Hortenzia lázban ég az egész ország, valahogy idén a hortenzia lett a sláger a kertészetekben és a hobbykertekben is. De mitől lesz kék a hortenzia, és mit kell tenni ahhoz, hogy a következő évben is kék színű virágok legyenek a hortenzián? Elárulom a nagy titkot!

Talán már te is jártál úgy, hogy vettél a boltban egy gyönyörű kék színű hortenziát, akár több ezer forintért, elültetted a kertbe, majd a következő virág már nem kék, hanem fehér vagy rózsaszínű volt.

Sokan gondolják úgy, hogy a kék szín egy festék miatt van, akár csak a festett kék orchidea vagy a festett kék rózsa esetében, pedig a kék hortenzia a természet adománya, ami igazi ritkaságnak számít a növényvilágban, így nem meglepő, hogy a hortenziának ekkora sikere van a növénybarátok körében.

Ismerd meg a hortenziát kicsit közelebbről

A hortenzia egy cserje növény, amely Kelet-Ázsiában őshonos, világos erdők aljnövényeként élnek, pl. Japánban és Kínában is. Japánban gyönyörű hortenzia kerteket lehet látni. Sétálj velem virtuálisan egy ilyen fantasztikusan szép hortenzia kertbe:

Ma már számtalan új fajtával találkozhatsz a hazai kertészetekben, ilyen pl. a bugás hortenzia, a Rembrandt hortenzia, amely különleges zöldes fehér, vagy zöldes rózsaszínes virágaival hódít, a Hortenzia Hydrangea 'Red  amely piros virágával díszíti kertedet, a Hydrangea  'Annabelle' fajták, vagyis a cserjés hortenzia, és a Hydrangea quercifolia  a tölgylevelű hortenzia,  de még mindig a legtöbb eladás a kerti hortenziából van, amely nagy méretű labdaszerű virágai és fantasztikusan szép színei miatt lett közkedvelt.

Mit kell tenned, ha hortenziát, szeretnél ültetni a kertbe?

A hortenzia gondozásánál három fontos lépés van, az első, hogy a kertedbe csak félárnyékos részbe szabad elültetni, mivel ha napos helyre ülteted a hortenziát, nyáron a nagy hőségtől lekókadnak a levelei, még akkor is, ha naponta többször is öntözöd.

Tehát okvetlenül árnyékos részre ültesd el a növényt, ahol napi 3-4 órát éri az erős a napfény, teljes árnyékban is megél a növény, de itt kevesebb lesz a virág, és saját tapasztalatom szerint sokkal később kezd el hajtani és virágozni a növény, mint amelyik napi 3-4 órát tud napozni. Nálam a kertben van olyan hortenzia, amely már virágzik, míg az árnyékosabb részen levő tövek még csak most kezdtek el leveleket hajtani.

A második igénye a gyakori locsolás. Akár cserépbe, akár kertbe ülteted el a hortenziát, készülj fel rá, hogy nyáron a hőségben akár naponta kétszer is locsolnod kell, ugyanis a hortenzia egy vízigényes növény. Ez nem azt jelenti, hogy állandóan álljon a cserép alatt a víz, de ha a talaj kiszárad, a hortenzia egyszerűen lekókad. Tehát ha a hőfok 20-25 fok felett van, érdemes akár naponta kétszer, reggel és este is megöntözni, valamint mulccsal takarni a talajt a tő körül, hogy lassabban száradjon ki a föld a növény körül. Én sok árnyliliomot is ültettem a hortenziák mellé, de így is sok vizet igényelnek. Ha a te hortenziád cserépben van, és még egy kaspóba is betetted a cserepét, akkor nagyon figyelj arra, hogy az öntözés után ne álljon meg a kaspóban a víz, mert a gyökerek könnyen kirothadnak, és ettől is kókadhat a hortenzia. Ha talaj felső rétege már kissé száraz, jöhet az újabb adag, locsolás.

A harmadik igénye a savanyú talaj, ha pl. kék színű hortenziát vásároltál a kertészetbe!

És itt meg is állunk egy percre!

Mindenhol azt olvasod, hogy a hortenzia csak savanyú talajban fog életben maradni, pedig ez nem igaz. Nekem is van legalább 20 tő hortenziám, van, ami a kertbe van kiültetve és van, ami cserépbe lett elültetve, illetve nagy méretű dézsába, méghozzá sima általános virágföldbe.  Sajnos nagyon kevés az esélye annak, hogy a te kertedben savanyú a talaj, nálam sem az, így nem lesznek kék színűek a virágok.

