péntek, 23 február 2018

A konyhakert mellett nevelhetünk csirkét is a kertben!

Ma, amikor a csirkehús ára lassan az egekbe szökik, érdemes azon elgondolkodni, hogy miért ne tarthatnánk mi magunk is a kertben csirkét, így a család számára szükséges tojás mennyiséget is a kertből tudnánk beszerezni. Megéri –e csirkét tartani a kertben, és ha igen mekkora terület szükséges hozzá?

 

A válasz egyértelműen igen, egy 4 tagú család számára 8-10 tyúk fedezi a család tojásigényét, sőt gyakran még többet is. A megfelelő ketrec méretét úgy tudjuk kiszámolni, ha 3 csirkére számolunk kb. 1 nm területet, valamint fontos a megfelelő kifutó kiépítése is, ahol a csirkék szabadon mozoghatnak.


A csirkéket etethetjük terményboltban kapható speciális magkeverékkel, de nyáron a kerti zöldet is szívesen fogyasztják.

A csirketartás első kérdése, amelyet majd el kell döntenünk, hogy a rendelkezésre álló területen milyen baromfit tartsunk, vagyis milyen céllal szeretnénk csirkét nevelni.


A baromfitartás célja lehet a család ellátása hússal, tehát amikor mi magunk szeretnénk majd csirkét vágni és a húsát felhasználni, vagy csak a tojásáért neveljük a csirkéket, netán kedvtelésből szeretnénk valamilyen különleges díszbaromfit tartani.

A három lehetőségből a legtöbben csak a tojás miatt tartanak csirkét, ehhez érdemes kilátogatni egy közeli piacra, ahol haszonállatokat is tartanak, és ott megvásárolni a jércéket. Vidéken sok ilyen piac található, ám a Fővárosban élőknek talán a gyáli piacra érdemes kilátogatni csirkevásárlás céljából. Egy jérce ára kb. 800-1300 Ft között mozog.

Mikor érdemes megvenni a jércéket?

Akár tavasszal, akár ősszel is belekezdhetünk a csirketartásban, a tojóhibrid jércéket a tojástermelés megkezdése előtt 18-20 hetes korban érdemes megvásárolni, ezután végig tojótáppal kell etetni őket, és fontos hogy a baromfiházban a világos órák száma ne csökkenjen 16 óra alá. Akik úgy gondolják, hogy a csirkét le is tudják vágni, azoknak érdemes kettős hasznú fajtát vásárolni, amelyek elég sok tojást is tojnak, de a csirke húsformája is kedvező.


A piacokon gyakran találkozunk édes kis pihés csipogó napos csibével, amelyek hamar elrabolják a szívünket, de ne felejtsük el, hogy ezeket az állatokat 30-32 fokon kell tartani az első időszakban, amelyet infralámpával tudunk biztosítani, így ez nagyon költséges megoldás.

A háztáji tartásra ideálisak lehetnek a magyar tyúkok, amelyek fehér, sárga vagy kendermagos színben kaphatók.


Építsünk baromfiudvart!

A tyúkok részére egy zárható ól, vagy ketrec, és egy hozzá tartozó kifutó szükséges, amelyet saját magunknak kell megépíteni. Remek családi program lesz hétvégén barkácsolni, fúrni, faragni, egy szép és kényelmes baromfiudvart, csirkéink számára.


Fontos hogy a kifutó talaja, jó vízelvezető képességgel rendelkezzen, hiszen nincs is annál rosszabb látvány, amikor a csirkék egy nagyobb eső után tocsognak a sárban. A tyúkólban szereljünk fel néhány ülő rudat, és gondoskodjunk megfelelő tojófészekről, amely lehet egy egyszerű faláda, vagy egy fonott kosár, amelyet kibélelhetünk szalmával.

A zárt baromfiketrec alját szórjunk fel forgáccsal, majd hetente egyszer ezt szedjük fel, és cseréljük ki frissre. Az így keletkezett trágyát pedig felhasználhatjuk a kertben a komposzton, vagy érlelés után kiszórhatjuk az ágyások közé is. A szagokat nagyban mérsékelhetjük, ha kiszórunk némi zeolitot, vagy szuperfoszfátot a trágyára, így a szomszédokat sem fogja a szag zavarni.


Etetők és itatók ma már több mezőgazdasági boltban beszerezhetők, fontos hogy ezek jól tisztíthatók legyenek, és a tyúk ne tudja kikaparni belőle a takarmányt, és ne piszkítson bele.

Mivel etessük a csirkéket?

Fontos hogy jó minőségű speciális takarmányt vásároljunk a részükre, takarmányboltban, ez nem más, mint szemes takarmány, vagyis különböző magvak keverékei. Mivel ezt jól lehet hosszú ideig tárolni, érdemes nagyobb mennyiséget egyszerre beszerezni, mert nem kell attól félni, hogy lejár a szavatossági idő.

