A madarak hozzátartoznak kertünkhöz, hiszen nincs is szebb annál, mint tavasszal reggel madárdalra ébredni ágyunkban!  Az állatvilág természetes képviselői a madarak, amelyek nem csak hasznosak kertünkben, hiszen számos kártevőt elpusztítanak, de a kerti képet is gazdagítják és színesítik.

Az utóbbi években a kutatók megfigyelték, hogy egyre több erdei madár keres menedéket főleg télen a városokban, így a kertekben is. Míg régen csak a gerle, a galamb, és a veréb volt nagy számban megtalálható a városokban, ma már nem ritka a cinege, a széncinke, és a feketerigó látványa sem.

 

Miért érdemes ezeket a madarakat kertünkbe csalogatni némi élelemmel és gondoskodással? Mert nyáron számtalan kukacot, bogarat és hernyót esznek meg cserébe. Emellett az madáretetés és az odúkészítés az egész család számára remek elfoglaltságot jelent.


Madárodút mi magunk is készíthetünk, de a nagyobb barkácsáruházakban készen is megvásárolhatjuk ezeket. A kisebb röpnyílású odúk a kék és barátcinkéknek lesz ideális, ezek nyílása kb. 25 cm átmérőjű, míg a nagyobb kb.32 cm nyílással rendelkező odúk a széncinke, és a veréb számára is ideális.


Az odú készülhet fából, deszkából, vagy eternitből, és mindig úgy helyezzük el a fára az odúkat, hogy a nyílása az uralkodó széllel elleni irányban legyen.


A madarak részére itatót is célszerű elhelyezni, sőt nyáron egy kis madárfürdőt is kitehetünk nekik a kertbe, amelyben a nagy melegben megmártózhatnak.

Télen a legfontosabb a madártetők kihelyezése, ma már ezekből is igen nagy a választék a barkácsáruházakban és a kertészetekben. Az etető alakja lehet házikó, kúpforma, vagy doboz, de lehetőleg kerüljük a konzervdoboz, vagy műanyag flakon kihelyezését, mert ezek felsérthetik a madarak bőrét.


A madártetőkbe szórjunk ki rendszeresen különböző magvakat, amelyek lehetnek napraforgómag, lenmag, lucerna, vagy kendermag, de szintén pár száz forintért vásárolhatunk téli madáreleség keveréket, amely 1 kg-os kiszerelésben kapható, de egyszerre ne tegyünk ki túl nagy mennyiségű eleséget az etetőbe, mert az könnyen át nedvesedig, vagy bepenészedik. Ezért a kezdeti kisebb adagokat fokozatosan növeljük: ahogy egyre több madár jelentkezik, és egyre gyorsabban fogy az eleség. Énekes madarak egy-két nap alatt odaszokhatnak.


Sokan gondolják úgy, hogy kiszórt megmaradt kenyérmorzsa is kiváló eleség lehet, pedig ezek könnyen a madár pusztulásához is vezethet. A cinkék számára remek megoldás, ha egy zsínorra felakasztunk a kertben egy faggyúdarabot, mert ez a kedvenc csemegéjük. A magokat soha ne szórjuk el a földre, vagy a hóba, mert ott nem fogják megtalálni és megenni a madarak.

Nyáron is kint hagyhatjuk az etetőket és a madárodúkat, bár tavasztól a madarak inkább a rovarcsemegét részesítik előnybe, de a téli gondoskodásért cserébe nyáron is gyakran meglátogatják majd kertünket.

A madarakat egy panellakás erkélyén is etethetjük télen, akár az erkély korlátjára is felszerelhető egy madáretető, vagy a balkonra szerelt virágládát télen virágföld helyett töltsük meg apró magvakkal, és élelemmel.

Fedezd fel a különböző madáretetőket és madáritatókat, amik segítenek a kerti madaraknak könnyebb hozzáférést találni az élelemhez és italhoz. Emellett rovarhoteleink olyan otthonokat biztosítanak a hasznos rovaroknak, mint a méhek és katicabogarak, ami nélkülözhetetlen a kerted ökológiai egyensúlyának fenntartásához.

Ha élveznéd a madarak közelről történő megfigyelését, válassz a kínálatunkból egy kényelmes madáreleséget. Ez a remek lehetőség arra, hogy közelebbről ismerd meg a kerti madarak viselkedését és élvezd a természet csodáit.

Várunk szeretettel a Zümishop Webshopban, ahol a minőségi termékek mellett szakértő csapatunk is rendelkezésedre áll, hogy segítsen kiválasztani a tökéletes termékeket kerted számára. Köszönjük, hogy a mi Kertbarátunk vagy, és reméljük, hogy hozzájárulhatunk kerted még csodálatosabbá tételéhez!

Kattints ide!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!