Minden páfránynak legyen szó szobai páfrányról, kerti páfrányról, de akár madárfészek páfrányról vannak spórái, amelyek a szaporodást biztosítják. Ezeket a spórákat mi magunk ki kikelthetjük néhány eszköz segítségével.

Amire szükségünk lesz: Petri csésze vagy zárható műanyag edény, páfránylevés érett spórákkal, virágföld vagy tőzeges homok.

Keressünk a növényen egy olyan levelet, amelyen érett spórák találhatók, majd tegyük a levelet két órára meleg helyre.


Ezután a Petri csészét töltsük meg félig a tőzeges virágfölddel, kissé nedvesítsük be, majd a fonákkal lefelé helyezzük a levelet az edény fölé és finoman ütögessük meg, vagy nagyon óvatosan kaparjuk le késsel. Így a spórák az edénybe hullnak, de ha nem esnek le, akkor a spórák még nem elég érettek.


Ne fedjük, be virágfölddel a spórákat csak helyezzük, rá az edény tetejét majd tegyük meleg helyre. Közben folyamatosan permetezzük az edény belső terét, hogy a fejlődéshez meglegyen a magas páratartalom. Pár héten belül a spórákból elkezdenek kifejlődni a kis növények, ekkor tegyük már világos helyre az edényt.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!