Az olasznád már egy nemesített fajta, az eredeti alapfaj feltehetően Közép-Ázsiából származik. A hazai kertészetekben mind a sima zöld változatát, mind a tarka levelű változatát megtaláljuk, míg az alapfaj akár 5 méteresre is megnőhet, addig a tarka levelű változata 3-3,5 méteresre nőhet meg.

Kúszó rizomáival gyorsan terjeszkedik kertünkben, így idővel ha túl nagy területet hódit meg kertünkben egy metszőolló segítségével kordában lehet majd tartani. Levelei hosszú kissé lelógó lándzsa alakúak, amelyek fehéren csíkozottak. Tollas buga virágzata sajnos csak ritkán jelenik meg, ez nagyban függ az éghajlattól és az időjárási körülményektől is.

Ha kertünkbe szeretnénk olasznádat ültetni, egy meleg napos helyet válasszuk ki számára, ahol a talaj kellően nedves, mivel a növény vízigényes, valamint fontos a laza, tápanyagban gazdag talaj számára.

Impozáns évelő növény, amely szoliterként is nagyon jól mutat, akár kerti tavak csobogok mellé ültetve, de akár dézsába is ültethetjük. Ősszel nem szükséges a hajtásokat visszavágni, de a kiültetett példányokat télire kössük össze, majd takarjuk be, hogy a fagy ne tegyen benne kárt. A dézsába ültetett példányokat télire vigyük be egy védett helyre, egy hideg fagymentes világos helyen teleltessük át. Tavasszal vágjuk vissza az elszáradt hajtásokat, majd kezdjünk el tápanyagot adagolni szép lassan a növénynek.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!