A csokoládé virág (Cosmos atrosanguineus) egy gumós növény, amelynek gyönyörű mély burgundi, vagy csokoládé színű virágai valódi csoki illatot árasztanak.

Ugye milyen érdekes a természet? A növény eredeti élőhelye Mexikó, épp ezért, mint mediterrán növényt kell tartani, és gondozni. Ősszel a fiatalabb növények gumóit érdemes felszedni és egy fagymentes helyen átteleltetni, majd tavasszal kiültetni.
A többi gumós növénnyel ellentétben ez a növény nem tavasszal virágzik, hanem amikor már a többi tavaszi virág elnyílott, ő akkor kezd el virágozni, és szinte egész nyár át hozza a szebbnél szebb és illatos csokoládés virágokat.

Az idősebb növényeket elég télen, jó vastagon betakarni, de a legjobb, ha minden ősszel felszedjük a gumóját.
A növényt minél világosabb és naposabb helyre tegyük ki a kertbe, vagy egy nagyobb edénybe ültetve, akár a teraszra, vagy erkélyre is kitehetjük. Ha nem kap elég fényt, nem hoz virágot.
Tavasztól őszig a növekedési és virágzási időszakban öntözzük bőven a növényt, ne hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni, de a kisebb cserépben nevelt növényeknél figyeljünk oda rá, hogy ne is álljon alatta a víz folyamatosan.

Az arany középút a legjobb, mindig csak egy kicsit legyen nedves a földje. A gumót télen hagyjuk pihenni, akár egy tálcán vagy a cserépben is hagyhatjuk, ilyenkor nem kell neki víz.

Tavasztól őszig kéthetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet, de csak nedves talajra juttassuk ki a tápoldatot, mert a száraz talajon kiégeti a gyökerét a növénynek.
A tavaszi ültetéshez jó vízáteresztő képesség laza talajt használjuk, és kb. 15-20 cm mélyre ültessük el a gumókat.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!