Rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, Kiemelten magas az A vitamin tartalma, és a kálium és magnézium tartalma is.

 

A téli vitamin szegény időszakban érdemes beszerezni ezt a saláta fajtát, mert nem csak finom, de nagyon egészséges is. Könnyen felismerhető, mert a növény öklömnyi borvörös erősen keserű fejeket képez, amelyeknél a levelek eleinte zöldek és enyhén fodrosak.

 

Hazánkban a legegyszerűbb, ha magról szaporítjuk a kiskertekben. A kert napos részébe vessük a magokat, májustól egészen július elejéig folyamatosan, azaz szakaszosan vethetjük, így a betakarítás is folyamatos lesz.


 

Csak végleges helyre ültessük a növényt, mert az átültetést nem viseli jól, így a palántákat is a végleges helyen kell hagyni. A magoncokat egyeljük ki, vagyis minden második vagy harmadik palántát egyszerűen húzzunk ki a földből, mert így a növekedés során nem nyomják el egymást a növények. Az ültetési távolság: tőtávolság: 10-15 cm, sortávolság: 30 cm.

 

Bár a korai vetés ideje május eleje vegyük figyelembe, hogy az optimális csírázási hőmérséklet 25 fok a növekedéshez minimum 20 fokos napos idő kell, így ha május elején az idő még túl hideg, halasszuk későbbre a vetést.


 

A kelés után a sorokat folyamatosan kapálni és gyomlálni kell, majd az egyelés után csak érett komposzttal, vagy trágyával lehet táplálni a növényeket. A betakarítást ősszel csak akkor kezdjük meg, ha a növények már elég levelet fejlesztettek, majd a levágásnál érdemes egy gyökérdarabbal együtt felszedni a növényt, hogy a fejek ne essenek szét.

 

A konyhában frissen érdemes a radicchiót felhasználni, különböző salátákba, ha esetleg túl erős az íze, áztassuk be a fejet fél vagy egy órára langyos vízbe.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!