Természetesen nem konkrét kertre gondolunk, muskátlival és petúniákkal,de bátran nevelhetünk otthonunkban fűszernövényeket, mini zöldségeket, salátákat, nem is beszélve a szobanövények széles fajtaválasztékáról.

Mivel érdemes kezdeni az otthoni kertészkedést? Készítsünk egy konkrét tervet! Nézzünk szét otthonunkban, hol tudnánk helyet biztosítani a termeszteni kívánt növények számára? Konyha, fürdőszoba, veranda, kamra, szobák, vagyis bárhol, ahol van elég fény.

Januárban és februárban a fény hiány miatt nem érdemes nekiállni a növénytermesztésnek, így ebben a hideg időben rendeljünk online vetőmag katalógusokat, és böngésszük át, mit érdemes belőle megrendelni. Bátran engedjük szabadjára fantáziánkat, ma már számtalan mini zöldség vetőmagja is rendelhető, új fűszer és gyógynövények magjai találhatók meg a katalógusokban, így ne féljünk kísérletezni! Elképzelhető hogy pár növény nem fogja szeretni otthonunk klímáját, és a termesztése kudarcba fullad, de ebben az esetben próbáljunk ki újabb fajtákat.

 

Kezdjünk el cserépben fűszernövényeket, gyógynövényeket, mikró zöldségeket, salátákat termeszteni. A csíráztatás is remek mulatság, és egészségünkre is nagyon jó hatást gyakorolnak.

A kiválasztott növényekről gyűjtsünk be minden adatot, milyen klímát igényel, mennyi fényre, vízre és tápanyagra van szüksége, ezeket táblázatba szedve, csoportosítani tudjuk a növényeket elhelyezésük kapcsán. Ugyanígy, a növények felhasználásáról is készíthetünk egy leírást, mert így még nagyobb kedvünk lesz a beltéri kertészkedéshez.

 

Ha fűszernövényeket szeretnénk otthon termeszteni, érdemes átgondolni milyen ételeket szeretünk főzni, és ezekhez milyen fűszernövényeket szoktunk használni, így ezeket érdemes otthon termeszteni.

Ha a gyógynövények világában szeretnénk elmerülni, érdemes végiggondolni felhasználásukat, melyik növény milyen gyógyhatással bír, és mire fogjuk őket felhasználni. Egy megfelelő helyen termeszthetünk akár koktél paradicsomot, salátát, fokhagymát, paprikát is.

Ha nem vagyunk még túl bátrak a szobai kertészkedésben, érdemes pár fűszernövénnyel elkezdeni, hiszen ezek akár egy konyhaablakban is könnyen gondozhatók, egész évben!

Ezt olvastad már?

Akár az erkélyen is kialakíthatjuk a konyhakertet!

Hogyan neveljünk ízletes fűszernövényt a konyhaablakban?

Így alakítsunk ki apró konyhakertet az erkélyen!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!