Ma már egyre több szó esik a kertek okosításáról és automatizálásáról, meg persze annak tömérdek előnyéről. Egyrészt, az okos megoldások integrálása a kertészkedésbe rengeteg időt és fáradalmat spórolhat meg amellett, hogy megmarad a kertfenntartás élvezete. A következőkben néhány smart garden megoldást mutatunk be, amellyel könnyen automatizálható otthonunk kültere a kényelmes, mégis élvezetes kertészkedés céljából.

Rendezett kert könnyen és kényelmesen

 

Az intelligens kertészkedés alapvetően minden olyan technológia integrálását jelenti a kerti karbantartásba, amely intelligens rendszerek egy központi hálózatra kapcsolhatók, távolról vezérelhetők és akár még önálló tanulásra is képesek. Rengeteg okos kerti világítási ötlet létezik, amelyek intelligens rendszerekhez is kapcsolhatók, A smart garden megoldások révén ma már a kezünkben van a lehetőség, hogy valódi változást érjünk el a kültéri terek rendezése és fenntartása esetén. Míg néhány intelligens technológia – mint a smart home megoldások – az otthonunkban és az otthon körül kínál kényelmet és biztonságot, addig az intelligens kert technológia a kemény munka átvállalását kínálja annak érdekében, hogy otthonunk kültere a lehető legjobban nézzen ki. Nos, ha a kertfenntartás minden tevékenységét nem is, egy részét mindenesetre képesek ma már átvállalni helyettünk a smart megoldások.

 

Természetesen vannak olyan kerti tevékenységek, amelyeknek ma még nincs okosított változata, de ma már meglepően sokrétű okos kerti technológia van a piacon. A ma elérhető megoldások egészen az alapoktól – például a pázsit öntözésétől és nyírásától – a kényelmi módszerekig terjednek, amelyek biztosítják, hogy azonnali megoldást nyújtanak egy-egy kerti szükséglet kielégítés esetén.

 

Karbantartás nélküli zöldövezet

 

Bármilyen külső vagy belső falfelületet – legyen az egy erkély fala vagy a kiülő felülete – beboríthatók speciális mohaburkolattal, amely nem csak karbantartást nem igényel, még környezetbarát megoldás is. A moha a természet csodanövénye, amely közvetlenül a légkörből veszi fel a vizet, a speciális szerves kezelésnek köszönhetően pedig akár 5-7 évig sem igényel karbantartást.

 

Növénytermesztés hidropóniával

 

Emellett egy innovatív módszer, a hidroponikus kertészet is egyre népszerűbb okos megoldás. Az eljárás megkönnyíti a növények termesztését kisebb helyen, mégis magas hozam mellett. A módszer különlegessége, hogy lehetővé teszi a talaj nélküli termesztést. Ez egy áldás a városi élet számára, ahol az idő és a tér korlátai komoly kihívást jelentenek. A hidropónia vizet használ táptalajként a növények termesztéséhez, így fenntartható termesztési módszer révén akár 80%-kal több vizet takarít meg a hagyományos gazdálkodási módszerekhez képest. A talajmentes gazdálkodás másik előnye, hogy a növényeket függőlegesen lehet elhelyezni, ami helytakarékos megoldás is egyben.

 

Internet alapú megoldások

 

Az internet alapon működő csepegtető technológia szintén nagy segítséget nyújt az otthoni kertészkedésben, mivel okostelefonon keresztül beállítható, vezérelhető és felügyelhető is. Az intelligens csepegtető a szenzortechnika révén mindig a legoptimálisabb mennyiségű vizet használja fel, kizárólag a növény igényei alapján.

 

Emellett a technológia egyszerű feladattá tette az egyik leggyakoribb, mégis legidőigényesebb karbantartási feladatot: a fűnyírást. A hálózathoz csatlakoztatható robotfűnyírók könnyen beállíthatók az ütemezést és az útvonalat tekintve. A ma piacon kapható okos fűnyírók a legmodernebb térképészeti és GPS-navigációs rendszereket használják a kertben való mozgáshoz, így nem kell attól tartani, hogy gond adódik az önállóan működő rendszer alkalmazásakor.

 

Forrás: Rackhost.hu


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!