A tőzegáfonya a hangafélék családjába tartozó törpecserje, amely mindössze 20-35 cm magasra nő meg.3 cm.-es örökzöld levelei között nyílnak az enyhén illatos fehér, vagy rózsaszín virágok, majd az elvirágzás végén megjelennek a zöld, majd később skarlátvöröst-színt öltő bogyók.

Ez a hasznos növény eredetileg Észak és Közép Amerikában őshonos, mint neve is mutatja, kedveli a tőzeges lápos videkét.

Gyógynövényként mind a levelét, mind a gyümölcsét felhasználják, de mivel a tőzegáfonya az áfonyák családjába tartozik, ugyanúgy felhasználhatjuk a konyhában, mint a hagyományos áfonyát, adhatjuk süteményekhez, de készíthetünk belőle gyümölcsteát, joghurtot, vagy édességet.

Tőzegáfonya gyógyhatása:

A tőzegáfonya leve igen értékes hatóanyagokat tartalmaz, ilyen pl. az arbutin is. A szervezetben ez a hatóanyag hidrokinonná alakul át, amely a lúgos vizeletben antiszeptikus hatású. Az érett bogyók kissé savanykásak, de gyümölcssavakban és pektinekben valamint flavonoidokban igen gazdag.

Tőzegáfonya felhasználása:

A leveket szedés után főzzük fel, így erős gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásúvá válik.

A növény levele és gyümölcse is hatásos hasmenés ellen. Teája enyhíti a szájüreg és torokgyulladás kellemetlen tüneteit, így megfázás esetén öblögetésre is használhatjuk.

Tőzegáfonya tea készítése:

A száraz tőzegáfonya leveleket kissé törjük össze, majd vegyünk belőle 1 kávéskanálnyi mennyiséget, és ezt öntsük le 1,5 dl forrásban levő vízzel. Ezután hagyjuk állni néhány percig, szűrjük le, és naponta igyunk meg belőle 1-2 csészével.

Egyéb felhasználás:

Hideg borogatás:

Egy kávéskanálnyi levelet áztassunk be hideg vízbe 6-12 órán keresztül, majd másnap szűrjük le, melegítsük fel, és igyuk meg. Nem csak gyomrunkra lesz jó hatással, de remekül lúgosítja is szervezetünket.

Gyümölcs:

A tőzegáfonya gyümölcs hasmenés, vagy étvágytalanság esetén is segítségünkre lehet, rágcsáljunk el egy kanál szárított tőzegáfonya gyümölcsöt, vagy süssük bele süteménybe, tortába.

Tinktúra:

Vegyünk 20 g tőzegáfonya bogyót, majd egy tiszta üvegbe öntsük fel ezt 80 % -os alkohollal, kb. 100 ml.-el.

Hagyjuk az üvegben állni, kb. 2 hétig, de közben időnként rázzuk fel az üveg tartalmát.

Két hét elteltével szűrjük le, majd a tiszta tinktúrát, 20-40 cseppenként adagolva adjuk egy pohár vízhez.

Torok és szájüreg gyulladás esetén ezzel öblögessünk.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!