A páfrány az egyik legkedveltebb szobanövény, hazánkban, ám gyakran télen a fűtési szezonban a levelek száradni, és sárgulni kezdenek.Megmutatjuk, mivel előzhetjük meg, hogy télen a páfrányunk száradásnak induljon!

A páfrányt gyakran láthatjuk olyan filmekben, amelyek a dzsungel mélyén játszódnak, mivel ez a növény kedveli a párás erdőket, és a félhomályos környezetet, így aljnövényként találkozunk vele a természetben.

Nyáron a legtöbb páfrány gyönyörűen zölddel, és egymás után hozza a szebbnél szebb smaragdzöld leveleket. Ám ahogy beköszönt a fűtési szezon a levelek elkezdenek száradni és sárgulni, majd szinte az egész növény elpusztul.

Emiatt sok szobakertésznek a kedve is elmegy attól, hogy páfrányt tartson otthon, hiszen télen a növény úgy is elpusztul. A száradásnak az egyik oka, hogy a páfrány igényli a magas páratartalmat, így amikor az idő hűvösre fordul kint és bekapcsoljuk a fűtést otthon, a levegő páratartalma minimálisra csökken.

 

A másik ok, pedig a magas hőmérséklet is lehet, hiszen ne felejtsük el, hogy ez a növény az erdők alsó szintjén él, ahol nincs túl magas hőmérséklet. A megoldás, ha télire a páfrányt megpróbáljuk egy olyan szobában, vagy folyosón elhelyezni, ahol a hőmérséklet 13-18 fok között van, tehát nincs túlfűtve a helyiség.

A másik feladatunk, hogy növeljük a levegő páratartalmát, és mivel ezt nem tudjuk az egész lakásban megfelelő mértékben növelni, elég, ha a növény körül párásítunk. Ha több olyan növényt tartunk otthon, amelynek magas a páratartalom igénye, pl. orchideák, páfrány félék, stb. vásároljunk egy elektromos párásító készüléket, és ezt kapcsoljuk be naponta többször is.

Ha pedig csak egy vagy két cserép növényről van szó, tegyük a növényeket egymás mellé, majd helyezzük őket egy kaviccsal teli tálcára. A tálcát megtölthetjük murvával, vagy agyag granulátummal, mert az gyorsan felszívja a vizet és el is párologtatja. Emellett naponta többször is spricceljük, be a leveleket tiszta vízzel, sőt a növény földjére is szórhatunk agyag granulátumot.

Mivel télen a páfrány is kevesebb vizet párologtat el a levelein keresztül, ha nincs meleg környezetben, figyeljünk oda, hogy ne öntözzük túl a növényt, a két locsolás között hagyjuk, hogy a földje kissé kiszáradjon, inkább a párásítást próbáljuk meg növelni a fűtési szezonban.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!