A levéltetveket igen könnyű észrevenni a kertben, a gond viszont hogy mire észrevesszük, már hemzsegnek a növényeken.

A levéltetű egy zöld színű rizsszem nagyságú puha bogár, ám van köztük fekete és van olyan is, amelyet egy fehér gyapjas réteg von köbe ez a gyapjas tetű. Fontos hogy idejében észrevegyük őket, mielőtt még átterjednek a többi növényre és kiszívják az életerőt belőlük.

Legtöbbször a friss zsenge hajtásokat szívják, majd csak ezután térnek rá az idősebb részekre, vagy tovább állnak egy másik növényre. Jelenlétükre legtöbbször a száradó, vagy deformált sárgult levelek utalnak, de szabad szemmel is láthatók nyomaik.

 

Ha úgy látjuk, növényünkkel valami nem stimmel, fordítsunk meg néhány levelet és nézzük meg a fonákjukat nincs –e rajta levéltetű. Sokszor elvonulásuk után ragadós csillogó mézharmat bevonatot hagynak, így tudhatjuk, hogy a növény már nem él túl sokáig.

A levéltetű egyik természetes ellensége a katica, akit sajnos nem tudunk parancsszóra kertünkbe varázsolni, de higgyük el, hogy ahol megjelennek a levéltetvek hamarosan a katicák is jönnek lakmározni. Viszont a hangyák a levéltetvek jó barátai mivel az általuk kibocsájtott ragadós mézharmat a hangyák kedvenc eledele, így ahol hangya van ott levéltetű is lesz. Így nem csak a levéltetvek, de a hangyák ellen is érdemes védekezni.

A legjobb, ha kora tavasszal és késő ősszel is végzünk egy megelőző védekező permetezést, pl. a rózsákon, a leandereken, a hibiszkuszon és minden általuk kedvelt kerti növényünkön. Ma már igen nagy a választék a rovarölő szerekből, ilyen pl. a biola, a biofluid, vagy a praktikus sárga lapok, amelyek ma már dísznövényre és kerti gyümölcsfákra is kapható. Nincs más dolgunk, mint ezt a ragadós kis sárga lapot elhelyezni a növény mellé és a levéltetvek és más kártevő bogarak beleragadnak.


Tavasszal permetezhetünk csalán lével, vagy ültessünk a kertbe minél több levendulát, bársonyvirágot, sarkantyút, vagy körömvirágot ezek elűzik a levéltetveket. Pár gerezd fokhagyma is hatásos lehet a földbe ledugva a növény mellé, mert a fokhagyma aromája felszívódik a gyökéren keresztül és a levéltetvek messzire kerülik ezt. Ha még nem túl erős a levéltetű fertőzés egy erős vízsugárral lemosható, vagy kesztyűvel nyomjuk óvatosan szét őket a leveleken.

A levéltetvek az esős időben jönnek elő, ám sajnos az utóbbi években az enyhe telek miatt nem fagytak el így évről évre egyre nagyobb számban fordulnak elő. Érdemes minden tavasszal és ősszel egy megelőző permetezést bevetni ellenük és állandóan szemmel tartani, figyelni növényeinket, nehogy túl késő vegyük észre a bajt.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!