Ha kicsi a kertünk érdemes eldönteni első lépésben, milyen funkciót szánunk a kertnek, legyen díszkert, esetleg zöldség és fűszernövényeket szeretnénk benne termeszteni, vagy egy kényelmesebb megoldást választunk, ahol nem kell gyomlálni és kapálni rendszeresen.

De akár ennek az ötvözetét is választhatjuk, hiszen ültethetünk gyönyörű évelő növényeket, amelyeket nem kell évről évre újra telepíteni, mellé választhatunk pár magasabb elegáns fűfélét, amelyek a kert feltűnő ékei lehetnek, és pár tarka levelű cserjét is telepíthetünk, amelyekkel nincs sok kerti munka.

Nyáron a cserepekbe és dézsákba ültessünk pár cserép muskátlit, és egynyári virágot, és kiegészítésül válasszunk illatos fűszernövényeket, amelyek nem csak szépek, de a konyhában is fel tudjuk őket majd használni.


A kisebb kerteket úgy tudjuk még nagyobbá tenni optikailag, ha rendezett ágyásokat, és utakat tervezünk meg.

Érdemes középre egy sétáló utat tervezni, ehhez tavasszal első lépésként tervezzük meg a kert pontos formáját és az ágyások, majd az egyes növények helyét rajzoljuk le egy papírra. Ha ez kész, és mindent pontosan lemértünk a kertben, kezdődhet a munka.


A sétáló utat érdemes pázsittal, vagy gyepszőnyeggel borítani, így nem csak szép, de gyönyörű színes is lesz kertünk. Az út két szélét rakjuk ki járólapokkal, vagy egyéb strapabíró járófelülettel, ez szegélyzi majd a pázsitot. Ezután az út két szélén alakítsuk ki a virágágyásokat, sőt ha ügyesek vagyunk még egy kisebb kerti tó is befér majd a kertünkbe.

A virágágyásokat úgy alakítsuk ki, hogy a kerítés, vagy támfal elé ültessük a nagyobb növényeket, cserjéket, díszfüveket, majd elé a kisebbeket, végül az út mellé jöhetnek a szegélynövények. Végül dézsákba és nagyobb cserepekbe ültessünk pár egynyári dísznövényt, vagy fűszernövényt, és ezeket is helyezzük el úgy, hogy beleolvadjanak a környezetbe.


Évelő növények közül választhatjuk a pampafüvet, a borostyánt, a sásliliomot, a yuccát, árnyékos helyekre ültessünk árnyliliomot, kúszó növények közül gyönyörű a jázmin, a lonc, és a klemátisz. Magas évelő növényekhez a nőszirom, a szarkaláb, és a kerti tollbuga ideális, alacsony növésűeknél pedig a palástfű, a gulyaorr.


Fűszernövények közül ültessünk pár tő rozmaringot, levendulát, vagy kakukkfüvet, és a zöldségek közül is választhatunk törpe paradicsomot, szamócát, de akár a dézsába is ültethetünk zöldségeket.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!