Az első és legfontosabb lépés hogy vizsgáljuk meg milyen fekvésű az erkélyünk. Ha csak délelőtti vagy délutáni napot kap az még jó, de ha egész nap odasüt a nap, akkor át kell gondolni milyen virágot is ültessünk.

Az erkélyre több megoldás közül is választhatunk. Ott van, mindjárt az erkély korlát ahová felakaszthatunk balkonládát és ültethetünk futó muskátlit, futó petúniát, vagy más színes virágot. Fontos hogy mielőtt kilyukasztjuk a láda alját, vegyük figyelembe az alattunk lakót is, mert ha az ő erkélyére fog a víz lefolyni, nem biztos, hogy örül majd neki. Ebben az esetben inkább hagyjuk, hogy a víz a ládában maradjon, és ültetésnél a láda aljára tegyünk egy vízelvezető réteget, így a növény gyökere nem áll folyamatosan vízben. Ez lehet nagyobb összetört cserép, vagy kavics is. Az elszáradt virágokat szedjük le a folyamatosan futó növényeinkről, és érdemes rendszeresen visszavágni őket, mert így erős és dús növényeket kapunk. Ne feledkezzünk el a heti tápoldatozásról sem. Futó növény helyett ültethetünk álló muskátlit, vagy vegyes egynyári virágokat is a ládákba.

Ha egész nap oda tűz a nap, érdemes az álló muskátlit, vagy napvirágot, büdöskét, paprikavirágot választani, mert ezek jól viselik a meleg nyári forróságot is. Fontos hogy a ládákban levő növényeket csak reggel vagy késő este öntözzük meg, mert ha napközben a legnagyobb melegben öntjük, rá a vizet könnyen kiégethetjük a virágokat.

Menjünk egy kicsit beljebb az erkélyen. Aki olyan szerencsés, hogy egy nagyméretű erkély van a lakásához, bátran tegyen ki bútorokat is. Ez lehet műanyag színes, vagy fonott rattan kerti garnitúra is. Engedjük szabadjára fantáziánkat és bártan használjuk a színeket, fessük le az erkély falát színesre és ehhez igazítsuk a berendezés stílusát vagy színét is.

Nagyobb barkácsáruházakban már lehet kapni fából készült nagyobb virágtartókat, de ha spórolni szeretnénk műanyagból még olcsóbb. Ezeket is beültethetjük virágokkal, virágdézsák, szögletes virágtartók, de akár régi kopott vödröt, öntözőkannát is átfesthetünk és felhasználhatunk virágtartónak. Aki ügyes és elég rátermett akár saját kezűleg is barkácsolhat virágtartókat, itt is fontos a vízelvezetés, hiszen ha lefolyik, az alattunk lakó erkélyére a víz abból komoly nézeteltérés lehet.

De mit ültessünk a virágtartókba?

A választék hatalmas. Egynyári palánták, évelő növények: liliomok, hagymás virágok, dáliák, begóniák, szarkaláb, őszirózsa, törpe napraforgó, szegfű és sok más színes virágból állíthatjuk össze erkély kertünket. A kertészetekben ma már nagy választékban kaphatók a törpe örökzöldek is, amelyek üde zöld színfoltot adnak a színes kavalkádnak. Ha azt szeretnénk, hogy ne csak szép, de hasznos is legyen erkélyünk virágai és növényei, ültessünk fűszernövényeket. A bazsalikom, a rozmaring, oreganó, majoránna, mind jól viselik a nyári tűző napot, és így egész nyáron át szüretelhetjük a saját fűszereinket, erkélyünkről, a felesleget pedig fagyasztóban tárolhatjuk.

Ha nagyobb mutatós növényt látnánk szívesen minden nap, akkor válasszunk a mediterrán jellegű hibiszkuszt, leandert, levendulafát, rózsafát, vagy banánfát, citromfát, eukaliptuszt. A színviláguk és illatuk ezeknek a növényeknek páratlan, és szintén jól viselik a meleg nyári napsütést. Gondoskodjunk a megfelelő méretű virágtartóról, mert ezeknek a növényeknek fontos a megfelelő tápanyagforrás.

Árnyékos teraszra tehetünk ki hortenziát, szobanövényeket is. A falakra tegyünk rácsot, és futtassunk rá, golgota virágot, hederát, futóbabot, lilaakácot, vagy más futó növényt, ezeket folyamatos metszéssel tudjuk kordába tartani.

A mediterrán hangulatot, speciális teraccotta virágtartókkal, és mediterrán növényekkel, fűszernövényekkel, leanderrel, levendulával, bougenvillával, banánfával tudjuk létre hozni.


De akár falusi kert hangulatát is varázsolhatunk erkélyünkre, minél több szín felhasználásával, régies kopott vagy repesztő lakk használatával ódonná varázsolt tárgyakkal. Ha romantikus hangulatra vágyunk használjuk sok rózsaszín és fehér színt, és bútort, valamint növényeket.

Ne csak virágokat ültessünk ki erkélyünkre, hanem egy stílust egy életérzést is hozzunk létre úgy, hogy a színeket, a tárgyakat és a növényeket összekombináljuk. Használjunk fel színes textíliát, poharakat, szalvétát, napernyőt és más kelléket.


Ahhoz hogy erkélyünk virágzó oázissá váljon, fontos hogy jó minőségű virágföldet használjunk, elég nagy edényekbe és virágtartóba ültessük növényeinket, ne csak egy kis cserépbe tegyük ki, és nyáron hetente egyszer adjunk nekik tápoldatos vizet, így pótolva a tápanyagot virágainknak.

Az öntözést csak reggel vagy késő este végezzük, az elszáradt vagy sérült részeket folyamatosan távolítsuk le, mert ezek esztétikailag sem nyújtanak túl szép látványt. Ha mindezt betartjuk, egész nyáron át varázslatos hangulatú erkélyen pihenhetünk, reggelizhetünk a családdal, vagy beszélgethetünk barátokkal, vendégeinkkel.

Kertészkedésre fel!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!