vasárnap, 17 december 2017

Kroton vagy más néven a csodacserje gondozása és ápolása

A kroton (Codiaeum variegatum) gondozása és ápolása kicsit több figyelmet követel egy szobakertésztől, mint más szobanövényeknél, ám megéri a munka és a fáradtság, hiszen cserébe egy gyönyörű színes levelű szobanövényt kapunk.

A kroton eredetileg Dél-Ázsia, India, és Indonézia őserdeiben él, de ma már szerencsére hazánkban is megvásárolható ez a gyönyörű szobanövény. Bár a virágai igen kicsik és jelentéktelenek, levélzetével kárpótol minket a növény.


Ez a feltűnő tarka színű trópusi cserje, mind alakzatban, színben és méretben is igen változatos. A fiatal levelek eleinte még zöldek, majd később sárga, narancssárga, bordó, piros, és bíbor lila színt öltenek. A levelek amellett hogy gyönyörű színekben tündökölnek, még fényesek és bőrszerűek is, amely még különlegesebb külsőt kölcsönöz a növénynek.


De ma már szinte évről évre jönnek ki új kroton fajták a kertészetekben, van olyan, amelyen a levelek széle hullámos, van, amelyik sima, van, ami szinte csak zöld sárga színben pompázik, és van, amelyik a tölgyfal levelére emlékeztet minket.


A kroton gondozása és ápolása abban tér el a többi szobanövénytől, hogy mivel ez a növény egy trópusi cserje, így több meleget és párát igényel. A szoba világos és meleg területén helyezzük el a cserépét, ahol egyenletes a hőmérséklet. Amennyiben nem kap a növény elég fényt a levelek nem színesednek be, hanem zöldek maradnak, innen tudhatjuk, hogy a növény számára kevés a fény.


Tavasztól őszig több nedvességet kíván, de a téli hónapokban csökkentsük le a locsolás mennyiségét. A fiatal növényeket legalább kétévente egyszer ültessük át tavasszal, majd az átültetés után egy hónappal már adhatunk egy kevés tápoldatot is az öntözővízhez.

Az idősebb növények gyakran felkopaszodnak és hullatják a leveleiket, de ez természetes jelenség. A kroton olyan érzékeny hogy +15 fokon is képes megfázni, épp ezért főleg télen vigyázzunk, hogy ne érje hideg levegő, pl. szellőztetésnél, és ne tegyük, olyan helyiségbe ahol 18 foknál hűvösebb van, így ha nyáron a krotont egy verandán vagy folyosón gondoztunk, télire vigyük be egy melegebb helyiségbe.


A túlszáraz levegő is okozhat gondot télen a fűtés miatt, így ebben az időszakban helyezzük el a kroton cserepét egy kavicsos tálcán, vagy permetezzük a levelét rendszeresen. Nyáron a kertbe is kitehetjük a csodacserjét, de lehetőleg egy félárnyékos védett helyet válasszunk számára május végétől, szeptember közepéig.

Figyelem! A kroton a kutyatej félék családjába tartozik, így a belsejében mérgező tejnedvet tartalmazz!

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>


Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

A jó magnak jó talaj kell!

Aki kertészkedni szeretne, első lépésként a talaj minőségét kell szemügyre vennie, hiszen jó talaj nélkül nincsenek szép növények és ízletes zöldségek sem.

Bővebben...:

Kíméletes tippek a vakond elűzéséhez kertünkből

A vakonddal, ha valahol találkozunk, vagy látjuk, még azt is mondhatnánk, hogy milyen kis aranyos állat.  Ám amikor épp a kertünkben túrja fel a frissen nyírt pázsitot, valahogy nem ez jut róla az eszünkbe. Bővebben...:

Komposztálás!

Már évek óta komposztálom a kerti hulladékot. Kitűnő virágföldet kapok minden tavasszal, de a virágládákban nyáron koncentráltan jelenik meg a gaz és fű. Van-e módszer és vegyszer amivel e jelenséget elkerülhetem. Tisztelettel Huszár László

Bővebben...:

Nosztalgikus hangulatot áraszt a lángvirág!

A lángvirág (phlox) egy Észak-Amerikából származó évelő dísznövény, amely igazi nosztalgikus hangulatot áraszt, hiszen nagymamáink kertjében, gyerekkorunkban, sokszor találkozhattunk ezzel a kedves virággal. Bővebben...:

A vaníliavirág gondozása

A vanília virág (Heliotropium arborescens) Peruból származik ahol, mint félcserje díszíti a parkokat és kerteket. Bővebben...:

Így teleltessük az írisz hagymákat

Az íriszek a hazai kiskertekben előkelő helyet foglalnak el, és az utóbbi években egyre több nemesített változat közül válogathatunk a kertészetek polcain.

Bővebben...:

Idén is szépen virágzik a cseresznye

Szerencsére az idén is szépen virágzik a cseresznye, nem fenyegette a fagykár. Aki látott már virágzó cseresznyefasort, tudja, hogy az egyik legszebb tavasszal virágzó gyümölcsfáról van szó. Bővebben...:

Nagymama konyhája:A cukkini+recept!

Most induló cikksorozatunkban a kertbe ültethető zöldségeket és gyümölcsöket mutatjuk, be, mint pl. az ültetést gondozást és hozzá néhány fantasztikus receptet is. A sorozat első része a cukkini. Bővebben...:

Gyümölcs a kertünkben!

Számtalan gyümölcs vár ránk tavasszal a kertészetekben, hogy elültessük, majd nyár végén leszüreteljük a finom ízletes lédús gyümölcsöket. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: