A rövidebb telomerek a rossz egészségi állapottal és a korai halálozás emelkedett kockázatával állnak összefüggésben. Egy friss kutatásból kiderült, hogy a koffein rövidíti, az alkohol pedig hosszabbítja őket.

A Tel Aviv Egyetem szakértőinek eredményei alapján érdemes tehát egy korsó sört választani a kávé helyett. Ezzel a döntéssel ugyanis hosszabbíthatóak a telomerek, amelyek a cipőfűzőn található műanyag végződés mintájára védik a kromoszómákat az „elhasználódástól”. A telomerek minden sejtosztódás alkalmával rövidülnek, ami egy idő után a sejt elhalásához vezet.

„Elsőként sikerült azonosítanunk ezeket az új környezeti tényezőket, amelyek hatnak a telomerek hosszára. Sőt, a folyamatra is sikerült fényt derítenünk. Az eredmények hozzájárulhatnak, hogy a jövőben több betegség váljon megelőzhetővé és gyógyíthatóvá” – magyarázta Martin Kupiec professzor. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző környezeti tényezőknek milyen hatásuk van az élesztőgombák telomerhosszára.

Míg a hőmérsékleti és pH-értékbeli változásnak nem volt hatása, már kis mennyiségű koffein adagolásakor is csökkent a telomerhossz, míg az alkoholra adott válaszként növekedett.

A változás folyamatának megértéséhez a szakértők 6 000 élesztőgomba-fajtát vettek górcső alá, mindegyiknél másik gént deaktiválva. Ennek nyomán világossá vált, hogy két génnek, a Rap1-nek és a Rif1-nek van kulcsszerepe a környezeti hatásokra adott válasz alakításában.

Összesen körülbelül 400 gén működik közre a telomerhossz alakításában, ami elengedhetetlen a genom stabilitásának fenntartásához. Ezek legtöbbje az emberi génkészletben is megtalálható – tették hozzá a tudósok.