A babérfa az általunk konyhai fűszerként is jól ismert babérlevél eredetileg a Földközi tenger vidékéről származik. Ma már mi magunk is termeszthetjük és nevelhetjük ezt a különlegesen szép mediterrán évelő örökzöld cserjét kertünkbe vagy a teraszon. Levelei sötétzöld színűek és bőrszerűek, amelyet fűszerként is fel tudunk használni.

Virágai hím és nőneműek, amelyek különböző növényeken helyezkednek el, de csak szabadon növő visszavágatlan növények jelennek meg. A nőivarú virágokon jelennek meg a virágzás után a fekete bogyók, a virágzási időszak áprilistól május végéig tart.


Ha kertünkbe szeretnénk, babérfát ültetni a kert legnaposabb részébe telepítsük a növényt, mivel mediterrán fajról van, szó imádja a napsütést.


Tavasszal földjét csak mérsékelten öntözzük majd a növekedési időszakban adjunk neki több vizet, de ősszel ismét csökkentsük le, mert nem bírja a túlöntözést.

Mivel nyáron a levelekre rátapad a por és piszok érdemes a kerti slaggal rendszeres átmosni a növényt és a leveleket.


Télen -10-15 fokig is jól bírja fagyokat, ám ha szeretnénk, biztonságba tudni növényünket vigyük be egy védett 5-10 fokos helyiségbe teleltetni.

A babér jól formázható és metszhető, így pl. a dézsába ültetett növény akár gömbformára is nyírhatjuk, ám mindig csak keveset vágjunk le belőle, és vigyázzunk, hogy a leveleket ne sértsük meg.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!