Ezzel szemben a kész gyepszőnyeg szinte pár óra alatt leteríthető, és másfél hét múlva már járhatunk is rajta.

A legtöbb ember a kertépítés után bizony elvárja, hogy kertje egy hét alatt tele legyen virágzó növényekkel, zöldellő fákkal és smaragd zöld gyeppel. Ennek ellenére a felfordulás végén a gyönyörű pázsit csak a legutolsó állomás, vagyis a záró munkálat a kertépítés végén.

Amikor a gyepet fűmagról szeretnénk telepíteni, legalább 4-6 hét, időjárástól függően, amíg a fű kinő, és eléri azt az állapotot, hogy nyírni lehet. De a friss gyepen játszani, járni, még ekkor sem lehet.

Épp ezért ha gyors megoldásra van szükségünk, válasszuk a kicsit költségesebb gyepszőnyeget, amely egyszerűen lefektethető, és szinte azonnal a zöld tömör pázsit hatását kelti. Nincsenek foltok a gyepen, ahol a fűmag már nem kelt ki, nincsenek vágási egyenetlenségek, sem sárgult fűcsomók.


A gyepszőnyeg lefektetése után mindössze két hetet kell várnunk, és máris mehetnek a gyerekek  a gyepre játszani.

A gyepszőnyeg egyetlen hátránya hogy a magról vetett fűvel, szemben az ár a többszörösére rúg. Viszont ha kiszámoljuk mennyibe is kerül a fűmag, az adott területre, és hozzáadjuk a hat-hétig tartó rendszeres öntözést, nyírást és tápoldatozást, a különbség már nem is olyan nagy, hiszen a gyepszőnyeget nevelő üzemekben mindezt elvégzik helyettünk.


A gyepszőnyeg speciális ápolást és gondozást kap, majd egy erre a célra kialakított géppel vágják a megfelelő méretre és szedik fel egyenletesen. A kisebb kertekbe szánt gyepszőnyeget akár mi magunk is elszállíthatjuk egy utánfutóval, de ne felejtsük el, hogy 1 négyzetméter kész  gyepszőnyeg közel 22 kg.-ot nyom. A nagyobb mennyiségű gyepszőnyeget érdemes inkább kiszállítással kérni, sőt legtöbbször a kertészet szakemberei le is rakják kertünkben a gyepszőnyeget.

Ma már választhatunk sportpázsitot, árnyéki gyepet, dísz vagy sportpázsitot, sőt egyéni kérés alapján is szívesen összeállítják a gyepszőnyeget.