hétfő, 21 augusztus 2017

Anubisz földjén - Egyiptom mítoszai

A mai kor embere sajátos vonzódást érez az ősi egyiptomi kultúra iránt. Sokszor a Hollywoodi filmek rendezői, forgatókönyv írói is kihasználják ezt a lehetőséget, azonban a valóság más, néha rejtélyesebb, mint a filmek.

A 19. században nyílt meg a lehetőség arra, hogy Egyiptom területén meginduljanak a régészeti feltárások. 1822-ben Champollion megfejtette a hieroglif írást, így a feliratokat már el is lehetett olvasni. Hatalmas szenzáció volt a száz évvel később megtalált Tutanhamon sír, és azok a kincsek, melyekkel a világ megismerkedett. Ma már ott tartunk, hogy nem csak turisták ezrei özönlik el évente Egyiptomot, hanem az ősi kultúra ábrázolásai megjelennek szinte az élet minden területén.

Az ősi egyiptomiak hitének lényege, hogy az ember lelke mindig újra és újra visszatér, az őt ért élmények a születés és a halál közötti időben ismételt formában, de más korokban játszódnak le. Ismerős érzés és gondolat egy nekünk ismeretlen helyen: már jártam itt? Szinte mindenki átéli, a modern kor orvosai agyunk sajátosságait említik, de Egyiptom papjai ezt másképp gondolták.


Vajon nem lehetséges-e, hogy ugyanazon lelkek élnek testeinkben, akik annak idején a régi Egyiptomban feltekintettek a gigászi méretű piramisokra, a rejtélyes szfinxre? Vajon hogyan építették a mai kor technikai szintje szerint is szinte lehetetlen nagyságú (15-30 tonnás), szabályos kövekből mintegy 150 méter magas, 1-2,5 millió kőből álló piramisokat? A nagy piramis súlya öt millió tonna, tökéletesen vízszintes, mindössze 2,5 cm eltéréssel az eredetileg 250x250 méteres alapfelületen. Valószínűleg készítésekor teljesen vízszintes volt, mindez 4500 évvel ezelőtt!

Egyiptom a Nílus menti elszórt településekből jött létre. Kr.e 3100-2700 között már egy fáraó irányította, aki Héliopoliszban uralkodott (nagyjából a mai Kairó területén). A fáraók isteni származásúnak tartották magukat, és úgy gondolták haláluk után a többi istenség közé kerülnek. A legfőbb isten Ré, a napisten volt, aki mindennap megjelent az égen ragyogó bárkáján, amelyet az Évmilliók Bárkájának neveztek. A fáraók évezredekig uralkodtak, tudatosan készültek a halál utáni következő életre, annyira hogy szolgáik, udvaroncaik, néha állataik sírjai uruk közelében helyezkedtek el, mert haláluk után is szolgálniuk kellett.


Az egyiptomiak hittek a mágiában, életük minden részét áthatotta a vallás és a hit. Isteneik mindent irányítottak és minden ok-okozat összefüggésben történt. Részletes elképzelésük a halál utáni életről mindennapjaikká vált, a balzsamozás művészetét szinte tökélyre fejlesztették, céljuk az volt, hogy megőrizzék a testet az öröklét számára. A mumifikálási eljárás mintegy 70 napig tartott, de a test évezredekig fennmaradt. A hiedelmek szerint a holtak lelkét Anubisz – a holtak bírája, védelmezője, istene- a Duatban (alvilág) található ítélet csarnokába vezeti. Ezután az elhunyt szíve (amely egyben a tulajdonosa erkölcsiségének tanúja) mérlegre kerül, amelynek a másik oldalán egy Maatot reprezentáló madártoll van. Kedvező eredmény esetén a halottat Ozirisz elé viszik Aaruba. Ha viszont az ítélet az elhunyt ellen szól, akkor a démon Ammit  – a Szívek Felfalója, harmadrészt krokodil, harmadrészt oroszlán és harmadrészt víziló szörnyeteg – elpusztítja a szívet, és a tulajdonosa örökre Duatban reked.


Míg Ozirisz a halottak birodalmának ura, addig Hórusz az élők világának uralkodója volt, a fáraók pedig Hórusz leszármazottai. A fáraókat alattvalóik valódi istenekként tisztelték, hitviláguk pedig annyira lenyűgöző volt, hogy még a későbbi Római Birodalomban is terjedni kezdett. Érdekesség hogy isteneik annyira „éltek”, hogy időszakonként szerepeik felcserélődtek, helyzetük változott. Például Szahmetet, a nőstény oroszlánt Ré azért küldte az emberek közé, hogy falja fel őket, büntetésképpen az ellene irányuló felkelésükért. De később Szahmet a birodalom, az élet és a betegek ádáz védelmezőjévé vált!


Egyiptom, és a fáraók története a mai napig az egyik legmisztikusabb számunkra, nem véletlen hogy a mai kultúrát titokzatos szálak kötik össze az ókori egyiptomiéval. Ma már pontosabb ismereteink vannak az ősi Egyiptom varázslatos titokzatosságáról, még ha minden kérdésre nem is kapunk választ.

Kertvarázs Magazin – Régmúlt korok sorozat

Forrás: Rudolf Steiner, Mítoszok földjén

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Faszenes helyett a gázgrill, műanyag helyett a rattan a menő az OBI vásárlóknál

Egyre több vevő mérlegeli egyszerre az árat és az értéket, amikor a kert kialakításához, megműveléséhez keres az OBI-ban termékeket. Bővebben...:

Komposztáljunk saját magunk!

A kerti talaj javításához az egyik legjobb alapanyag a komposzt, amely tápanyaggal és ásványi sóval gazdagítja a talajt a növények számára kertünkben.

Bővebben...:

Vannak dolgok, amik nem illenek kertünkbe!

Kerti törpe, gumiabroncs, műanyag flakon, csak pár olyan tárgy, amivel tönkretehetjük kertünk szépségét.

Bővebben...:

Fáklyaliliom (Kniphofia hybrida)

Ez furcsa kinézetű növény, eredetileg Dél-Afrikából származik, így nem meglepő hogy jól bírja a tűző napsütést és a szárasságot. Virágai nyáron kertünkben tényleg úgy néznek, ki mintha fáklyákkal lennének kirakva az ágyások, amelyek piros tűzben égnek.

Bővebben...:

Négylevelű madársóska szerencsét hoz ránk!

Aki szeretne, négylevelű lóherét találni kertjébe ültessen oxalist hiszen ez maga a szerencsenövény.

Bővebben...:

Szeptember végéig is virágzik az angyaltrombita!

Az angyaltrombita (brugmansia) egy gyönyörű mediterrán illatos közkedvelt dísznövény, amely feltűnő virágaival igazi szoliter növénnyé válik kertünkben!

Bővebben...:

Termesszünk madársalátát a kertben és az erkélyen! (2)

A madársaláta (Valerianella locusta)a téli hónapok egyik fő vitaminforrása is lehet, hiszen igen magas az A,C és B vitamin tartalma valamint az ásványi anyagok széles skálája is megtalálható benne.

Bővebben...:

Dézsában is nevelhető a díszalma!

Szeretne egy saját termő almafát, de nem rendelkezik nagy kerttel? Akkor sincs gond, mert a díszalmát akár egy nagyobb dézsában is nevelhetjük.

Bővebben...:

Jó kedvűek és energikusak leszünk a banántól!

A tízezer éves banán a történelem során egyszer már hiányzott asztalunkról és ma is ez a veszély fenyegeti. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: