A burgonya nem csak nálunk, de Amerikában, Mexikóban, Peruban és több egzotikus országban is közkedvelt konyhai zöldség.

A burgonya még a legínségesebb időben is megtermett, amely egy ízletes tápanyagban és vitaminban gazdag zöldség növény, és mi magunk is könnyedén termeszthetünk kertünkben.

Bár a boltok polcain számtalan burgonyás mirelit termék hívogat minket, és a piacon szinte minden zöldségesnél megvásárolható, mégis a saját termesztésű burgonya íze teljesen más.

A burgonya szinte bármilyen kerti talajban megterem, így akár a homokos talaj sem riasztja vissza attól, hogy ízletes kis gumókat növesszen számunkra.


Mivel a burgonya gumó tárol minden nedvességet és tápanyagot a növény számára a nehéz agyagos túl nedves talajban nem él meg a növény inkább a homokos laza föld a megfelelő. Ha kertünkben nem elég száraz a föld keverjünk hozzá némi homokot vagy tőzeget. Ha nagy erős és finom burgonyát szeretnénk termeszteni, ültetés előtt forgassunk be a talajba némi istállótrágyát vagy komposztot, de ha ez, nincs, akkor keverjünk el nm-ként kb. 150 gr műtrágyát.


A burgonya ültetéséhez apró kis szemű gumókat használjunk fel, amelyek kb. 5-6 cm átmérőjűek. A gumókat ültetés eltört érdemes előcsíráztatni, vagyis tegyük őket 15-18 fokos meleg világos helyre, és csak akkor ültessük el, ha 3 cm nél hosszabb csírák vannak a gumón.

Április közepén már kiültethetjük a szabadba a burgonyagumókat, 60*35 sor és tőtávra egymástól. A gumókat úgy fektessük le a talajba, hogy a csírák lefelé nézzenek, majd kb. 10 cm mély árokba ültessük őket.


Ültetés után takarjuk be őket földdel úgy, hogy a talajfelszín felett kb. 10 cm magas úgynevezett bakhátat töltünk rá, vagyis egy földkupacot emelünk a burgonya fölé. Ezután két-három hét múlva megjelennek az első kis hajtások, ám a föld felkupacolását folyamatosan a növényhez kell igazítani.


Ne hagyjuk a földet kiszáradni, ám ne is öntözzük túl a földet a növény körül és ne feledjük el rendszeresen a gyomokat kiszedni. A felszedést június közepén kezdjük el, szedjük, ki a növényt óvatosan a földből rázzuk le róla a talajt és szedjük le a burgonyákat.

A korai burgonyából csak annyit szedjünk fel amennyi az ebédhez szükséges, a többit hagyjuk még a kertben tovább növekedni.

A szedést június végére vagy július lejére be kell fejezni, majd a fel nem használt burgonyát a pincében tárolhatjuk.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!