Nagymamáink kertjében a mángold rendszeres lakó volt, hiszen leveleiből ugyanúgy, mint a spenótból, ízletes leves és főzelék készült.
Ma, ha nem, is mint zöldségnövényt, de mint dísznövényt egyre többen ültetik kertjükbe ezt a szép színes levelű különlegességet. Ezt az elfeledett növényt, nem csak szépségéért és különlegességért érdemes a kertünkbe ültetni, de magas már-már feltűnő vitamin tartalma miatt is. Megtalálható benne a K vitamin,az A,E vitamin, valamint C-vitamin tartalma is igen magas, még főzve is 6-8 mg C-vitamin van benne 100 gr-ként. De tartalmazz vasat, magnéziumot, és sok ásványi anyagot is.
A mángoldból két fajt különböztetünk meg, az egyik a bordás mángold, a másik pedig a levél mángold. Úgy tudjuk őket egymástól megkülönböztetni, hogy a levélmángold szára sárga, vagy vörös színű, míg a bordás mángold szára ráncos, sima vagy világoszöld színű.
A mángold legtöbbször 30-50 cm magasra nő meg, így akinek nincs nagyméretű kertje, az is bátran ültetheti cserépbe ezt a növény, a teraszra, vagy az erkélyre. A cserépbe ültetett mángoldnál fontos, hogy védett napos vagy félárnyékos helyre tegyük a cserepet, és nyáron ne hagyjuk kiszáradni a földjét.
A magokat április végén vessük el kisebb pohárba, vagy cserépbe, majd a nagyobb kifejlett palántákat ültessük csak át a végleges edénybe, vagy virágtartóba. Vetés után két hónappal már szedhetjük az ízletes vitamindús leveleket, a levélnyelet pedig a harmadik hónaptól érdemes szüretelni.
Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!