Ókori dokumentumok is bizonyítják, hogy Kleopátra, Nofretete és Nagy Sándor is jól ismerte és alkalmazta az Aloe verát, amely a liliomfélék családjába tartozik.

Afrikában a törzsek nem csak, mint gyógynövényt alkalmazták, de úgy tartották, hogy ez a növény szerencsét is hoz, épp ezért gyakran az ajtó fölé akasztottak egy csokor Aloe verát. Mexikóban a bejártat elé helyeztek el egy cserép Aloe vera növényt, hogy távol tartsák a rosszindulatú látogatókat. Az Aloe vera elnevezés valószínűleg az arab eredetű alloeh szóból ered, melynek jelentése fényes keserű anyag.

A növény ősi mivoltát misem bizonyítja jobban, mint hogy Georg Ebers német egyiptológus egy sírban talált egy olyan írást, amely i.e. 1552.-ből származik, és amelyen a növény kozmetikai illetve gyógyszerként való felhasználása volt feljegyezve. Az írást egy múmia térdei között találták meg 1858.-ben. A szövegben az aloe vera felhasználási módjait írják le, és mintegy 12 különböző aloe vera készítményt sorolnak fel benne.


A növény később a hódító hadseregekben is megjelenik, a katonaorvosok magukkal vitték a növényt, de a kínai gyógyászatban is számtalan írásos anyag található a növény gyógyító hatásáról. Jézus Krisztus idejéből is sokan támogatták az aloe vera terápiás használatát. Indiában az ősi ajurvédikus orvoslás egyik legfontosabb növénye az aloe vera, vagy az ottani nevén kumari. Számos betegség gyógyításában alkalmazzák, görcsök, székrekedés, hasmenés, bőrproblémák, ekcéma, és égési sebek kezelésében is.

Az aloe vera növény jó alkalmazkodó képessége miatt egyre több helyre jutott el, 1963.-ban már Londonban is megtalálható, ahol 1843.-ban 4227 tövet hoztak be az országba.


Aloe vera gyógyító hatása:

Annak ellenére, hogy az orvosok és gyógyítók már több mint 2000 éve használták az aloe verát, csak 1851-ben került sor arra, hogy T. És H. Smith felfedezze a növény valódi gyógyító eredetét az aloint.  A 18-19. században az aloe az egyik legnépszerűbb gyógynövény volt, amely vény nélkül is kapható lett, így a lakosság könnyen hozzájutott.

Az aloin csak az aloe vera növény nedvében található meg, a frissen levágott levélből egy narancssárga folyadék csepeg ki, amely erős hashajtóként és parazitaölőként is ismert volt. Míg nagymamáink azért kenték be az aloe vera keserű anyagával kezünket, hogy ne rágjuk a körmünk, addig az ókori Egyiptomban az asszonyok a mellbimbójukat kenték be vele, hogy a csecsemő ne szopjon tovább. Elegendő volt egyszer megízlelnie ezt az ízt a babának és másnap már örömmel ette a szilárd táplálékot.


Az a hit hogy az aloe vera a terhesség megszakításához vezet még a mai napig él, pedig a mai aloe vera termékek már aloin mentesek, de azért jobb félni, mint megijedni.

De az aloe vera gyógyító képességét számtalan írás is bizonyítja, amelyek leírják, hogy mind Kleopátra, vagy Nofretete is használta ezt a növényt, de írásos anyag bizonyítja, hogy többek között Nagy Sándort, Marco Polo és Kolumbusz Kristóf is gyógyszerként használták az aloet.

A bibliában is több írást találunk erről a csodanövényről, az egyik legismertebb ilyen szöveg János evangéliumában így szól:  „ Eljött Nikodémus is, aki először éjszaka ment hozzá, és mirhából és aloéból kenetet hozott, mintegy százfontnyit. „


Úgy tartják, hogy az aloe család mindössze öt tagja rendelkezik gyógyító hatással: aloe barbadensis, aloe ferox, aloe arborescens, és az aloe saponaria. Ez utóbbi két faj leginkább Japánban használatos, és az aloe barbadensis az egyetlen faj amelyet aloe vera néven illetünk, ez kapható a kertészetekben is legtöbbször.

Ez a faj Afrikából ered, de ma már az egész világon elterjedt, és a Távol keleti országokban valamint a karibi országokban is termesztik. Azokban az országokban ahol a hőmérséklet túl hideg nem lehet a növényt nagyban termeszteni, mivel a fagy az egyetlen halálos ellensége.

Otthonunkban a növényt egy egyszerű cserépben is nevelhetjük, így ha valami megcsíp minket, vagy megégetjük kezünket elég egy levelet levágni és máris ott a gyors segítség.

Cikkünk a Duna Kiadó gondozásában megjelent "Aloe vera a gyógyító növény című könyv alapján készült!

Címkék: Aloe vera növény, gyógynövény, gyógyító növény

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!