A medvehagyma termesztése és szaporítása

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A medvehagyma az utóbbi pár évben a figyelem középpontjába került, pedig ez a szerény kis növény mindig is itt volt az orrunk előtt.

Hazánk több területén is fellelhető vadon a medvehagyma, de főleg a bükkösben és a Dunántúlon található tömegesen.

Tavasszal, amikor az erdőben sétálunk, hamar rájöhetünk, hogy medvehagyma közelében járunk, hiszen erős fokhagyma illata már messziről érződik.

Ám aki vadon szeretné a növényt begyűjteni, jól nézze, meg mielőtt leszedi a leveleket, hiszen a gyöngyvirággal szinte egyformák, de a gyöngyvirág levelei erősen mérgezőek, míg a medvehagyma gyógynövényként van számon tartva.


Ha leszedés előtt a leveleket a kezünkkel összedörzsöljük és az erős fokhagyma illatot áraszt, jó növényt választottunk. Gyűjtéskor ne tépjük ki gyökeresen a növényt, és lehetőleg ne szedjünk le róla minden levelet, hiszen pár éve a hóvirágot is ezért kellett a védett növények listájára tenni, mert az emberek a hagymával együtt szó szerint kitépték a növényt a földből.

A leveleket begyűjtés után otthon jó alaposan mossuk át, majd nyersen vagy salátába téve fogyasszuk.


Ha kertünkben szeretnék medvehagymát termeszteni, ma már ez is megoldható, hiszen az utóbbi években kertészeti áruházakban vagy a piacokon is egyre többen árulnak cserepes medvehagyma tövet.

A töveket a kert árnyékos védett részébe ültessük ahol a föld humuszos és tápanyagban gazdag. A gyöktörzset vagy töveket ültethetjük a szabadföldbe, de akár egy nagyobb cserép, vagy edényi s alkalmas a termesztésére. A hagymákat, amely tulajdonképp egy gyökértörzs darab késő nyáron vagy kora ősszel ültessük el kertünkben, 5 cm mélyen és egymástól kb. 20 cm távolságra.

Ültetés után a nyári melegben érdemes rendszeres öntözni a hagymákat, nehogy tavaszi kiszáradjanak. A növény tavasszal fejlődésnek indul, majd a második évtől elkezd szaporodni, fokhagymákkal, és a virágzás végén elszórt magvakkal.

Ha úgy látjuk, hogy kertünket kinőtte a medvehagyma, csak szedjünk ki belőle egy részt ásóval és ajándékozzuk el ismerősöknek, barátoknak.

A friss leveleket február végétől vagy március elejétől szedhetjük, és érdemes még a virágzás előtt leszedni őket, persze nem egyszerre, mert a virágzás utána leveleknek erős fokhagyma szaguk lesz, és csökken a vitamin tartalmuk, hiszen a növény ekkor minden tápanyagot a virágzásra fordít. A medvehagymát adhatjuk salátákhoz, levesekhez, kefirhez, vagy joghurthoz, de számtalan ételt fűszerezhetünk is vele.

 

A felhasználáskor csak a főzés végén adjuk az ételhez felaprítva, mert így nem csökken az illóolaj és a magas vitamin tartalma sem.

Ha túl sok medvehagyma levelet szedtünk le, a felesleget szárítva, fagyasztva tárolhatjuk, vagy a megmosott tiszta leveleket csavarjuk bele egy konyharuhába és így tegyük be a hűtőszekrénybe.

De készíthetünk belőle olajat, így is tartósíthatjuk.

A medvehagyma rendkívül egészséges, mert sok benne a C-vitamin, a magnézium, a vas, gyógyhatásai között pedig szerepel a vértisztítás, a vesetisztítás, és csökkenti a magas vérnyomást.

Ha a piacon valaki egy csokor medvehagyma levéllel csábít minket a vásárlásra, ne hagyjuk ki ezt a remek hazai gyógynövényt.

Cikkünk megírásában Megyeri Szabolcs: Fűszerkert című könyve segített!

Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ezt olvasta már?

Mit tegyünk, ha a gyep nem elég zöld?

Amikor a kertben a gyep nem elég zöld csak kopott kissé fakó felületet ad minden kertbarát elszomorodik. Mit tegyünk ez ellen? Cikkünkből megtudhatja.

Bővebben...

Így teleltessük az írisz hagymákat

Az íriszek a hazai kiskertekben előkelő helyet foglalnak el, és az utóbbi években egyre több nemesített változat közül válogathatunk a kertészetek polcain.

Bővebben...

A csicsóka termesztése nagyon egyszerű, hiszen ki irtani sem lehet ezt a hasznos növényt!

A csicsóka ( helianthus tuberosus) bármennyire is meglepő, de a napraforgók családjába tartozik, méghozzá az évelő növények közé. Magassága elérheti akár a 3 métert is, a virágok pedig 4-8 cm szélesek. Bővebben...

Képeinkből

Please update your Flash Player to view content.

További cikkeinkből

A szárnyas feketeszem gondozása és ültetése

A szárnyas feketeszem (thunbergia alata) talán az egyik legszebb egynyári dísznövény, amely akár két méter magasra is megnőhet kertünkben, és napsárga virágaival már messziről felhívja magára a figyelmet.

Kurkuma a konyhában és a kertben!

Hazánkban a kurkuma mint fűszernövény egyre ismertebb, ám mint dísznövény még kevesen ismerik. A kurkuma egy Dél- Kelet Ázsiából származó gumós növény, itthon sok virágboltban vágott virágként is találkozhatunk vele.

Tavasszal és ősszel érdemes visszametszeni a hibiszkuszt!

A hibiszkusz egy örökzöld mediterrán cserje, amely nálunk a téli hideg zord időjárást nem bírja, így télire be kell vinni egy védett helyre. De tavasszal, ha már nem fenyegeti az éjszakai fagy a növényt, kitehetjük egy nagyobb dézsába a kertünkbe, ahol szinte egész nyáron át virágzik.

A fekete bodza ültetése és termesztése

A fekete bodza (Sambucus nigra) szinte egész Európában így hazánkban is vadon terem, gyakran találkozhatunk vele útszélén, erdőkben.

Ajándékozz szerencsét hozó növényt 2014-ben!

Szeretnél egy ismerősnek, barátnak az év elején az újév mellé egy kis szerencsét is kívánni? Nos,akkor ajándékozd meg egy szerencsét hozó növénnyel!

A bambusz ültetése és gondozása

A bambusz (Fargesia) eredeti hazája Közép –Kína, ahol többek között a pandák egyik kedvenc eledele ez a növény, de pl. építkezéseknél is ezt használják tartószerkezetnek. Ezen kívül még két nemzetséget is meg kell említeni a bambuszok körében az egyik a Phyllostachys-félék, míg a másik Sasa-félék.

Nyerj

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!

Név:*
E-mail:*

Újjáéledés csírákkal:a csírák csodája 1. rész

Szervezetünkre a legjobb hatással kétségkívül a nyers, élő ételek vannak. Ám ezek közül is kiemelkednek a csírák, melyek valósággal újjáélesztik a szervezetet! Bővebben...

Kevesebb a vitamin a bio zöldségekben?

Egy friss tanulmány szerint a bio zöldségek kevesebb vitamint tartalmaznak, mint a növényvédő-szerrel gondozottak. A tanulmányt kétéves kutatómunka előzte meg, amely során a kutatók a krumpli-, brokkoli- és paradicsomtermesztés különféle módjait tanulmányozták.

Bővebben...

6 tipp: hogyan gondozzuk a pázsitot szárazság idején!

Szárasság idején nehéz a pázsit megfelelő gondozása és ápolása. ehhez nyújtunk néhány ötletet és tippet.

Bővebben...

Hurrá itt a málnaszezon

Pici piros és nagyon finom. Íme, három nyári recept, süssünk finom málnás édességet.

Bővebben...