Az áttelelő és évelő zöldségek a tavasszal legkorábban fogyasztható vitaminforrásnak számítanak. A növények három alakban tudják átvészelni a telet mag alakban fiatal növényként vagy már kifejlett állapotban.

Vannak hidegtűrő zöldségfajták, amelyeknek a magja ősszel elvetve jól viseli a téli hideget, így ezeket elvethetjük októberben vagy akár novemberben is. Itt fontos, hogy csak akkor vessük el a magokat, ha biztosak vagyunk benne hogy abban az évben már nem kelnek ki, ám ahogy változik az időjárásunk előfordul, hogy még novemberben is jó idő van. Ezt a vetésmódot tél alá vetésnek hívják.

A téli vetést csak fagy és hó mentes időszakban végezzük, a vetőárokban szórjuk el a magokat és takarjuk be egy vékony réteg földdel vagy komposzttal.

A fiatal növények kiültetésének az ideje augusztus vége szeptember közepe. Ekkor ültethetjük ki az áttelelő salátát, a Mohácsi áttelelő kelkáposztát, vagy az újhagymát. De ugyancsak ekkor vethetjük a spenót, a korai sóskát, a téli borsót, vagy a burgonyát. Sajnos ahhoz, hogy a növények ne fagyjanak ki az egyik alapvető feltétele a hótakaró, ami mostanában már kitolódik január februárra. Ennek hiányában más takarást kell alkalmazni ami, védi a növények gyökerét a fagyástól.


A rebarbara, a torma, póréhagyma, sóska, bimbóskel kelkáposzta és a petrezselyem is jól viseli téli hideget, így aki tavaszra friss zsenge vitamindús zöldséget szeretne, kertjéből szedni már ősszel ültesse el a növényeket.

Jó kertészkedést kívánunk.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!