vasárnap, 17 december 2017

Hogyan és mikor öntözzünk kertünkben?

A kiskert öntözése ma már nem olcsó mulatság, de vannak módszerek, amelyekkel sok pénzt és időt spórolhatunk!

A csapvíz ára az utóbbi években egyre jobban emelkedik, így sokan már nem tudják finanszírozni a kert locsolását.

Ám ha szeretnénk szép kertet sajnos nyáron sok vízre lesz szükségünk, így érdemes azon elgondolkodni, hogy furatunk egy kutat kertünkben. A fúrt kút ára több százezer forint is lehet, de idővel megtérül a befektetett költség, ha kiszámoljuk a vízdíjat, amit kertünkre locsoltunk el.

A másik megoldás az esővízgyűjtés, ami a legkisebb kertben is megoldható. Elég hozzá egy nagyobb dézsa vagy műanyag edény és az esős napokon összegyűjteni a csapadékot, ami az ereszről lefolyik, így később felhasználhatunk a kert locsolására. Helyezzünk kel több ilyen esővíz gyűjtő edényt kertünkbe, így ha jön egy nagyobb eső több liter öntözővizet is össze tudunk gyűjteni.


A kertben a legcélszerűbb a reggeli órákban öntözni, mert így kevesebb az esély a gombafertőzésre. Ha reggel nem tudunk, öntözni késő délután vagy este locsoljuk meg a növényeket. Kerüljük a jéghideg vizet és a déli öntözést, amikor a legerősebben süt a nap, mert így kiégetjük a növényeket. Nyáron, ha a nagy melegben hideg vízzel öntőzzük meg a növényeket, szinte leforrázzuk őket, aminek a jelei már másnap jelentkezhetnek.

Nem elég, ha a talaj felszínét benedvesítjük, mert így a víz nem jut el a gyökerekhez, épp ezért legalább annyi vizet juttassunk ki, hogy az elérje a gyökérzónát. A legjobb, ha ritkábban locsolunk, de akkor legalább 20 cm mélyen áztassuk át a talajt. Alkalmazhatunk szórófejes öntözést, ha nagyobb területű kertünk, a csepegtető és árasztásos öntözés is ideális.


Az egynyári dísznövényeket, mint pl. a muskátlit és petúniát nyáron naponta kétszer is kell öntözni, az évelő növényeket két, naponta míg a zöldségeket és gyümölcsöket elég egy héten kétszer háromszor meglocsolni.

Ha úgy gondoljuk, nem tudunk naponta öntözni, mert nincs rá időnk vagy energiánk ültessünk kertünkbe több szárasság tűrő dísznövényt, örökzöldet és cserjéket.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Gazdasági válság kertünkben!

Sajnos a gazdasági válság elért minket is, így tavasszal kertünket is. Bemutatunk, néhány tippet mivel lehet spórolni, hogy a tavaszi kert ne okozzon még nagyobb pénzügyi válságot. Bővebben...:

Így használd fel kertedben a lehullott faleveleket!

Az ősz talán az egyik legszebb évszakunk, de a sok lehullott falevél gyakran bosszúságot okoz a kertbarátoknak. Megmutatjuk, hogyan tudod a hasznodra fordítani ezt a kincset!

Bővebben...:

Az erkély kedvenc növényei

A legtöbb panellakáshoz és az új építésű lakóparki lakásokhoz is tartozik erkély, ahol szintén évezhetjük a kertészkedés örömeit, csak kicsiben. Bővebben...:

Simogatásra vágyik a Peszterce kertünkben!

A peszterce ( ballota pseudodictamnus) egy igen tetszetős, szürkészöldes levelekkel rendelkező növény, amely mellett nem lehet úgy elmenni, hogy az ember meg ne simogatná a molyhos kis leveleket.

Bővebben...:

Árnyékban is jól érzi magát a kerti tollbuga

Gyönyörű hófehér vagy rózsaszín színben pompázik kertünkben a tollbuga (astilbe arendsii), amely félárnyékban is vígan él.

Bővebben...:

A parlagi macskatalp jól bírja a tűző napos kerteket is

A parlagi macskatalp (antennaria dioica„ rubra”) alapfajtája egész Európában őshonos, de a legtöbb kertészetben már a nemesített fajtákkal találkozunk.

Bővebben...:

A szamóca termesztése és ültetése

A tavasz legfinomabb és legízletesebb gyümölcse a finom szamóca (fragraria ananassa), amely erkélyen is könnyedén termeszthető.

Bővebben...:

Hogyan vásároljunk citromfát?

Citromfát ma már egyre több helyen árusítanak ám nem mindegy hol és milyen növényt vásárolunk meg. Bővebben...:

Jamie Oliver: így termesztem a paradicsomot!

Jamie Olivert szinte mindenki ismeri, ő az, aki imád főzni, de imád kertészkedni is mellette. Most a paradicsom ültetése mellé ad néhány jó tanácsot olvasóiknak! Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: