Legtöbbünknek a páfrányról a hagyományos lelógó levelű szobai páfrány jut az eszünkbe, pedig a kertészetekben számos fajta közül válogathatunk kisebb, nagyobb méretben. Vannak szabadföldi és vannak szobai páfrányok, így nem csak bent, de kertünkben is érdemes pár tő páfrányt elültetni.

A palackkerthez a következő fajták közül tudunk választani:

Korsó páfrány (Davallia sp.) Madárfészek páfrány (Asplenium nidus) Vénusz fodorka (Adiantum cap.) Szárnyas páfrány ( Pteris cretica).

Nézzük mire lesz szükséged, ha palackkertet szeretnél létrehozni:

Két vagy három kis méretű páfrány, de más növényekkel is társíthatod, a kertészetben érdemes rákérdezni, milyen fajtákat érdemes ültetni mellé.

Speciális, laza, jó vízáteresztő képességű virágföld. Apró kavics, vagy más drén réteg.

Egy nagyobb öblös üveg, de akár egy 5 literes befőttes üveg is megfelel.

Olló, kanál, kézi permetező.

Elkészítés:

Az üveg aljára tegyél egy réteg apró szemű kavicsot, amelynek a feladata, hogy a felesleges folyadékot elvezesse. Ezután egy nagyobb tölcsér segítségével, töltsd meg az üveg alját egy réteg virágfölddel. Fontos, hogy a föld ne legyen magasabban, mint az üveg egy harmada. Egy kanál segítségével ültesd el a páfrányokat az edényben!

Ha szeretnéd még díszesebbé tenni a palackkertet, a növények köré is tehetsz néhány szép színes kavicsot, vagy pár kisebb faágat is. Végül egy kézi permetező segítségével nedvesítsd be a földet a növények körül.


Érdemes az üveg tetejét lezárni, mert így biztosítani tudjuk a növények számára a megfelelő páratartalmat. Tavasztól őszig hetente egyszer az öntöző víz mellé adj egy kevés tápoldatot, így pótolva a növények számára a tápanyagot.

Amennyiben a páfrányok idővel kinövik az üveget, egyszerűen szedd ki őket, és ültess új növényeket!

Jó kertészkedést kíván: Kertészanyú

Ezt olvastad már?

Kertész Anyu kertje: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Jó reggelt zöld turmix a kertből

Ananászos banános zöld turmix

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!