A citromfa szaporítása

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Amikor megvásárolunk egy citromfát, és haza visszük, szépen gondozzuk, azt várnánk, hogy szép nagy citromok teremjenek   rajta. De sokszor még csak nem is virágzik a citromfánk. Mi lehet az oka?

A citromot többféle módon tudjuk szaporítani, lehet magvetéssel, ilyenkor elég, ha egy darab citrommagot elültetünk egy cserépbe, és várjuk, hogy kihajtson az első citromfánk. De az ilyen növény általában igen gyenge minőségű termést fog produkálni, és azt is csak akkor, ha beoltatjuk egy másik növénnyel.

A magról nevelt citromfa vagy egyáltalán nem fordul termőre, vagy igen gyönge minőségű gyümölcsöt terem. Ezért a magoncot alanyként használjuk fel és a következő tavasszal ismert termőképességű anyafákról származó szemmel beszemezzük.


A szemzések és oltások alanyainak 2—3 éves magcsemetéket használhatunk. Az alany héját T vagy fordított T alakban vágjuk be és a nyugalmi állapotban levő hajtások szempajzsait a levéllemez eltávolítása után csúsztassuk a héj alá. A szemzéseket rafiával szorosan kötözzük be.      A szemezés után félárnyékos, párás helyen kell tartani a növényeket. Az eredés után a szemezés fölött 8–10 centire vágjuk vissza az alanyt. Ez a rész ugyanis támasza marad az új hajtásnak, tápanyaggal látja el a fiatal növényi részt. Ezután párás félárnyékos helyen 2-3 hét alatt megerednek.


A citromot szaporíthatjuk hajtásdugvánnyal is a növényt a két-három levélpárral rendelkező dugványokat tavasszal ültessük el. A dugványokat csak egészséges termő fáról szedjük le. A dugványok eredéséhez 5—6 hét szükséges. Hajtásfejlődés megindulása után a kis növényeket külön-külön ültessük cserepekbe. A jól fejlődő szemzett és oltott növények 2—3 éves korukban kivirágoznak és teremnek. A citromok fő virágzási ideje a tavaszi, nyár eleji hetekre esik, bár előfordulnak folyamatosan virágzó típusok is.


A magról ültetett citromfa kb. 10 éves korában virágzik először, de nem biztos, hogy gyümölcsöt is terem, ezért ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni. A beoltott citromfa kb. 3-4 év múlva fog teremni, de fontos a megfelelő tápanyag utánpótlás. Tavasztól őszig rendszeresen tápoldatozzuk a növényt, két-háromévente ültessük át egy nagyobb cserépbe.

 

A növényt minden évben metsszük vissza, a négy-öt levél feletti hajtásokat tavasszal és ősszel vágjuk vissza.

Nyáron kerüljük a huzatos szeles kertrészeket, napos meleg déli fekvésű helyre rakjuk a növényt. Télre vigyük védett kb. 10-12 fokos helyre, ahol van elég fény, és pára.

További cikkek:

Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ezt olvasta már?

Íme, a megoldás, ha kertünkben rossz a talaj!

Vásároltunk egy szép házat, ám csak később derül ki hogy kertünkben a talaj csupa sitt és törmelék. mit lehet ilyenkor tenni, le kell mondani álmaink kertjéről?

Bővebben...

A muskátli öntözése

Tudta ön kedves olvasó, hogy a muskátli eredetileg Dél-Afrikából származik? Eredeti hazájában kedvenc kerti növényünk, hozzászokott a meleghez és a szárassághoz, ám itthon sok mindentől függ, mennyi vizet igényel egy cserép muskátli.

Bővebben...

Tavaszi fűbeindító tippek - Kertészeti tanácsok

Azt mondják, vannak ilyen meg olyan kertstílusok, meg kerttrendek. Nem tudom. Talán. Az viszont biztos, hogy kertünk, teraszunk növényekkel teli zuga, életünk, meggyőződéseink manifesztációja.

Bővebben...

Képeinkből

Please update your Flash Player to view content.

További cikkeinkből

Bimbóskel ültetése kiskertbe

A káposztafélék családjának egyik legfinomabb családtagja a bimbóskel (Brassica oleracea var.c.gemmifera.), amely sokoldalúan elkészíthető a konyhában, és könnyen termeszthető kiskertben is, kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak az ültetésével.

Az édeskömény termesztése

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) az ernyősviráguak családjába tartozó növény, amelynek az érdekessége a levélnyelekből álló föld feletti megvastagodott gumó.

Miért nem terem az almafa?

Vásárolunk a kertészetben egy szép almafa csemetét, hazaszállítjuk és kertünk legszebb részébe elültetjük, abban bízva, hogy talán hamarosan már saját termésből főzhetjük be a finom lekvárt. Ám a termés elmarad, a fa nem növekszik, és mi alma nélkül maradunk.

A sárgarépa termesztése és vetése

A sárgarépa (Daucus carota) szinte egyetlen kiskertből sem hiányozhat, hiszen termesztése egyszerű, és szinte napi szinte használjuk a konyhában a gyökerét!

A kerti spenót ültetése és termesztése

A spenótfőzeléket valaki vagy szereti és szinte minden héten megenné, vagy utálja és semmilyen formában sem bírja elfogyasztani. A spenót imádóknak viszont érdemes a kertben is termeszteni, hiszen a saját bio termesztésű spenót nem csak finom, de nagyon egészséges is. Cikkünk most ebben nyújt segítséget.

Dézsában is nevelhető a díszalma!

Szeretne egy saját termő almafát, de nem rendelkezik nagy kerttel? Akkor sincs gond, mert a díszalmát akár egy nagyobb dézsában is nevelhetjük.

Nyerj

Játsszon velünk és nyerje meg a négyfordulós játék értékes nyereményeit!

Játsszon velünk és nyerje meg a négyfordulós játék értékes nyereményeit! Ehhez nem kell mást tennie, mint minden héten helyesen válaszolni az adott kérdésre, minden héten új esélye lesz nyerni. Válaszoljon helyesen a heti kérdésre, és figyelje a sorsolást.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!

Név:*
E-mail:*

Biokert hasznos lakója a süni

Ha szeretnénk vegyszerek nélkül kertészkedni, jó, ha odaédesgetjük a süniket kertünkben és gondoskodunk róla, hogy nagyon jól érezzék magukat nálunk.

Bővebben...

Megéri a bioterméket megvásárolni?

A fogyasztók és termelők egyre azon vitáznak, hogy a biotermékek ugyan kétségtelenül környezetbarátok, de vajon az egészségre is olyan kedvező hatást gyakorolnak? Bővebben...

Így vessünk fűmagot tavasszal!

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb! Bővebben...

Marinált lazac

Hozzávalók: 80 dkg lazacfilé, 3 evőkanál ecet, 1 evőkanál barnacukor, 2 citrom, 1 fej hagyma, 3 evőkanál só, 2 teáskanál savanyúság-fűszerkeverék (szemes bors, mustármag, koriandermag, tört babérlevél)

Bővebben...