Hazánkban több mint 3 millió kiskert található, amelynek több mint a felét vezetékes ívó vízzel öntöznek.

A víz egyre nagyobb kincs lesz, hiszen egyre kevesebb van ebből a folyékony csodából. Föld vízkészletének mindössze 3 százalékát teszi ki. Ráadásul ennek is több mint kétharmada hó, vagy jég alakjában van jelen a sarkvidékeket övező jéghegyekben, illetve a gleccserekben. Ha minden tényezőt számításba veszünk, kiderül: az emberiség számára bolygónk teljes vízkészletének csupán mintegy 0,6 százaléka elérhető.


A vízkészlet 65% megy el mezőgazdasági öntözésre és csupán 25%-ot használunk el a háztartásokban.

Sajnos a tudósok úgy vélik, a föld vízkészlete rohamosan csökken mivel a jég és a gleccserek is olvadnak és a felmelegedés is hatással lesz földünk kényes egyensúlyára.

Azt hogy a víz ma már sokba kerül, senki sem vitatja. De milyen megoldást alkalmazhatunk, hogy kevesebb vizet használjunk el a kert öntözésére?

Ha nagyobb kerttel rendelkezünk érdemes beruházni egy fúrt kútra, amely az elején kíván egy nagyobb anyagi kiadást, de pár éven belül vissza is jön az ára, és az utána levő években tiszta nyereség lesz. Akár több ezer forintot is spórolhatunk, egy olyan nyáron, mint pl. a tavalyi, amikor a szárasság jellemezte a nyarat.


A másik nagyon hasznos dolog főleg idén nyáron, ha összegyűjtjük az esővizet, hiszen hiába esik májusban és júniusban, ha a nyár utolsó két hónapjában szárasság lesz.

Az esővizet számtalan módón összegyűjthetjük akár az ereszből kifolyó esőt fogjuk fel nagyobb edényekbe akár egy modern esővíz gyűjtő rendszert építünk ki kertünkbe.

Sajnos az utóbbi években egyre savanyúbb az esővíz kémhatása, mértek már 4 pH értékű vizet is, amely a légszennyezettséggel és az ipartelepeket terjedésével van összefüggésben. Ha azonban választás elé kerülünk, nitrátos vagy az erősen klórozott méregdrága vezetékes víz között még mindig jobban járunk az első változattal, ami ráadásul ingyen van.


A nagyobb kertekben esővíz gyűjtő ciszternákat is érdemes beépíteni, amelyhez érdemes szakember véleményét és segítségét is kikérni.

Sokan nem is gondolják, át milyen nagy mennyiségű vizet öntünk ki naponta a lefolyóba. Ilyen lehet egy mosogató víz, egy fürdés után leengedett víz, vagy egy zöldség mosó víz. Ha ezt összeadjuk, egy hónapban máris látjuk, mennyi vizet fordíthatunk volna teljesen ingyen a kert öntözésére.