Ismerkedjünk meg most ezek közül három valódi különlegességgel, amelyek hazai kertekben is könnyedén termeszthetők, és nagyon gazdagok antioxidánsokban, így nem csak szépek, de még egészségesek is.

 

Fekete sárgarépa

Sötétbíbor héjszínű, narancsvörös szívrészű, friss fogyasztásra alkalmas 95 napos tenyészidejű újdonság. Gyökere hosszú, hengeres, enyhén keskenyedő. Nyári és őszi betakarítása javasolt. A fekete sárgarépa kettévágva, fantasztikus színvilágot nyújt, hiszen a belseje felkarikázva kétszínű lesz.

A fekete sárgarépa magokat március végén, április elején vessük el szabadföldbe, kb. 2-3 cm mélyen. A palántákat kikelés után egyeljük, majd ültessük szét őket egymástól 30 cm sor és tőtávolságra.  A palántázás után a gondozása megegyezik a sima sárgarépával. A fekete sárgarépa remekül mutat salátákba téve, de felhasználhatjuk savanyítva, illetve párolva köretnek is.


Fekete zöldbab

Szintén újdonságnak számít a fekete zöldbab, amely a hüvelyesek családjának a legújabb tagja. A fekete zöldbab egy világosbarna szemű, korai érésű, bőtermő sötétlilás fekete színű hüvelyeket nevelő bokorbabfajta.

A magokat tavasszal áprilistól májusig érdemes a szabadföldbe elültetni, egymástól kb.40 cm sor és tőtávolságra, 5 cm mélyen. Akár csak a többi babfajtánál itt is érdemes karóval támasztékot nyújtani a növény számára.

Különleges színe miatt nagyon jól mutat a termése salátákban, de tehetjük savanyúságba, illetve vegetáriánus ételekbe is előszeretettel felhasználják a szakácsok.


Végül a sláger a fekete paradicsom

A fekete paradicsom, mint gyűjtő név szerepel, hiszen ezen belül ma már számtalan fajta létezik, van, amelyiknek a színe lilás bordó, van, amelyik csíkos, vagy épp kisebb vagy nagyobb méretű.

A fekete paradicsomok közül az egyik legismertebb a kumato, amelyet Svájcban illetve egyes források szerint Spanyolországban kezdtek el termeszteni, de ma már több országban is megtalálható.


Hazánkban a kumato fajtát nem lehet megtalálni, hiszen ez egy védett fajta név, és csak szigorú vizsgálatokon átesett termesztők kaphatnak ilyen magot, de fekete paradicsom magot már mi magunk is vásárolhatunk és ültethetünk.


A fekete paradicsom gondozása és termesztése megegyezik a mi általunk ismert piros színű paradicsommal, tehát tápanyagban gazdag talajba érdemes ültetni, napos meleg részre.

A magokat március végén vagy április elején ültessük üvegházba, vagy bármilyen védett helyen előnevelhetjük a palántákat. Április végén már szabadföldbe is kiszórhatjuk a magokat, de érdemes inkább előnevelt palántákat kiültetni a nyár elején kertünkbe.


A tövet között tartsunk 40 cm sor és tőtávolságot, és akárcsak piros rokonánál itt is érdemes támrendszert alkalmazni a tövek megtámasztásához.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!

A szakácsok különleges színhatása miatt kedvelik, főleg salátákba, illetve savanyúságnak is kitűnő.