Íme, az ültető közeg fajtái.

Amikor egy muskátlit ültetünk vagy bármilyen nyári kerti virágot, a legtöbben kiásnak egy kis földet a kertből és máris ültetnek. Pedig ez nem jó, mert így a fertőzést és minden káros apróságot is átadunk a növények. Egy steril, átrostált virágföldbe sokkal szebbek lesznek növényeink.

De milyen földet válasszunk, melyik a legjobb?

A virágföld állagát tapintással szaglással tudjuk a legjobban beazonosítani. Bár vásárláskor nem látunk bele a zacskóba, mégis egy idő után kitapasztaljuk akár tapintásra is milyen földdel van dolgunk, és érdemes elolvasni az összetevőket is.

Talaj alapú ültető közeg:

Ez a virágföld hasonlít a legjobban a kerti talajhoz.

Állaga rögös nehéz talaj, amely jól megtartja a vizet és a nedvességet, ám a rögök miatt nem alkalmas csak a cserjékhez a fákhoz, és az örökzöldekhez. Az ilyen nehézkes rögös összetapadt talajon a kerti virágok nem lesznek szépek, mert a gyökér nem tud áthatolni a talajon. Ültetéskor kezünk sáros és piszkos lesz.

Talajmentes ültető közeg:

Ez a talaj pont az ellenkezője az előzőnek, hiszen ez egy laza szerkezetű nagyon omlós talaj, amely alkalmas a kisebb egynyári és évelő növények ültetésére. Ezek a földek gyakran vannak keverve tőzeggel, vagy kókuszrosttal. Ezek a földek tiszták, könnyűek, nem piszkolnak és ültetni is könnyebb vele. Itt érdemes az öntözéssel vigyázni, mert a tőzeg, vagy kókuszrost magába szívja a nedvességet, és hosszú ideig tárolja, ez főleg a szobanövényeknél okoz gondot, ha túllocsoljuk.

Virághagyma rost:

Bár még ritkán találkozunk ilyennel, mégis létezik külön a hagymás növények számára ültető közeg, amely kis kiszerelésben kapható. Ezekben a földekben kis mennyiségben savanyodást gátló faszént is kevernek.

Speciális összetételű ültető közegek:

Ma már a gyártók rengetek, fajta virágföldet kínálnak, amelyek külön kaphatók rózsára, külön örökzöldekre, vagy épp muskátlira. Ezek a virágföldek az adott növény igényei szerint vannak bekeverve. Vásárolhatunk külön: muskátlira, örökzöldekre, szobanövényekre, orchideára, kaktuszra, zöldségekre, azáleákhoz, pálmákhoz, bonsaihoz, citrusokhoz, de akár vízinövényekhez is.

Mivel javítsuk még az ültető közeget?

A megvásárolt virágföldet akár mi magunk is javíthatjuk még adalék anyagok hozzáadásával.

Ilyen lehet pl. az agyag granulátum, amely a vízháztartást és a nedvességet szabályozza. Nyáron nem engedi kiszáradni a talajt, télen pedig elvezeti a felesleges nedvességet.


Komposztok:

Adhatunk a virágföldhöz jó minőségű komposztot is, amely tápanyaggal látja el kedvencünket.

Kavicsok: Hasonló eredményt érhetünk el vele, mint az agyag granulátummal, nyáron a vízelevezésre kiváló, télen pedig párásítják a környezetet.

Fenyőkéreg: szintén nyáron nem engedi kiszáradni a talajt, de emellett hasznos tápanyagot juttat a növényhez, valamint dekorációs célt is szolgál.

Ha megvásárolunk egy zsák virágföldet, lehetőleg minél hamarabb használjuk fel, mert egy idő után kiszárad és a hasznos tápanyagok lebomlanak.