Látogassunk el tavasszal egy helyi kertészetbe, és vásároljunk egy szép díszalmát (Malus) egy kb. 10-20 literes dézsát, és megfelelő termőföldet. Mivel ezek a növények mindössze 100-130 centiméter magasra nőnek meg, akár egy erkélyen, vagy teraszon is tarthatjuk.

Fajtától és változattól függően ma már több magasságban és szélességben találunk ilyen növényt, van, amelyiknek rózsaszín, van, amelyiknek fehér a virága, de van olyan, amelyik illatos.

Mivel az almafák nem öntermők, érdemes egyszerre két vagy három fajtát is ültetni, így biztosítva a megfelelő beporzást. Vásárláskor érdeklődjünk az eladónál, melyik duót javasolja az ültetés során.

Ha ügyesen választottunk almafát, augusztus és október között már szüretelhetjük a saját almáinkat.

Ültetés után a növényt helyezzük el egy napos részen, és fontos a jó vízáteresztő képességű talaj, és az egyenletes öntözés is, mert az almafák sem a kiszáradást, sem a túllocsolást nem tűrik jól.

Bizonyos fokig télálló növényről van szó, így az ültető edény választásánál érdemes fagyállót választani, és ősszel terítsünk az edény tetejére egy réteg lombot, így védve a növény gyökerét  a kemény téli fagyoktól.

Ha nincs túl sok helyünk a teraszon, hogy almafát neveljünk, válasszuk az oszlopos fajtát, ilyen a „Flamenco, amely egy őszi desszertalma fa.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!