vasárnap, 22 október 2017

Hogyan és mikor öntözzünk kertünkben?

A kiskert öntözése ma már nem olcsó mulatság, de vannak módszerek, amelyekkel sok pénzt és időt spórolhatunk!

A csapvíz ára az utóbbi években egyre jobban emelkedik, így sokan már nem tudják finanszírozni a kert locsolását.

Ám ha szeretnénk szép kertet sajnos nyáron sok vízre lesz szükségünk, így érdemes azon elgondolkodni, hogy furatunk egy kutat kertünkben. A fúrt kút ára több százezer forint is lehet, de idővel megtérül a befektetett költség, ha kiszámoljuk a vízdíjat, amit kertünkre locsoltunk el.

A másik megoldás az esővízgyűjtés, ami a legkisebb kertben is megoldható. Elég hozzá egy nagyobb dézsa vagy műanyag edény és az esős napokon összegyűjteni a csapadékot, ami az ereszről lefolyik, így később felhasználhatunk a kert locsolására. Helyezzünk kel több ilyen esővíz gyűjtő edényt kertünkbe, így ha jön egy nagyobb eső több liter öntözővizet is össze tudunk gyűjteni.


A kertben a legcélszerűbb a reggeli órákban öntözni, mert így kevesebb az esély a gombafertőzésre. Ha reggel nem tudunk, öntözni késő délután vagy este locsoljuk meg a növényeket. Kerüljük a jéghideg vizet és a déli öntözést, amikor a legerősebben süt a nap, mert így kiégetjük a növényeket. Nyáron, ha a nagy melegben hideg vízzel öntőzzük meg a növényeket, szinte leforrázzuk őket, aminek a jelei már másnap jelentkezhetnek.

Nem elég, ha a talaj felszínét benedvesítjük, mert így a víz nem jut el a gyökerekhez, épp ezért legalább annyi vizet juttassunk ki, hogy az elérje a gyökérzónát. A legjobb, ha ritkábban locsolunk, de akkor legalább 20 cm mélyen áztassuk át a talajt. Alkalmazhatunk szórófejes öntözést, ha nagyobb területű kertünk, a csepegtető és árasztásos öntözés is ideális.


Az egynyári dísznövényeket, mint pl. a muskátlit és petúniát nyáron naponta kétszer is kell öntözni, az évelő növényeket két, naponta míg a zöldségeket és gyümölcsöket elég egy héten kétszer háromszor meglocsolni.

Ha úgy gondoljuk, nem tudunk naponta öntözni, mert nincs rá időnk vagy energiánk ültessünk kertünkbe több szárasság tűrő dísznövényt, örökzöldet és cserjéket.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Minden, amit tavasszal tudni kell!

Kitavaszodott, fogjunk hozzá a metszéshez és az ültetéshez!  Az éjszakai mínuszok megszűnése után az első fontos szezonális kertészeti munka Bővebben...:

Hogyan csalogassuk kertünkbe a hasznos rovarokat?

Bizonyos rovarok nem csak a virágok beporzásánál lesznek a segítségünkre, de a kártevőket és élősködőket is megeszik, így érdemes őket becsalogatni a kertünkbe.

Bővebben...:

A világ legidősebb növénye

Él a földön egy növény, amely az 5000 évet is megélte már. Ismerjük meg ezt a matuzsálemet. Bővebben...:

Árnyékban is jól érzi magát a kerti tollbuga

Gyönyörű hófehér vagy rózsaszín színben pompázik kertünkben a tollbuga (astilbe arendsii), amely félárnyékban is vígan él.

Bővebben...:

Napos sziklakertbe ültessünk Tengerparti pázsitszegfűt!

A tengerparti pázsitszegfű (Armeria martima) egyetlen kertből sem hiányozhat, vidám színű kerek virágfejei, a pázsitszerű párnákon szinte lebegnek.

Bővebben...:

Akár 5 méter magasra is megnőhet a tarka levelű olasznád

Ha kertünkbe egy látványos, impozáns szoliter növényt szeretnénk ültetni, a tarka levelű olasznád ( Arundo donax "Variegata) ideális választás, hiszen ez a növény akár 5 méter magasra is megnőhet!

Bővebben...:

Milyen zöldséget érdemes ősszel ültetni?

Azok a zöldségek, amelyek áttelelnek tavasszal finom és zsenge hajtásokat hoznak. De vajon, mit ültethetünk ősszel a kertbe?

Bővebben...:

A kerti spenót ültetése és termesztése

A spenótfőzeléket valaki vagy szereti és szinte minden héten megenné, vagy utálja és semmilyen formában sem bírja elfogyasztani. A spenót imádóknak viszont érdemes a kertben is termeszteni, hiszen a saját bio termesztésű spenót nem csak finom, de nagyon egészséges is. Cikkünk most ebben nyújt segítséget.

Bővebben...:

Rebarbara termesztése kiskertben!

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) nem csak egy hatalmasra megnövő kerti dísznövény, de egy nagyon finom konyhai csemege is.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: