Hozzávalók: 50 dkg liszt, 17 dkg porcukor, 20 dkg méz, 1 kanál szódabikarbóna, 1-1 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg,2,5 dkg margarin, 1 tojás+1 tojássárgája.

Minden száraz anyagot vegyítsünk össze egy nagy tálban, majd halom közepére készítsünk kis mélyedést. Ezután tegyük bele a mézet, a margarint és a tojásokat.

Először kézzel a folyékony anyagokat keverjük majd szépen fokozatosan a száraz hozzávalókat is. Amikor a tészta már elég kemény két kézzel is gyúrhatjuk. Ezután minimum fél napig pihentessük tésztát, de hogy ne száradjon, ki terítsük le egy alufóliával.

 

Ezután a tésztát vágjuk ketté és egy lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. 4-5 mm vastagra. Ha a tésztán nyújtás közben levegőbuborékokat látunk, szúrjuk ki őket, mert sütésnél felhullámosodik a felület. Ezután kis formákkal szúrjuk ki a kívánt mézeskalácsformákat, majd egy kiolajozott vagy sütőpírral kibélelt sütőlemezre helyezzük őket egymástól kissé távolabb.


A sütőt 200 fokra felmelegítjük és a forró sütőben 5-7 perc alatt megsütjük a süteményt. Ha a sütemény kezd, szépen barnulni vegyük ki, de ekkor még ne nyúljunk hozzá, mert nagyon lágy, hagyjuk pár percig a sütőlemezen.

A mézeskalács sütemény akár egy hónapig is fogyasztható, mert ha száraz helyen tartjuk kiszárad, ám ha egy kis pohár vizet tegyünk, mellé, vagy ha dobozba zárjuk újra megpuhul.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!