Ezen kívül nyáron szedhetünk, számunkra a kertből  füvet, gyomot, vagy lucernát is. A tyúk őstermészeténél fogva magvakkal, rovarokkal, zöld növényi részekkel táplálkozik, kapirgálása során kiegészíti takarmányát ásványi anyagokkal, vitaminokkal és az emésztéshez szükséges kaviccsal. Normális körülmények között a szabadon tartott madarak a terepen mozogva összeszedik a természetes egyensúlyra törekedve az igényeiknek legmegfelelőbb takarmányt.

Ha csirkét tartunk a kertünkbe, bátran szedjük össze nyáron a kertből a kártevőket, hernyókat, bogarakat, mert a csirkék előszeretettel fogyasztják ezeket is.


Védekezzünk a betegségek ellen!

A kifutóra járó baromfinál nagyon fontos a féreghajtás, már a kifutóra engedés után 2-3 héttel adjunk speciális féreghajtót, amelyet állatorvostól is kérhetünk, de díszállat kereskedésben is megvásárolhatunk. A külső és belső élősködök, nagyon hamar legyengíthetik az állatokat, így nem érdemes kockáztatni a csirkék egészségét.

Hogyan keltessük ki a tojásokat?

Főleg a kisgyermekek miatt, akik szeretik az állatokat, érdemes megpróbálkozni a keltetéssel, amikor megmutatjuk gyermekeinknek, hogy miből lesz a kiscsibe. Erre a célra szükségünk lesz kotlósra, de nem mindegy milyen fajtát választunk. A magyar tyúkok, a japán tyúkok, és a díszbaromfik is megkotlanak.


A kotlós könnyen felismerhető, makacsul ül a fészekben, és igyekszik onnan elűzni a többi tyúkot. Tegyünk a kotlós alá 1 hétnél nem régebbi tojásokat, de csak annyit amennyi kényelmesen elfér a kotlós alatt. A kotlás ideje alatt fontos a nyugalom, a félhomály, és a megfelelő enni és innivaló.

A tojások kb. 21 napra kelnek ki, addigra készítsünk el egy ládát, vagy ketrecet, ahol a kiscsibék az első pár napot eltölthetik az anyjukkal. Mivel a kiscsibéknek fontos az állandó meleg hőmérséklet, a legjobb, ha tavasszal kezdünk neki a tojáskeltetésnek. A kiscsibéknek szüksége lesz speciális itatóra és etetőre, amelybe nem tudnak beleesni. Etetéshez vásároljunk speciális indítótápot, majd 1-2 hét elteltével már adhatunk nekik zsenge zöldfélét.


Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Így tervezzük meg tavasszal a virágoskertet!

Ha az idén szeretnénk egy szép virágoskertet létrehozni, most érdemes elkezdeni a tervezését, és a kellékek, illetve a növény állomány beszerzését.

Bővebben...:

Ezeket a növényeket vásárolhatjuk meg márciusban, a kertészetekben!

Márciusban a kertészeti áruházak már egyre több tavaszi növénnyel várja a vásárlókat. Bár még a kiültetés korai, érdemes körbenézni, milyen növényt vásároljunk idén a kertünkbe.

Bővebben...:

Talajtakaró növények ültetése

A talajtakaró növények nem csak szépek, de elfojtják a gyomokat és színfoltot képeznek kertünkben. Számtalan fajta közül válogathatunk bár a legtöbb lágyszárú, van köztük egynyári és évelő is, amelyeknek még télen is megmarad a lombja. Bővebben...:

Nosztalgikus hangulatot áraszt a lángvirág!

A lángvirág (phlox) egy Észak-Amerikából származó évelő dísznövény, amely igazi nosztalgikus hangulatot áraszt, hiszen nagymamáink kertjében, gyerekkorunkban, sokszor találkozhattunk ezzel a kedves virággal. Bővebben...:

Ligetszépe(Oenothera fruticosa)

A ligetszépe évelő dísznövény, eredetileg Észak-Amerikából származik, épp ezért jól bírja a tűző napos kertrészeket.

Bővebben...:

Hortenzia gondozása és ültetése

Hortenzia gondozása

A hortenzia Nagymamáink vidéki kertjéből sejlik fel emlékeinkben, pedig ez a fantasztikus évevő dísznövény Japánból származik. a hortenzia gondozása nagyon egyszerű, ezért érdemes kertünkbe ültetni ezt a fantasztikus szép virágot!

Bővebben...:

Jamie Oliver: Így termesztem az epret!

Az eper telepítésére kora nyártól késő őszig tartó időszak a legalkalmasabb. Így bőven van ideje meggyökeresedni és növekedni a következő érésig.

Bővebben...:

A halványító és metélő zeller termesztése kiskertben

A zeller ( Apium graveolens) közkedvelt levélfűszer a konyhában, hiszen számtalan étel mellé felhasználhatjuk mind a levelét, mind a gumóját.

Bővebben...:

Így ültessünk balkonparadicsomot az erkélyre!

A legkisebb erkéllyel rendelkező lakástulajdonosok is ültethetnek balkonparadicsom cserépbe vagy balkonládába, így nyáron szüretelhetik az ízletes finom paradicsomot.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Így lesz gyerekjáték a magvetés tavasszal

 

A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

Bővebben...:

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Korallvirág metszése

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Így lesz gyerekjáték a magvetés tavasszal

 

A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

Bővebben...: