péntek, 23 június 2017

Kroton vagy más néven a csodacserje gondozása és ápolása

A kroton (Codiaeum variegatum) gondozása és ápolása kicsit több figyelmet követel egy szobakertésztől, mint más szobanövényeknél, ám megéri a munka és a fáradtság, hiszen cserébe egy gyönyörű színes levelű szobanövényt kapunk.

A kroton eredetileg Dél-Ázsia, India, és Indonézia őserdeiben él, de ma már szerencsére hazánkban is megvásárolható ez a gyönyörű szobanövény. Bár a virágai igen kicsik és jelentéktelenek, levélzetével kárpótol minket a növény.


Ez a feltűnő tarka színű trópusi cserje, mind alakzatban, színben és méretben is igen változatos. A fiatal levelek eleinte még zöldek, majd később sárga, narancssárga, bordó, piros, és bíbor lila színt öltenek. A levelek amellett hogy gyönyörű színekben tündökölnek, még fényesek és bőrszerűek is, amely még különlegesebb külsőt kölcsönöz a növénynek.


De ma már szinte évről évre jönnek ki új kroton fajták a kertészetekben, van olyan, amelyen a levelek széle hullámos, van, amelyik sima, van, ami szinte csak zöld sárga színben pompázik, és van, amelyik a tölgyfal levelére emlékeztet minket.


A kroton gondozása és ápolása abban tér el a többi szobanövénytől, hogy mivel ez a növény egy trópusi cserje, így több meleget és párát igényel. A szoba világos és meleg területén helyezzük el a cserépét, ahol egyenletes a hőmérséklet. Amennyiben nem kap a növény elég fényt a levelek nem színesednek be, hanem zöldek maradnak, innen tudhatjuk, hogy a növény számára kevés a fény.


Tavasztól őszig több nedvességet kíván, de a téli hónapokban csökkentsük le a locsolás mennyiségét. A fiatal növényeket legalább kétévente egyszer ültessük át tavasszal, majd az átültetés után egy hónappal már adhatunk egy kevés tápoldatot is az öntözővízhez.

Az idősebb növények gyakran felkopaszodnak és hullatják a leveleiket, de ez természetes jelenség. A kroton olyan érzékeny hogy +15 fokon is képes megfázni, épp ezért főleg télen vigyázzunk, hogy ne érje hideg levegő, pl. szellőztetésnél, és ne tegyük, olyan helyiségbe ahol 18 foknál hűvösebb van, így ha nyáron a krotont egy verandán vagy folyosón gondoztunk, télire vigyük be egy melegebb helyiségbe.


A túlszáraz levegő is okozhat gondot télen a fűtés miatt, így ebben az időszakban helyezzük el a kroton cserepét egy kavicsos tálcán, vagy permetezzük a levelét rendszeresen. Nyáron a kertbe is kitehetjük a csodacserjét, de lehetőleg egy félárnyékos védett helyet válasszunk számára május végétől, szeptember közepéig.

Figyelem! A kroton a kutyatej félék családjába tartozik, így a belsejében mérgező tejnedvet tartalmazz!


Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Szeretne színesebb kertet ingyen?

Bár itt az ősz, sőt mindjárt talán a hó is esik mégis érdemes már a jövő tavaszra is gondolni! Ha szeretne jövőre még színesebb és szebb kertet szinte ingyen kattintson ide! Bővebben...:

Itt az ideje a szobanövények átültetésének!

Ha akad olyan növényünk, ami már kinőtte a cserepét vagy a gyökerek már túlnőttek rajta itt az idő átültetni!

Bővebben...:

Akácos Magyarországot?

Egy magyar európai parlamenti képviselő szerint káros az akác telepítésének mindennemű korlátozása. A WWF Magyarország álláspontja, hogy az idegenhonos akác, amely természetvédelmi szempontból veszélyes, ún. invazív tulajdonságú fafaj, csak védett területeken kívül, megfelelő szabályozás mellett termeszthető.

Bővebben...:

Az ezüstös pampafű ültetése és metszése

A füvek királynője is lehetne ez a hatalmas akár 2 méter magasra is megnövő pampafű (cortaderia sellone). Bővebben...:

A kerti mályvacserje ideális cserjenövény!

A kerti mályvacserje ( Hibiscus syriacus), amely nagyon hasonlít az egynyári mályvarózsához, egy fantasztikusan szép mediterrán dísznövény.

Bővebben...:

Ültessünk kertünkbe salamonpecsét virágot.

Az árnyas hűs kertek egyik kedvelt lakója a salamonpecsét virág (polygonatum hybridum), amely akár 1 méter magasra is megnőhet.

Bővebben...:

A szamóca termesztése és ültetése

A tavasz legfinomabb és legízletesebb gyümölcse a finom szamóca (fragraria ananassa), amely erkélyen is könnyedén termeszthető.

Bővebben...:

Remek téli salátakülönlegesség lehet a Radicchio!

A Radicchio (cichorium intybus var. Foliosum) nálunk még újdonságnak számít pedig remek téli vitaminforrás lehet.

Bővebben...:

Egy különleges zöldség a kertben a rebarbara.

Hazánkban még kevesen ismerik ezt a különleges zöldséget, amely már meghódította Amerika szívét. Miért ne próbálnák ki mi is itthon?

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: