Amikor kint a kertben ősszel már megfakulnak a nyár színei, bent a lakásban színt visz otthonodba a mikulásvirág. Megmutatom neked, hogyan gondozd ezt a szép növényt, úgy hogy minden évben piros színben pompázzon otthonban.

Nyáron a hobbi kertészek a legtöbb szabadidőt kint a kertben töltik el, de amikor ősszel a növények pihenőre térnek, úgy érzik eljött az idő egy kis szabadságra. Pedig ősszel és télen sem kell unatkozni, ennek a két évszaknak is megvannak a virágai, amelyek bent az  otthonodat díszítik.

A tél három sláger növénye a mikulásvirág, a ciklámen, és a karácsonyi kaktusz, amelyek egész télen színt és vidámságot visznek otthonodba.

Ezek közül talán a mikulásvirágot a legnehezebb helyesen gondozni és ápolni, és sokan talán nem is tudják, hogy a mikulásvirág egy évelő növény, amely évről évre télen piros ruhát ölt fel a karácsony tiszteletére.

Elsőre lehet, hogy kicsit macerásnak tűnik majd a mikulásvirág gondozása, de hidd el, ha egyszer megtanulod a folyamatokat, és sikerül egy cserép mikulásvirágot újra pirosítanod, többé nem lesz vele gond.

Összegyűjtöttem néhány kérdést a mikulásvirággal kapcsolatban.

Honnan származik a mikulásvirág?

A mikulásvirág eredetileg Dél-Amerikából származik, ahol 4-5 méteres példányokat láthatsz belőlük, de nálunk ekkora méreteket nem érnek el, hiszen itt télen nem tudjuk kint hagyni a szabadban a növényt.

 

Hol kapható a mikulásvirág?

Ma már szerencsére novembertől minden nagyobb kertészeti áruházban és sok virágboltban is megvásárolható, piros, fehér és rózsaszín színben is, különböző méretekben, 10 cm nagyságtól, egészen a 1 méteres példányokig. Sokan megvásárolják az egészen kicsi 5-10 cm.-es növényeket, pedig jó, ha tudod, hogy ezeket sokkal nehezebb megtartani, mint a kifejlett 25-40 cm növényeket. Ha még nem volt eddig mikulásvirágod, és nem tudod, hogyan kell helyesen gondozni, a túl nagy és méregdrága növényeket se válaszd, hiába gyönyörű szép, mert nem biztos, hogy a te otthonodban jól érzi magát a növény, és így csak feleslegesen dobtad ki a pénzt.

Mitől piros a mikulásvirág?

A növény a piros színt nem a virágának, hanem a színes felleveleknek köszönheti, a virága nagyon kicsi, és sárga színű, tehát a növény attól olyan különleges, hogy télen a fellevelek piros színt öltenek. A mikulásvirág télen akár 4-5 hétig is megtartja a piros, fehér vagy épp rózsaszínű színét, attól függően, hogy milyen körülmények között tartod a lakásban.

Mire figyeljek a vásárlás során, és hogyan gondozzam otthon a növényt?

Mivel a mikulásvirág egy téli növény, ezért nagyon fontos, hogy a vásárlás után valamilyen csomagolást kérjél a növényre az eladótól. Ha kint 5 fok alatt van a hőmérséklet, és te kiviszed a növényt a hidegbe csomagolás nélkül, mire hazarész az összes levél lepotyog, mert a növény megfázott. Csak egészséges sötétzöld levelekkel rendelkező növényt vásárolj meg, ha azt látod, hogy a levelek száradnak, vagy lepotyognak, hagyd ott a virágot, mert ebben az esetben már valamilyen kezelési hiba történt, és ez nem visszafordítható, tehát a növény pár napon belül tönkre megy.

Hogyan gondozzam otthon a mikulásvirágot?

Otthon csomagold ki a növényt, és keress számára egy kedvező helyet a lakásban, ahol van elég fény, és a hőmérséklet 18 fok alatt van. A túl meleg és száraz levegő hatására sajnos a mikulásvirág az összes levelét ledobálja. Viszont ha találsz számára egy hűvösebb helyiséget, konyhát, vagy egy világos kevésbé fűtött folyosót, egész télen gyönyörködhetsz a szépségében.

Hogyan öntözzem a mikulásvirágot?

Gyakran hallom a virágboltokban, hogy a mikulásvirágot nagyon sokat kell locsolni, állandóan legyen nedves a földje.

Nos, az igaz, hogy szereti a vizet, de a túl sok nedvesség sem tesz jót neki, főleg akkor, ha kaspóban tartod a növényt. A két locsolás között mindig hagyd, hogy egy kicsit kiszáradjon földje, és úgy válasz neki virágtartót, hogy a cserép és kaspó fala között legyen 1-2 cm távolság, így a növény gyökere is kap majd levegőt. A locsolás mennyisége a hőmérséklettől is függ, egy hűvös helyen kevesebb vízre lesz szüksége a növénynek, egy melegebb helyen pedig több nedvességre.

 

Miért hullik a mikulásvirág levele

A mikulásvirág levele azért hullik, mert vagy túl meleg van neki, vagy túl száraz a levegő, esetleg túlöntözted, vagy épp megfázott, amikor szellőztettél. De van egy természetes levélhullás január végén, vagy február elején, ettől nem kell félni, ilyenkor a növény felkészül a pihenésre. Sajnos sokan pont ekkor dobják ki a szemétbe a növényt, mert azt hiszik szegény mikulásvirág elpusztult.

Mit csináljak, ha lehullott az összes levele?

Január végén vágd vissza a növényt a felére, és szép lassan csökkentsd le a locsolást, tápoldatot már ne adj a növénynek. Tedd be a mikulásvirágot, egy sötét és hideg helyre ahol kb. 10-15 fok van és hagyd pihenni.

Májusban újra vedd elő a növényt, és kezd el szép lassan locsolni, ha szükséges ültesd át friss virágföldbe.

Innentől kezdve két dolgot is tehetsz, vagy kiviszed a növényt a kertbe egy árnyékos részre, és mint egy szobanövényt tovább gondozod, vagy a lakásban egy világos ablakban neveld tovább. Egész nyáron tedd egy világos helyen legyen a mikulásvirág, mert enélkül nem fog télen bepirosodni, és öntözd rendszeresen, de azért a két locsolás között hagyd a földjét kissé kiszáradni.

Hogyan tudom újra bepirosítani a mikulásvirágot?

A mikulásvirág fellevelei akkor lesznek újra pirosak, ha megváltoztatod a napsütéses órák számát, ugyanis ez a növény egy rövid nappalos növény.

Tehát nyár végén szeptemberben vidd be a virágot a lakásba, ha szükséges ültesd át friss földbe és locsold, tápoldatozd, ahogy azt kell. De ahhoz hogy a fellevelek bepirosodjanak, 12-14 óra sötétségre van szüksége, vagyis reggel vagy be kell tenned a növényt egy sötét helyiségbe, vagy takard el egy fekete kartonnal. Délelőtt 9- 10 óra körül már le is veheted a kartont a növényről, hiszen télen este hat óra körül már sötétedik. Ha ezt októberben és novemberben is megteszed, december elejére pirosak lesznek a fellevelek.

Közben nagyon fontos, hogy a megfelelő környezeti igényeket is biztosítsd a növény számára, vagyis ne legyen túl meleg, vagy túl hideg, és az öntözést is be kell állítani.

Tényleg mérgező növény a mikulásvirág?

A mikulásvirág levele és főleg szára egy fehér tejnedvet tartalmazz, amely a bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthat ki, lenyelve komoly hányást és bélbetegségeket okozhat már kis mennyiségben is. Ezért mindig érdemes kesztyűt húzni, ha a mikulásvirággal dolgozunk, és lakásban olyan helyre érdemes a növényt tenni, ahol kisgyermek, vagy háziállat nem fér hozzá.

Ha esetleg a tejnedv bőrrel érintkezett, azonnal mossál kezet szappanos vízzel, ha pedig gyomorba került, érdemes egy orvost felkeresni.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!