Mivel árnyékban vannak, mind nagyon jól érzi magát, köszönik szépen, viszont nem kék színűek, hanem fehérek, vagy rózsaszínek. Sajnos még piros hortenziám nincs, pedig nagyon szeretnék, de majd szerzek egyet. Tehát nem csak savanyú virágföldben lehet hortenziát termeszteni!

De mitől lesz kék a hortenzia?

Tehát ha te kék színű hortenziát vásároltál, és azt szeretnéd, hogy a következő évben is kék legyen a virág színe, csak savanyú talajba szabad elültetni a hortenziát, ha pedig fehér vagy rózsaszín virágot szeretnél látni, bármilyen virágföldbe el tudod ültetni a növényt.

Sajnos az nem elég, hogy a kertbe a talajhoz hozzá keversz egy kevés savanyú virágföldet, ettől még nem lesz kék a virág, ahhoz erősen savanyú talajra lesz szükség, egészen pontosan pH 4.-es értéknél lesz kék színű a hortenzia virága. A pH skála 0-14- ig terjed, a 7-es a semleges kémhatás, az annál alacsonyabb értékek savas kémhatásra utal. Mezőgazdasági boltban kapható talaj pH mérő szerkezet, így meg tudod mérni a hortenzia talajának a pH értékét.

Én imádom a hortenziát, de nem ragaszkodom a kék színhez, minden egyes fehér vagy rózsaszín virágnak tudok örülni, de ha te ragaszkodsz a kék színhez, jobban jársz, ha külön dézsába ülteted el a növényeket, ahol a savanyú virágföld nem érintkezik a sima kerti talajjal, ugyanígy kell eljárni pl. a rhododendronoknál is.

Hogyan lehet savanyítania a talajt?

A talajt többféle adalékanyaggal is lehet savanyítani, ilyen pl. a kávézacc, vagy a tojáshéj, fenyőtű levél, de ezeket én is nagy mennyiségben szórom ki a kertbe, még sem lesz kék a hortenzia. Ha külön dézsába, vagy nagy méretű cserépbe ülteted el a hortenziát, vásárolj hozzá egy zsák savanyú virágföldet, és tőzeget, mivel a tőzeg nagy jó a savanyú talajhoz, majd ültetés után a maradék kávézacc is mehet a töve köré kiszórva.

De nem elég a savanyú virágföld a kék virághoz!

És hogy miért nem elég a sima kertészetben kapható savanyú virágföld? Mert ezeknek a virágföldeknek a pH értéke pH= 5,9-6,4 között van, míg a kék hortenziának 4.-es értékre van szüksége. Tehát ha csak sima savanyú virágföldbe ülteted, még nem biztos, hogy kék lesz a virág a következő évben, érdemes még tovább savanyítani a talajt tőzeggel, kávézaccal, de a mezőgazdasági boltban kapható speciális műtrágyát is használhatsz, amely nagyban savanyítja a talajt.

Sok helyen olvasom az ecetes megoldást, de ezzel érdemes vigyázni, mert nagyon könnyen kiégetheted az összes növényedet, sőt volt olyan ismerősöm is, aki így szerette volna a talaj pH értékén megváltoztatni, de az összes növénye kipusztult, és nem csak a hortenziák.

Kék hortenzia varázslat, lépésről lépésre!

Tehát ha kék hortenziára vágysz, nézd meg a kertedben a talaj pH értékét, bár hazánkban az összterület mindössze 13-15 %- án található erősen savanyú talaj, így kevés az esély, hogy a te kertedben kék lesz a hortenzia, de ha megméred a talaj pH értékét, máris választ kapsz a kérdésre.

Ha nincs a kertedben savanyú talaj, vagy véghez viszel egy teljes talajcserét, ami nem kis munka, vagy dézsába ülteted el a hortenziát, úgy, hogy a gyökere ne érintkezzen a kerti talajjal. Ezután ültesd el a növényt egy kertészetben vásárolt savanyú virágföldbe, amelyet keverj össze fele arányban tőzegkockával. Ha még így sem éred el a kívánt pH értéket, alkalmazz sok kávézaccot, vagy fenyő tűlevelet, de a kertészetben kapható speciális kékítő talajjavítót is bevetheted.

Ha pedig csak simán imádod a hortenziát, ültess minél többet az árnyékos részbe és élvezd a fehér, piros, vagy rózsaszín virágok látványát egész nyáron át. Hidd el annyi különleges színű és formájú hortenzia kapható a hazai kertészetekben is, hogy nem fogsz a kék színhez ragaszkodni, hiszen a zöld, ciklámen, rózsaszín, cirmos hortenziák is fantasztikusan szépek.

Hogyan lesz egy hortenziából akár tíz tő?

Elárulom neked a nagy titkot, ugyanis a hortenziát lehet a világon a legkönnyebben szaporítani. Nyáron vágj el egy olyan zöld dugványt, amelyen legalább 4 levélpár található, majd a leveleket szedd le a hajtás alsó részéről, a felső leveleket pedig egy ollóval vágd le a felére. Szó szerint vágd félbe a leveleket, mert így kevesebb vizet fognak párologtatni. Majd az így kapott dugványokat, ültesd ki akár a kertbe, akár egy cserép virágföldbe. Arra figyelj oda, hogy a föld ne száradjon ki a dugványok körül, állandóan tartsd nedvesen, ha lekókadnak a dugványok, akkor kevés a nedvesség a talajban. A dugványok pár hét alatt gyökeret eresztenek, így egy tő hortenziából könnyen lehet akár 8-10 tő újabb hortenziád is.

Én kipróbáltam a befőttes üvegben való gyökereztetést is, de nekem a virágföldes változat lett eredményesebb.

Végül szeretnék nektek még egy gyakori kérdésre válaszolni:

 Kell –e teleltetni a hortenziát?

A válasz igen és nem egyszerre.

A kerti talajba kiültetett hortenziát nem szükséges teleltetni, mivel nagyon jól tűri a mi, most már enyhe téli időjárásunkat. Nekem még a tavaly kiültetett dugványokról nevelt fiatal példányok sem fagytak ki, igaz szélvédett kertben vannak elültetve.

A nagy méretű dézsába összeültetett hortenziákat sem takartam télire, ezek sem fagytak ki már évek óta.

De a kisebb cserépbe ültetett növényeket, viszont érdemes télire fagymentes helyre vinni, mivel itt annyira kevés a virágföld, hogy a gyökerek egy hidegebb téli időszakban könnyen kifagynak, így ha neked is van olyan hortenziád, ami 18-24 cm.-es, vagy ennél kisebb méretű cserépbe van ültetve, ezeket vidd télire egy 0 vagy +5 fokos pincébe vagy sötét helyre. Télen elég csak annyi vizet adni nekik, hogy a gyökerük ne száradjon ki teljesen.

Ha pedig olyan területen laksz és kertészkedsz ahol télen a – 10-15 fokos hőmérséklet sem ritka, a fiatal hortenziákat takard be egy réteg falevéllel, vagy szalmával, így védve őket a fagytól, az idősebb töveket nem kell takarni.

De mihez kezdjünk tavasszal a már hajtásnak indult hortenziákkal, egy fagyos napon? Idén nagyon sok képet láttam fagykártól szenvedő hortenziákról.

Nekem egy védett kertem van, amely körbe van véve nagyobb épületekkel, így egyetlen hortenziám sem fagyott el, kicsit ugyan megcsípte őket a fagy, de ezt könnyen kiheverik. De ha neked komolyabb fagyveszély fenyegeti az épp hajtásnak indult hortenziáidat, egy kertészetben kapható polipropilén szövettel takard le, mert ez átengedi a fényt és a levegőt is, de ha ez nincs, akkor egy könnyű lepedő is alkalmas erre a célra.

Tudtad, hogy a hortenzia is mérgező?

Nem a legmérgezőbb növények közé tartozik, de azért érdemes erre is odafigyelni, főleg ha állatot tartasz, vagy kisgyermeked van. A hortenzia kis mennyiségben cianidot tartalmaz, amely nagy mennyiségben elfogyasztva akár végzetes is lehet. De ugyanilyen mérgező pl. a leander, a trombitavirág, gyöngyvirág, sisakvirág, gyűszűvirág, klemátisz, sőt még a nárcisz is.

Nos, remélem tudtam neked segíteni a hortenzia gondozásában, ha egyszer beleszeretsz ebbe a különleges cserjébe, te is gyűjtővé válhatsz nagyon hamar.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!