Az Arthritis & Rheumatism szakfolyóiratban közzétett tanulmányból kiderül, hogy a cseresznyében lévő antocianinok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező antioxidáns vegyületek. A köszvény az ízületi gyulladás gyakori válfaja, amely hirtelen jelentkező, súlyos fájdalomrohamokat és duzzanatot válthat ki az ízületekben, különösen a lábfejben. A rendellenességet az okozza, hogy a véráramban lévő húgysav mennyiségének megnövekedése következtében húgysavkristályok csapódnak ki az ízületekben és a bőr alatt.

A kísérlet során a Boston Egyetem kutatói 633 köszvényes beteget kértek fel a részvételre, akiket egy évig követtek nyomon. Ez idő alatt rögzítették a köszvényrohamokat és a tüneteket, valamint a rohamokat megelőz két napban a fogyasztott ételeket és italokat, a cseresznyefogyasztást is beleértve. Tíz-tizenkét szem cseresznye számított egy adagnak. A kutatásban részt vevők körülbelül 42 százaléka fogyasztott cseresznyét vagy cseresznye kivonatot. Az eredmények azt mutatták, hogy az ő esetükben 37 százalékkal alacsonyabb volt a köszvényroham kockázata, mint azokban, akik nem fogyasztották a gyümölcsöt.

A cseresznyében lévő antioxidáns vegyületek valószínűleg természetes módon gátolják ugyanazokat az enzimeket, amelyeket az olyan elterjedt gyulladáscsökkentő gyógyszerek is céloznak, mint például az ibuprofen. A cseresznyefogyasztás a kísérlet alapján hasonlít a napi rendszerességű ibuprofen szedéshez. E hatás megerősítéséhez azonban valószínűleg további klinikai kísérletekre lesz szükség.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!