Annak, ha egy almafa egyáltalán, vagy csak minimális mennyiségű és nagyságú termést hoz, több oka is lehet.

Az egyik legfontosabb a tápanyag!

Akár csak a többi gyümölcsfának, az almának is szüksége van megfelelő mennyiségű és összetételű tápanyagra, ahhoz, hogy gyönyörű nagy almákat tudjon növeszteni. Ha a talaj ahová az almafát ültettük már kifogyott a tápanyagból, hiába is várjuk a bő termést, hiszen a fa nem tud miből táplálkozni. A másik hiba épp az ellenkezője, amikor a lelkes kertész, már az ültetésnél, és minden évben megszórja szegény fát műtrágyával, hiszen ez mégis csak tisztább munka, mint a szerves trágya. Ám a legtöbb műtrágya nitrogénben gazdag, amely a fa növekedését nagyban segíti, vagyis jó sok levél és hajtás lesz a fán, ám a növény minden energiáját erre fogja összpontosítani, nem pedig a gyümölcs érlelésére.

Fontos hogy a fa két vagy három méteres körzetében semmilyen műtrágyát ne használjunk, helyette inkább érlelt szerves trágyát adjunk a növénynek.

A második probléma a metszés.

Itt is az arany középút a helyes, hiszen a túl erős és a gyenge metszés is károsítja a fa terméshozamát. Ha túlzottan visszavágjuk a fa ágait és hajtásait, a növény minden erejét az új hajtások növesztésére fogja összpontosítani, nem pedig a termésre.

Mivel a metszés egy teljes cikket igényel, helyette segítségül hívjuk Bálint Gyuri Bácsit, aki elmeséli az almafa helyes metszését egy pár perces videóban.


A beporzás!

Azt mindenki tudja, hogy a méhek és más hasznos rovaroknak köszönhetjük a termést, mégpedig a beporzás útján, amikor is egyik növényről átszállítják a virágport a másik növényre. Vannak öntermő gyümölcsök is, de az alma nem ilyen.

Épp ezért szokták javasolni szakemberek, hogy ha gyümölcsfát ültetünk a kertbe, egy-egy fajtából ültessünk egyszerre többet, mert így biztosítva lesz a beporzás is.

Természetesen a hasznos rovarok, mint a méhek, lepkék, nem jönnek kertünkben hívó szóra, ezért ültessünk a gyümölcsfa köré minél több illatos és feltűnő színű virágot, ezek majd bevonzzák a rovarokat, valamint nagyon fontos hogy ne használjunk olyan növényvédő szert, amely elpusztítja ezeket a rovarokat.

Tehát ha az almafát rendszeres ellátjuk tápanyaggal (nem műtrágyával) rendszeres metsszük és öntözzük, valamint gondoskodunk társakról is számukra, évről évre bő termésre számíthatunk kertünkben.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!