vasárnap, 17 december 2017

Az elhízás miatt mozgunk kevesebbet?

Évtizedek óta vizsgálatok tárgyát képezi a fizikai aktivitás hatása az elhízásra. Ennek ellenkezőjét, tehát a jelentős túlsúly következményeit a mozgékonyságra nézve azonban eddig szinte még senki sem kutatta.

 

Larry Tucker, a Brigham Young Egyetem professzora arra keresett választ, hogy az elhízás vajon kevesebb mozgásra kárhoztat-e. Az eredmények – nem meglepő módon – megerősítették a feltételezését.

„Sokan úgy említik a jelenséget, mintha egy körforgás lenne” – nyilatkozta Tucker professzor az Obesity című szakfolyóirat hasábjain. „A kör egyik felét már mindenféle megvilágításból szemügyre vették, ám a másik felére egyelőre csak ez a kutatás világít rá, hiszen megállapítja, hogy az elhízás hosszú távon a fizikai aktivitás csökkenéséhez vezet” – tette hozzá.

A hipotézis megerősítésére a kutatók több mint 250 résztvevőre mozgásérzékelőt erősítettek, amelyek mérték a fizikai aktivitás erősségét. A korábbi tudományos munkák kevésbé megbízható önértékelésen alapultak. „Ezeknél a mintába kerültek körülbelül 35 százaléka vallott rendszeres mozgásról, ám objektív vizsgálat alapján mindössze 5-7 százalékuk tekinthető aktívnak” – magyarázta Tucker professzor.

A felmérésben résztvevő 254 nő – akik közül 124 volt elhízott – hét egymást követő napon át viselte a mozgásértékelőt a vizsgálati periódus elején, majd ismét egy héten át húsz hónappal később. Az elhízottak fizikai aktivitása ez idő alatt átlagosan 8 százalékkal csökkent. Ez hetente 28 perccel kevesebb közepes vagy nagy igénybevétellel járó mozgást jelent. A nem elhízottak ezzel szemben nem mutattak változást e téren.

Az eredmények nem lepték meg a kutatókat, akik szerint az adatok alátámasztják az elhízás és a mozgáshiány pusztító körforgását. Ugyanakkor az eredmények tükrében érthetőbbé vált a jelenség működése, így hatékonyabban lehet fellépni a megállításáért. Ráadásul fény derült az objektív mérőeszközök használatának fontosságára az önértékelő kérdőívekkel szemben.

„Könnyen átlátható, logikus összefüggésről beszélünk, amelyet egyszerűen még nem tanulmányoztak elég alaposan megfelelő mérőeszközökkel és nagy mintákon. A tudósok most már szilárdabb háttérrel rendelkeznek arról, hogy a mozgáshiány miként vezet hízáshoz, és az elhízás mozgáshiányhoz. Ez egy körforgás vagy spirál, amely egy életen át elkísérhet” – zárta Tucker professzor.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

 

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Kertbarát tipp: Így lesz még több virág kertünkben ingyen!

A kertbarátok már jól tudják: egy kert soha nincs kész! Mindig valamit át kell ültetni másik helyre, valamit le kell vágni, vagy ritkítani.

Bővebben...:

Csatlakozzon ön is az ablakfarm tulajdonosok táborához!

Az ablakfarm elnevezés nem újdonság, és nem is mi találtuk ki, hanem egy Amerikai állampolgár, aki arra szólította fel honfitársait, hogy bátran neveljenek növényeket a konyhaablakban.

Bővebben...:

A kezdő kertészek 10 leggyakoribb hibája 5+5 aranyszabály kezdő vetemény kertészeknek - 2. RÉSZ

A kertészkedés sok tanulást és ismeretgyűjtést igényel, ennek ellenére kellemes kikapcsolódást jelenthet, remek stresszűző, így megéri a befektetett időt és energiát.

Bővebben...:

Egész nyáron át virágzik a medveköröm kertünkben!

Ez a gyönyörű lágyszárú évelő növény dúsan virágzik és díszeleg kertünkben áprilistól egészen októberig.

Bővebben...:

Ültessünk Erdei tündérfürtöt!

Az erdei tündérfürt (aruncus dioicus) egy krémszínű virágokkal rendelkező évelő dísznövény, amely a kert árnyékos részében is jól érzi magát.

Bővebben...:

Simogatásra vágyik a Peszterce kertünkben!

A peszterce ( ballota pseudodictamnus) egy igen tetszetős, szürkészöldes levelekkel rendelkező növény, amely mellett nem lehet úgy elmenni, hogy az ember meg ne simogatná a molyhos kis leveleket.

Bővebben...:

Varázsoljunk mediterrán hangulatot kertünkbe citromfával!

A citromfa egy igazi mediterrán növény, amelyről a napsütés és a tengerpart jut az eszünkbe.

Bővebben...:

A zöldborsó kertünk hasznos növénye!

A zöldborsó konyhánk egyik kedvelt alapanyag, épp ezért kertünkbe is érdemes saját zöldborsót nevelni, hiszen egész nyáron ellát minket friss zsenge tápanyagokban és vitaminban gazdag zöldséggel.

Bővebben...:

Így teleltessük a dézsás gyümölcsfákat!

A dézsában nevelt gyümölcsfák téli védelme egy igen fontos kerti munka hiszen enélkül jövőre nem lesz szép ízletes gyümölcs a fán! Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: