A kivi eredetileg Ázsiából származik, de ma már sok mediterrán ország kertjében megtalálható, mint kerti dísznövény. Hazánkba is elért ez a szép mediterrán kúszó dísznövény, amelyet könnyen gondozhatunk és nevelhetünk kertünkben.

Erőteljes kúszó növény, amely akár hat méteresre is megnőhet, ezért fontos a megfelelő hely kiválasztása ültetés előtt. Érdemes számára egy támasztékot készíteni ez lehet egy pergola, vagy egy rács is, amelyre felfuthat a növény. A fiatal növényeket az első évben érdemes dézsába ültetni, és csak a második évtől kiültetni a szabadba. Ahhoz hogy a kivi szépen fejlődjön és gyümölcsöt is hozzon, meleg szélvédett helyre van szüksége.

Mivel mediterrán növény, kedveli a napsütötte kerteket. A túl meszes talajt nem kedveli, ilyenkor a növény nem fejlődik, levelei sárgulnak, és elszáradnak. Ültetéshez inkább válasszunk savanyú virágföldet, amely jó vízáteresztő képességű.


Akár gyönyörű nyári lugast is nevelhetünk a kiviből, de házfalakra vagy pergolára is felfuttathatjuk. Ne tegyük ki a szabadba a növényt tavasszal túl korán, mert a hidegre nagyon érzékeny így könnyen kifagyhat. A második évtől érdemes a növényt folyamatosan metszeni, mert így a növekedést és a virágzást is serkentjük. Tavasztól őszig hetente egyszer adhatunk neki tápoldatot, de csak minimális mennyiségben adagoljuk az öntözővízhez.

A virágzás májusban kezdődik, és szeptemberben terem a gyümölcs. Nyáron a nagy melegben öntözzük folyamatosan a növényt, mert a száraz talaj gátolja a termést, hozatalt.

Teleltetésnél vágjuk vissza a hajtásokat, a kisebb növényeket, ha dézsába ültettük vigyük védett fagymentes helyre, az idősebb növényeket takarjuk be szalmával, így védve a téli hidegtől.

A kivi hűtőszekrényben akár 5 hétig is eltartható, igen magas a C-vitamin és ásványi anyag tartalma.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!