Ha rendelkezünk kerttel, mi magunk is létre hozhatunk biokertet, vagyis sokat ehetünk azért hogy az általunk megtermelt zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények tényleg egészségesek és vegyszermentesek legyenek. Sajnos a levegő szennyezettségét vagy a házunk mellett futó autóutat nem tudjuk megváltoztatni, de miért vennék a piacon és a boltokban műtrágyával (és méreggel) kezelt gyümölcsöt, zöldséget, ha mi magunk egészséges, vegyszermentes növényeket termeszthetünk.

Íme néhány hasznos tanács, hogyan tegyük kertünket biokertté!

Kérjünk segítséget néhány rovarfajtól!

Ha azt szeretnénk, hogy semmilyen mesterséges vegyszerrel ne kelljen kertünkben a növényeket permetezni, szükségünk lesz néhány olyan rovar és állatfaj segítségére, akik kordában tartják majd a kártevőket kertünkben. Ilyenek a katicák akik a levéltetveket fogyasztják előszeretettel, de a méhek, pókok, darazsak, és a madarak is nagy segítségünkre lesznek majd. Ám ahhoz hogy ezek a madarak, rovarok kertünkbe látogassanak, olyan feltételeket kell számukra teremtetni, hol jól érzik majd magukat és szívesen visszalátogatnak.

Ültessünk kertünkbe minél több illatos virágzó dísznövényt, valamint néhány ehető terméssel rendelkező cserje sem árt, mert a madarak ezeket szívesen csipegetik. Egy idő után már beindul egy természetesen folyamat, így a rovarirtást már nem nekünk kell majd elvégezni.

Talaj javítás!

Egy növény csak akkor tud ellenállni egy betegségnek, ha minden számára fontos tápanyagot megkap. Ahogy nekünk embereknek is fontos a megfelelő vitamin és ásványi anyag mennyiség ahhoz hogy egészségesek tudjunk maradni, növényeink számára is biztosítani kell ezeket, mert ők nem tudnak kiugrani a patikába vitaminkészítményért.

Éppen ezért fontos hogy a talajt, amelybe a növényeket ültetjük rendszeresen trágyázzuk, vagy javítsuk komposzttal. A biokertnél felejtsük el a műtrágyát, és a különböző tápoldatokat, helyette csak természetes talajjavítókat használjunk.

Komposztáljunk!

A komposztálás kissé időigényes munka, de megéri a fáradtságot, hiszen az így kapott barna, morzsalékos tápanyag dús talaj szinte aranyat ér majd a növényeink számára. A komposztba mehet a levágott fű, a lehullott levél, ágak, de a konyhai hulladék is. Időnként szellőztessük és forgassuk át a komposzthalmot, és ne hagyjuk kiszáradni, ezért locsoljuk meg rendszeres időközönként.


Válasszunk ellenálló fajtákat!

Nagyban megkönnyíti dolgunkat a biokertészkedés során ha olyan növényeket ültetünk kertünkbe, amelyek ellenállók a betegségekkel szemben. Ezekről érdemes a kertészeti áruházban vagy lerakatban érdeklődni, hogy lakóhelyünkhöz mérten milyen fajtákat érdemes ültetni.

Növénytársítás!

Léteznek olyan növények amelyek jelenlétükkel is képesek megvédeni a zöldségeket és gyümölcsöket a kártevőktől, így érdemes a sorok közé illetve az ágyások szélére, metélőhagymát, körömvirágot, fokhagymát, vagy büdöskét ültetni, mert ezeket messzire elkerülik a kártevők.

Bátran ültessük egymás mellé a hagymát és a sárgarépát, de ne ültessük egymás mellé a paradicsomot és a paprikát. A kukorica mellé futtassunk babot, a zeller mellé mehet a káposzta, és akárcsak a főzés során a paradicsom jól párosítható a bazsalikommal.

Vetésforgó!

Alkalmazzunk minden évben vetésforgót, vagyis kertünk egy részét hagyjuk pihenni, és ugyanazt a növényt soha ne ültessük ugyanarra helyre a rákövetkező évben!

Ezt olvasta már?

Átállás a biokertészkedésre

Bio védekezés kertünkben!

Biokert hasznos lakója a süni

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!