A fűszer és gyógynövényeket igen széles körben tudjuk felhasználni otthonunkban, legyen szó főzésről vagy egy gyógytea gyógyital elkészítéséről.

A legtöbb gyógynövényt ma már be lehet szerezni drogáriákban ám több fűszer és gyógynövényt csak szárítva tudunk megvásárolni,de ezek közül is sokat még így se ezért érdemes saját magunknak megtermelni őket kertünkbe. Így olyan kollekciót tudunk készíteni, ami számunkra a legmegfelelőbb.

Ha sikerült elültetni és felnevelni a növényeket a nyár végén itt az idő szüretelni és begyűjteni őket. Figyeljünk oda, hogy a kellő időben szedjük le a növényeket, és csak olyan részeket, amelyek egészségesek, és épek. Az elhervadt és elszáradt netán bogár rágta növényi hajtásokat ne használjuk fel.

Fontos tudni, hogy a növény mely részét tudjuk majd felhasználni, hogy a virágot, a magot vagy a leveleket kell –e leszednünk. Ennek mindenképp olvassunk utána nehogy később gond legyen belőle.

A legérzékenyebbek a virágok, ezeket mindig meleg száraz időben leginkább délelőtt szedjük le, akkor, amikor a bimbók már kinyíltak, de még nincs túl nyílva a virág. A leveleket és a hajtásokat szintén napos száraz időben szedjük 10-12 óra között.

A legtöbb növényt szárítással tudjuk tartósítani, erre a célra a szabad levegő vagy egy olyan helyiség is megfelel ahol jó a szellőzés nem túl párás és nyirkos a levegő, és feltudjuk, akasztani a növényeket vagy szét tudjuk teríteni őket. Soha ne szárítsuk tűző napon vagy esős időben a fűszer és gyógynövényeket, inkább árnyékos részen terítsük szét őket.

A termést és a magvakat röviddel beérés előtt szedjük, ám mivel ezek nem egyszerre érnek érdemes folyamatosan szedni őket. Ugyanez érvényes a virágokra is. A szedéshez vigyünk magunkkal gyűjtő kosarat, egy szép nagy fonott kosár a legjobb, egy éles metszőollót hogy ne roncsoljuk a növény többi részét a vágással, és egy jó éles kést is.


A szárításnál érdemes odafigyelni, mert ha túlszárítjuk, vagy épp nem szárítjuk ki kellően a növényeket mindkettő kárt tehet bennük. A virágokat legtöbbször elég egy vagy két napig szárítani, a növényi részeket attól függ, mennyi nedvességet tartalmaznak kevesebb vagy több napig is.

A szárított növényekben sokszor több a hatóanyag tartalom, ám a friss növényben van illat anyag is. Így érdemes valamennyi növényt frissen felhasználni, míg a többit szárítással tartósítani.

A száraz fűszer és gyógynövények hónapokig tárolhatók ám egy év alatt már sokat veszítenek értékükből,így csak annyit tegyünk el amennyit a következő hat hónapban feltudunk használni.

További cikkek:

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!