péntek, 23 március 2018

Így védekezzünk az influenza járvány ellen!

Az enyhüléssel az influenza is beköszöntött, éppen ezért mindent meg kell tennünk, hogy ne kapjuk el, de ha már megkaptunk, akkor azon kell lennünk, hogy minél előbb és minél alaposabban kigyógyuljunk belőle. A megoldás a sok gyümölcs, a C-vitamin és a gyógyulni akarás.

Januárba már elbúcsúzunk a mínuszoktól, s élvezzük a kellemes, enyhe időt, ami már a tavasz közeledtét jelzi, bár még messze vagyunk tőle, de a kedvünk határozottan jobb lett, mióta enyhe időnk van és a nap is kisütött. Csak, hogy az enyhe idővel az influenza is beköszöntött, amit a legtöbb ember elkap. Ennek több oka van, először is, mert az emberek közösségben élnek, dolgoznak, legyen szó akár iskoláról, akár munkahelyről, nem tudjuk kikerülni, hogy ne érintkezzünk emberekkel, s ha már érintkezünk, nehéz elkerülni a cseppfolyósan terjedő influenzát. Benne van a levegőbe, az egyetlen megoldás talán az lehetne, ha hetekig, - amíg járvány van – nem mozdulunk ki otthonról és látogatókat sem fogadunk.

De ez, ugye lehetetlen, illetve nagyon nehéz megoldani, mert iskolába menni kell és a munkahelyről sem hiányozhatunk azzal, hogy a járvány miatt nem jövök, nem akarom elkapni az influenzát. Persze vannak szerencsések, akiknek erős, nagyon erős az immunrendszerük, őket talán megkíméli a betegség, de sajnos nagyon sok ember szenved attól, hogy megbetegszik. Ilyenkor az iskolások elmennek az orvoshoz, igazolást kérnek, otthon maradnak és kipihenik magukat (már aki), én is, amíg még iskolás voltam így csináltam, mert az influenzának lehetnek szövődményei, amiket nem akartam. De az iskolába meg lehetett tenni, ha valaki egy hétig nem megy be, azért még nem rúgják ki, de a munkahellyel már más a helyzet. Ha valaki lebetegszik, nem biztos, hogy elmegy betegállományba, mert egyfelől a munkahelyen nem díjazzák a hiányzást, másfelől pedig a táppénz, vagy betegszabadság után kevesebb pénzt kapunk, így inkább még betegen is megyünk dolgozni, mert az a pénz is kell. De lássuk, hogy mit tegyünk járvány előtt, közben és után?


Először is, előtte együnk minél több gyümölcsöt, főleg narancsot, almát, répát és szedjünk C-vitamint, ezek mind-mind segítenek, hogy az immunrendszer megerősödjön és ellenállóbb legyen a betegséggel szemben. Igyunk nagyon sok folyadékot, ami szintén segít. De, mivel ahogy már írtam nehéz elkerülni az influenzát, s lehet, hogy esszük a gyümölcsöt és szedjük a vitamint, mégis érezzük, hogy kapar a torunk, folyik az orrunk, rossz a közérzetünk, ezek mind az influenza kezdeti tünetei, amiket akkor is elkaphatunk, amikor az utcán sétálunk. Ha közösségben vagyunk, például egy munkahelyen és ott az egyik kollega megbetegedett, akkor nagy valószínűséggel, mindenki el fogja kapni. Jönnek a tünetek, egyre rosszabbul érezzük magunkat, s már tudjuk, hogy nem ússzuk meg. Ilyenkor az a legjobb, ha a szabadnapunkon pihenünk, főleg akkor, ha már lázunk is. Hiszen ezek a tünetek idővel erősödnek, s jön a magas láz, a fejfájás, a végtagfájdalom, a gyengeség. Ezeket mind ki kell pihenni, ha máskor nem, hát a szabadnapunkon. Pihenjünk, feküdjük ki a betegséget, amennyire csak lehet. Az jó, ha van lázunk, mert a láz azt jelenti, hogy a szervezetünk küzd a betegség ellen. Az, akinek nincs láza rosszabb helyzetben van, mert lassabban gyógyul meg. A láz kiizzasztja a betegséget, a szervezetünk küzd, éppen ezért nekünk sem szabad feladni. Nem szabad elhagyni magunkat, nekünk is küzdenünk kell, hogy minél előbb meggyógyuljunk. Jó sok pozitív energiával ösztönözzük magunkat arra, hogy meg akarunk gyógyulni, és tegyünk is meg mindent érte.

Ha már túl vagyunk a lázon, akkor jön a köhögés, az orrfújás, amik már az utóhatások, s ha ezek vannak, az már azt jelenti, hogy hamarosan meggyógyulunk. A torokfájásra együnk sok mézet, ami tényleg segít, és ismét jöhet a C-vitamin és a gyümölcsök. Ha már jobban vagyunk, ne sietessük a gyógyulást, ne menjünk a dolgok elébe, mert könnyen visszaeshetünk. Ez egy folyamat, ami egy-két hétig tart, és ezt az időt ki kell várni. Sétáljunk sokat, ha már nem kell feküdnünk. Amikor a láz elmúlt és végre a többnapos ágyba kényszerítés után végre felkelhetünk szabaduljunk meg mindentől, amivel a betegség alatt érintkeztünk. Itt nem arra gondolok, hogy dobjunk ki mindent a szemétbe, hanem szellőztessük ki jól a lakást, az ágyneműt húzzuk át és mossuk is ki. Ezek után sokkal jobban fogjuk érezni magunkat. Az utóhatáshoz még hozzátartozik a köhögés, ami egy ideig megmarad, de szép lassan az is el fog múlni. Utána is nagyon fontos a sok gyümölcs, C-vitamin, amiket nem tudok eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontosak. Sajnos az influenzát nem lehet antibiotikumokkal kezelni, ha orvoshoz megyünk ő is azt fogja mondani, hogy pihenjük, együnk sok gyümölcsöt, szedjünk vitaminokat, de gyógyszert nem fog felírni, mert az influenzát nem lehet azzal kezelni.

Az influenza sajnos minden évben támad, amikor jön az enyhülés, ezért fontos, hogy erősítjük az immunrendszert, de ha már elkaptuk, akkor is tegyünk meg mindent azért, hogy minél előbb meggyógyuljunk, persze ezt sem elsietve, mert könnyen kaphatunk szövődményt, ha nem gyógyulunk ki belőle rendesen. Az influenzán én is átestem, azok a tünetek, amiket leírtam nekem is voltak, láz, meg minden, annak ellenére, hogy odafigyeltem magamra. Persze vannak emberek, akiknek erős a szervezetük vagy valamilyen oknál fogva őket nem támadja, nem tudja megtámadni a betegség. Én sem vagyok beteges, de minden évben egyszer, év elején, amikor jön az influenza, mindig elkapom, bármit is teszek. Ez van, de azon vagyok, hogy minél előbb, és minél alaposabban meggyógyuljak.

Az, aki közösségben él, óhatatlan, hogy elkapja. Az egyik kolleganőm teljesen ki volt akadva, hogy ő is meg fog betegedni, és akkor a családja is elkapja, és akkor mi lesz. Erre mondtam én neki, hogy gondolom a családja is közösségben mozog, dolgozik, és iskolába jár, s bármikor, bárhol elkaphatják. Fölösleges emiatt aggódnia. Ilyenkor az emberek többsége beteg, a legtöbben átesnek rajta.

Nagyon sok múlik azon, hogy az ember, hogy áll a dolgokhoz. Ha például valaki elhagyja magát, sajnáltatja, akkor lassabban gyógyul meg. Nem szabad elhagyni magunkat, mert azzal saját magunknak ártunk. Össze kell szednünk magunkat még akkor is, ha nagyon nehéz, mert csak így érhetjük el a kívánt sikert. Senki nem szeret beteg lenni, de ha már az, meg kell tennie mindent a gyógyulásért, a teljes gyógyulás érdekében!

Hamarosan a járványnak is vége lesz, s akkor boldogan, nyugodtan és egészségesen élvezhetjük a tavasz közeledtét, sütkérezhetünk a napsütésben, ami kezdetben még gyenge, de folyamatosan kezd erősödni. Ugyan még helyenként vannak mínuszok, de a napsütéstől és az enyhe időtől határozottabban jobb a kedvünk, és kevesebb, mint egy hónap múlva a Valentin-nap is megköszönt, de arról majd egy következő cikkben.

Tömösközi Kata

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Így ültessük az évelő buglyos fátyolvirágot!

A fátyolvirágot (gypsophila paniculata) leginkább, mint rezgőt a virágboltokból ismerhetjük, hiszen a virágkötészet egyik fő díszítő eleme nyáron. Bővebben...:

Kora tavasszal nyílnak a muscarik!

A muscari vagy ismertebb nevén a gyöngyike a kora tavasszal nyíló hagymás növények közé tartozik, amelyek már márciustól kék színbe öltöztetik kertünket.

Bővebben...:

Újra itt a tavaszi kankalin a primula!

A tavasz egyik kedvelt cserepes virága a kankalin vagy latin nevén a primula, amelyek számtalan színben pompáznak már februártól a virágboltokban és kertészetekben!

Bővebben...:

A leander tavaszi ápolása

Bár kicsit lassan, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra.

Bővebben...:

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...:

Hortenzia gondozása és ültetése

Hortenzia gondozása

A hortenzia Nagymamáink vidéki kertjéből sejlik fel emlékeinkben, pedig ez a fantasztikus évevő dísznövény Japánból származik. a hortenzia gondozása nagyon egyszerű, ezért érdemes kertünkbe ültetni ezt a fantasztikus szép virágot!

Bővebben...:

Így tápoldatozzuk a muskátlit!

Sokan nem is tudják mennyire fontos a megfelelő és folyamatos tápanyag után pótlás a muskátlinak. Pedig ha nem adunk elég utánpótlást a muskátlinak, hiába várjuk a virágzást.

Bővebben...:

Így ültessünk muskátlit!

Tavasszal egyre több nagyáruházban, kertészetben kínálják a muskátlik különböző fajtáit, és színeit. De amikor megvásároljuk a palántákat, vagy a virágzó muskátlikat, érdemes átültetni. De nem mindegy hogyan és mibe ültetünk.

Bővebben...:

Így öntözzük nyáron a muskátlit!

A növények, így a muskátlik is az életükhöz és fejlődésükhöz vizet igényelnek. A nyári melegben a muskátlikat rendszeresen öntözni kell, ám nem mindegy hogyan és mennyi vizet adunk ezeknek a közkedvelt növényeknek.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Így lesz gyerekjáték a magvetés tavasszal

 

A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

Bővebben...:

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Korallvirág metszése

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

A muskátli öntözése

A muskátli öntözése nagyon fontos, ha szép erős virágzó muskátlikat szeretnénk nyáron a teraszon látni. Megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni a muskátli öntözése során, és milyen hibákat érdemes elkerülni.

Bővebben...:

A muskátli dugványozása

A muskátli ára évről évre emelkedik, így ha sok szép muskátlit szeretnénk kertünkben gondozni, a dugványozással ingyen juthatunk új növényekhez! Megmutatjuk, hogyan kell szaporítani a muskátlit ,fillérekből.

Bővebben...:

Így lesz gyerekjáték a magvetés tavasszal

 

A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

Bővebben...:

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Korallvirág metszése

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok.

Bővebben...:

Ez az oka, ha szárad vagy hullik a szobapáfrányod levele

Sok kertbarát nem is mer páfrányt vásárolni, otthonába, mivel attól fél, hogy télen az összes levél elszárad és lehullik.  Megmutatom, mit kell tenned ahhoz, hogy a páfrányod télen, nyáron is szép maradjon.

Bővebben...: