!

Az enyhüléssel az influenza is beköszöntött, éppen ezért mindent meg kell tennünk, hogy ne kapjuk el, de ha már megkaptunk, akkor azon kell lennünk, hogy minél előbb és minél alaposabban kigyógyuljunk belőle. A megoldás a sok gyümölcs, a C-vitamin és a gyógyulni akarás.

Januárba már elbúcsúzunk a mínuszoktól, s élvezzük a kellemes, enyhe időt, ami már a tavasz közeledtét jelzi, bár még messze vagyunk tőle, de a kedvünk határozottan jobb lett, mióta enyhe időnk van és a nap is kisütött. Csak, hogy az enyhe idővel az influenza is beköszöntött, amit a legtöbb ember elkap. Ennek több oka van, először is, mert az emberek közösségben élnek, dolgoznak, legyen szó akár iskoláról, akár munkahelyről, nem tudjuk kikerülni, hogy ne érintkezzünk emberekkel, s ha már érintkezünk, nehéz elkerülni a cseppfolyósan terjedő influenzát. Benne van a levegőbe, az egyetlen megoldás talán az lehetne, ha hetekig, - amíg járvány van – nem mozdulunk ki otthonról és látogatókat sem fogadunk.

De ez, ugye lehetetlen, illetve nagyon nehéz megoldani, mert iskolába menni kell és a munkahelyről sem hiányozhatunk azzal, hogy a járvány miatt nem jövök, nem akarom elkapni az influenzát. Persze vannak szerencsések, akiknek erős, nagyon erős az immunrendszerük, őket talán megkíméli a betegség, de sajnos nagyon sok ember szenved attól, hogy megbetegszik. Ilyenkor az iskolások elmennek az orvoshoz, igazolást kérnek, otthon maradnak és kipihenik magukat (már aki), én is, amíg még iskolás voltam így csináltam, mert az influenzának lehetnek szövődményei, amiket nem akartam. De az iskolába meg lehetett tenni, ha valaki egy hétig nem megy be, azért még nem rúgják ki, de a munkahellyel már más a helyzet. Ha valaki lebetegszik, nem biztos, hogy elmegy betegállományba, mert egyfelől a munkahelyen nem díjazzák a hiányzást, másfelől pedig a táppénz, vagy betegszabadság után kevesebb pénzt kapunk, így inkább még betegen is megyünk dolgozni, mert az a pénz is kell. De lássuk, hogy mit tegyünk járvány előtt, közben és után?


Először is, előtte együnk minél több gyümölcsöt, főleg narancsot, almát, répát és szedjünk C-vitamint, ezek mind-mind segítenek, hogy az immunrendszer megerősödjön és ellenállóbb legyen a betegséggel szemben. Igyunk nagyon sok folyadékot, ami szintén segít. De, mivel ahogy már írtam nehéz elkerülni az influenzát, s lehet, hogy esszük a gyümölcsöt és szedjük a vitamint, mégis érezzük, hogy kapar a torunk, folyik az orrunk, rossz a közérzetünk, ezek mind az influenza kezdeti tünetei, amiket akkor is elkaphatunk, amikor az utcán sétálunk. Ha közösségben vagyunk, például egy munkahelyen és ott az egyik kollega megbetegedett, akkor nagy valószínűséggel, mindenki el fogja kapni. Jönnek a tünetek, egyre rosszabbul érezzük magunkat, s már tudjuk, hogy nem ússzuk meg. Ilyenkor az a legjobb, ha a szabadnapunkon pihenünk, főleg akkor, ha már lázunk is. Hiszen ezek a tünetek idővel erősödnek, s jön a magas láz, a fejfájás, a végtagfájdalom, a gyengeség. Ezeket mind ki kell pihenni, ha máskor nem, hát a szabadnapunkon. Pihenjünk, feküdjük ki a betegséget, amennyire csak lehet. Az jó, ha van lázunk, mert a láz azt jelenti, hogy a szervezetünk küzd a betegség ellen. Az, akinek nincs láza rosszabb helyzetben van, mert lassabban gyógyul meg. A láz kiizzasztja a betegséget, a szervezetünk küzd, éppen ezért nekünk sem szabad feladni. Nem szabad elhagyni magunkat, nekünk is küzdenünk kell, hogy minél előbb meggyógyuljunk. Jó sok pozitív energiával ösztönözzük magunkat arra, hogy meg akarunk gyógyulni, és tegyünk is meg mindent érte.

Ha már túl vagyunk a lázon, akkor jön a köhögés, az orrfújás, amik már az utóhatások, s ha ezek vannak, az már azt jelenti, hogy hamarosan meggyógyulunk. A torokfájásra együnk sok mézet, ami tényleg segít, és ismét jöhet a C-vitamin és a gyümölcsök. Ha már jobban vagyunk, ne sietessük a gyógyulást, ne menjünk a dolgok elébe, mert könnyen visszaeshetünk. Ez egy folyamat, ami egy-két hétig tart, és ezt az időt ki kell várni. Sétáljunk sokat, ha már nem kell feküdnünk. Amikor a láz elmúlt és végre a többnapos ágyba kényszerítés után végre felkelhetünk szabaduljunk meg mindentől, amivel a betegség alatt érintkeztünk. Itt nem arra gondolok, hogy dobjunk ki mindent a szemétbe, hanem szellőztessük ki jól a lakást, az ágyneműt húzzuk át és mossuk is ki. Ezek után sokkal jobban fogjuk érezni magunkat. Az utóhatáshoz még hozzátartozik a köhögés, ami egy ideig megmarad, de szép lassan az is el fog múlni. Utána is nagyon fontos a sok gyümölcs, C-vitamin, amiket nem tudok eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontosak. Sajnos az influenzát nem lehet antibiotikumokkal kezelni, ha orvoshoz megyünk ő is azt fogja mondani, hogy pihenjük, együnk sok gyümölcsöt, szedjünk vitaminokat, de gyógyszert nem fog felírni, mert az influenzát nem lehet azzal kezelni.

Az influenza sajnos minden évben támad, amikor jön az enyhülés, ezért fontos, hogy erősítjük az immunrendszert, de ha már elkaptuk, akkor is tegyünk meg mindent azért, hogy minél előbb meggyógyuljunk, persze ezt sem elsietve, mert könnyen kaphatunk szövődményt, ha nem gyógyulunk ki belőle rendesen. Az influenzán én is átestem, azok a tünetek, amiket leírtam nekem is voltak, láz, meg minden, annak ellenére, hogy odafigyeltem magamra. Persze vannak emberek, akiknek erős a szervezetük vagy valamilyen oknál fogva őket nem támadja, nem tudja megtámadni a betegség. Én sem vagyok beteges, de minden évben egyszer, év elején, amikor jön az influenza, mindig elkapom, bármit is teszek. Ez van, de azon vagyok, hogy minél előbb, és minél alaposabban meggyógyuljak.

Az, aki közösségben él, óhatatlan, hogy elkapja. Az egyik kolleganőm teljesen ki volt akadva, hogy ő is meg fog betegedni, és akkor a családja is elkapja, és akkor mi lesz. Erre mondtam én neki, hogy gondolom a családja is közösségben mozog, dolgozik, és iskolába jár, s bármikor, bárhol elkaphatják. Fölösleges emiatt aggódnia. Ilyenkor az emberek többsége beteg, a legtöbben átesnek rajta.

Nagyon sok múlik azon, hogy az ember, hogy áll a dolgokhoz. Ha például valaki elhagyja magát, sajnáltatja, akkor lassabban gyógyul meg. Nem szabad elhagyni magunkat, mert azzal saját magunknak ártunk. Össze kell szednünk magunkat még akkor is, ha nagyon nehéz, mert csak így érhetjük el a kívánt sikert. Senki nem szeret beteg lenni, de ha már az, meg kell tennie mindent a gyógyulásért, a teljes gyógyulás érdekében!

Hamarosan a járványnak is vége lesz, s akkor boldogan, nyugodtan és egészségesen élvezhetjük a tavasz közeledtét, sütkérezhetünk a napsütésben, ami kezdetben még gyenge, de folyamatosan kezd erősödni. Ugyan még helyenként vannak mínuszok, de a napsütéstől és az enyhe időtől határozottabban jobb a kedvünk, és kevesebb, mint egy hónap múlva a Valentin-nap is megköszönt, de arról majd egy következő cikkben.

Tömösközi Kata

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Így ültessünk gyümölcsfát!

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk is megtanulja értékelni a természetet, és érték követő magatartásra szeretnénk nevelni, a gyümölcsfaültetés a leginkább neki való feladat.

Bővebben...:

A mulcsozással sok vizet megspórolhatunk kertünkben!

A mulcsozás jelentése egyszerűen fogalmazva: talajtakarás! Szinte minden olyan talajt, amelyben növények növekedni képesek, hosszabb rövidebb ideig egy élő réteg borítja.

Bővebben...:

A komposztálás folyamata házilag!

A kerti talaj javítása és tápanyag dúsítása egy nagyon egyszerű kerti feladat, amely akár fillérekből is megoldható házilag.

Bővebben...:

Égőszerelem virág ( Lychnis chalcedonica)

Az égőszerelem nevét tűzpiros virágairól kapta, hiszen olyan fantasztikusan szép piros árnyalatban pompáznak a virágok, mintha tűzben égnének.

Bővebben...:

Az égig érő bambusz

Hazánkban az elmúlt pár évben a bambuszok iránti kereslet megnőtt, hiszen a távol kelet egzotikus hangulatát hozza el nekünk.

Bővebben...:

Ültessünk Erdei tündérfürtöt!

Az erdei tündérfürt (aruncus dioicus) egy krémszínű virágokkal rendelkező évelő dísznövény, amely a kert árnyékos részében is jól érzi magát.

Bővebben...:

A málna ültetése és termesztése

A málna már a középkorban is a kertészek egyik kedvenc gyümölcsfajtája volt, amelynek termése nem csak finom és ízletes, de gyógyhatással is rendelkezik.

Bővebben...:

A paradicsom termesztése

A paprikánál felsorolt módszerek a paradicsom esetében is alkalmazhatók, de én inkább egy negyedik módszert javasolnék. Késő ősszel, ha már a paradicsom is teljesen beérett, hagyj meg néhány szép példányt, amiről úgy gondolod, hogy magnak alkalmas lesz.

Bővebben...:

A Jégsaláta termesztése

A jégsaláta (lactuca sativa var.capitata) fejes saláták egyik változata, amely egyre népszerűbb lesz a magyar konyhában, hiszen nem csak finom, de nagyon egészséges is. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: