A gyöngykosárka mindössze 30-40 cm magasra megnövő évelő dísznövény, amelynek ma már több fajtája is megtalálható a hazai kertészetekben.
Az ezüstös gyöngykosárka ( Anaphalis triplinervis) felálló 20-30 cm magasra megnövő bokros könnyen gondozható évelő dísznövény.
Az amerikai gyöngykosárka (A. margaritacea) egy lassan terjeszkedő évelő növény, amely mindössze 30-40 cm magasra nő meg.


Az Anaphalis cinnamomea a leggyorsabban növekvő fajta, amely akár 50-60 cm magasra is megnőhet, és könnyen felismerhető jellegzetes leveleiről és fahéjbarna fonákjáról.
A fehér színű gyöngykosárka ültethető évelő ágyásokba, nagyon jól mutat piros vagy kék színű virágok mellett, de vegyes színű virágágyásban is meghatározó színvilágot nyújt.
Az ezüstös levelek, és a tömeges nyíló hófehér virágok, mellett szépen kiemelkednek a színes virágok és nagyon jó kontrasztot adnak a kertben. Mivel a gyöngykosárka jól bírja a tűző napsütést, akár sziklakertbe is ültethetjük, majd a nyíló virágokat leszedve és megszárítva vázába is tehetjük.


Ha kedveljük a száraz virágos lakásdíszeket, érdemes a gyöngykosárka mellé más növényt is ültetni, amelyek szintén könnyen száríthatók, ilyen pl. a sóvirág, a szalmavirág, vagy a rózsagyopár.
Ha pedig színes évelő virágágyásra vágyunk, ültessünk mellé levendulát, zsályát, harangvirágot.
Ha most szeretnénk kertünkbe gyöngykosárkát ültetni, vásároljunk egy közeli kertészetben tövet, majd tavasszal, ha a talaj már kellően felmelegedett, egy ásóvillával lazítsuk fel a talajt, majd ássunk egy a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültető gödröt a növény számára.


Ha több tövet is szeretnénk ültetni, egymástól kb.30-40 cm távolságra ültessük el őket.
Az ültetésnél figyeljünk oda, hogy ugyanolyan mélyre ültessük el a növényeket, mint korábban a cserépben voltak. Végül töltsük fel földdel, és jó alaposan öntözzük be a töveket. Később az idősebb növényeket tőosztással is szaporíthatjuk, de sarjnövényekről is terjeszkedik majd kertünkben.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!