Larry Tucker, a Brigham Young Egyetem professzora arra keresett választ, hogy az elhízás vajon kevesebb mozgásra kárhoztat-e. Az eredmények – nem meglepő módon – megerősítették a feltételezését.

„Sokan úgy említik a jelenséget, mintha egy körforgás lenne” – nyilatkozta Tucker professzor az Obesity című szakfolyóirat hasábjain. „A kör egyik felét már mindenféle megvilágításból szemügyre vették, ám a másik felére egyelőre csak ez a kutatás világít rá, hiszen megállapítja, hogy az elhízás hosszú távon a fizikai aktivitás csökkenéséhez vezet” – tette hozzá.

A hipotézis megerősítésére a kutatók több mint 250 résztvevőre mozgásérzékelőt erősítettek, amelyek mérték a fizikai aktivitás erősségét. A korábbi tudományos munkák kevésbé megbízható önértékelésen alapultak. „Ezeknél a mintába kerültek körülbelül 35 százaléka vallott rendszeres mozgásról, ám objektív vizsgálat alapján mindössze 5-7 százalékuk tekinthető aktívnak” – magyarázta Tucker professzor.

A felmérésben résztvevő 254 nő – akik közül 124 volt elhízott – hét egymást követő napon át viselte a mozgásértékelőt a vizsgálati periódus elején, majd ismét egy héten át húsz hónappal később. Az elhízottak fizikai aktivitása ez idő alatt átlagosan 8 százalékkal csökkent. Ez hetente 28 perccel kevesebb közepes vagy nagy igénybevétellel járó mozgást jelent. A nem elhízottak ezzel szemben nem mutattak változást e téren.

Az eredmények nem lepték meg a kutatókat, akik szerint az adatok alátámasztják az elhízás és a mozgáshiány pusztító körforgását. Ugyanakkor az eredmények tükrében érthetőbbé vált a jelenség működése, így hatékonyabban lehet fellépni a megállításáért. Ráadásul fény derült az objektív mérőeszközök használatának fontosságára az önértékelő kérdőívekkel szemben.

„Könnyen átlátható, logikus összefüggésről beszélünk, amelyet egyszerűen még nem tanulmányoztak elég alaposan megfelelő mérőeszközökkel és nagy mintákon. A tudósok most már szilárdabb háttérrel rendelkeznek arról, hogy a mozgáshiány miként vezet hízáshoz, és az elhízás mozgáshiányhoz. Ez egy körforgás vagy spirál, amely egy életen át elkísérhet” – zárta Tucker professzor.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!